Pentru a proteja gradina se poate acoperii cu plasa ca in Spania?
Depinde pentru ce doriti sa protejati gradina. Exista posibilitatea ca in Spania gradina sa fie protejata de prea mult soare ceea ce nu e cazul la noi.
Citeste tot raspunsul »
Pentru cultura acestor tipuri de legume se recomandă solurile profunde, permeabile, cu textură mijlocie, bine însorite şi ferite de curenţii reci. Nu sunt recomandate solurile reci, grele cu exces de umiditate. Sunt bine premergătoare speciile fertilizate cu gunoi de grajd în anul predecent (castraveţii, varza) şi legumele cultivate anticipat cum sunt ceapa verde, salata.
Temperatura:
Faţă de temperatura, fasolea are cerinţe mari de 25-30 °C, iar mazărea fructifică bine la temperaturi de 20-25 °C. Seminţele de fasole răsar uniform la temperaturi de 16-20 °C, în timp ce mazărea germinează la temperaturi minime de 1-2 °C, în cazul soiurilor cu bob neted şi la 4-6 °C în cazul soiurilor cu bob zbârcit şi turtit. Plantele tinere de mazăre rezistă bine la temperaturi de -4... -8 °C, fapt ce permite semănatul culturii primăvara devreme sau chiar în ferestrele iernii.
Lumina:
Faţă de lumină, fasolea are cerinţe moderate dând bune rezultate cultivată în culise sau asociat cu alte specii legumicole. Mazărea are cerinţe mari faţă de lumină şi în special faţă de durata luminii; cultivată în condiţii de iluminare de 8-10 ore zilnic nu înfloresc corespunzător şi formează puţine păstăi pe plantă. Fasolea este o specie de zi scurtă şi de aceea majoritatea soiurilor reuşesc în zone cu durată a zilei mai redusă.
Umiditatea:
Legumele din această grupă au cerinţe reduse faţă de umiditatea din sol, pretenţii mai mari având în perioada de germinare a seminţelor, de înflorit şi de formare a păstăilor şi a capsulelor. Insuficienţa apei în sol în perioada de maxim înflorit încetineşte procesul de înflorire şi provoacă avortarea unui număr mare de flori. Excesul de umiditate din sol este dăunător, conducând la ofilirea şi uscarea plantelor.
Solul:
Deoarece speciile din aceasta grupă au o perioadă scurtă de vegetaţie, extrag din sol cantităţi mici de substanţe nutritive, care însă trebuie să fie în forme uşor asimilabile.Speciile de lugume păstăioase reacţionează bine la îngrăşămintele fosfatice şi potasice, iar pe soluri sărace aplicarea îngrăşămintelor cu azot în primele faze de vegetaţie şi în perioada de înflorit şi fructificare favorizarea obţinerea de păstăi de calitate superioară.
Fasolea de grădină:
1.cu păstaie verde şi oloagă:
2.cu păstaie verde urcătoare: Verba, Green Sreamer
3.cu păstaie galbenă şi oloagă:
![]() |
fasole |
Mazare de grădină
1.cu bobul neted: Alaska, Prima, Fină verde
2.cu bobul zbârcit:
![]() |
mazare |