No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Legumele solano-fructuoase: rosiile, ardeii, vinetele

: | Primul publicat: 2009-06-29
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Legumele solano-fructuoase: rosiile, ardeii, vinetele
Legumele din această grupă se cultivă pentru fructele lor, care sunt consumate la diferite faze de maturare, în stare proaspătă sau conservată. Din această grupă fac parte roşiile, ardei, vinetele care au o importanţă deosebită în alimentaţia omului prin conţinutul bogat în vitamine (B, C, Biotină) săruri (Na, Ca, Fe, Mg), acizi organici şi substanţe pectice.

 

Speciile de legume solano-fructuoase sunt anuale cu perioadă lungă de vegetaţie şi pretenţioase la căldură, lumină, umiditate şi hrană minerală. Se cultivă în grădină atât în câmp, cât şi în sere şi solarii, asigurând fructe proaspete tot anul. Zonele cele mai favorabile pentru cultură sunt cele cu temperaturi medii anuale de 10-12 °C, cu soluri fertile, permeabile şi bogate în humus. Solurile grele, argiloase, fiind reci şi compacte, nu sunt recomandate a fi cultivate cu aceste specii.

 

Cerinţele faţă de factorii de vegetaţie pentru legumele solano-fructuoase

 

1. Temperatura

Speciile din această grupă sunt plante termofile, care vegetează şi fructifică bine la temperaturi optime de 20-25 °C, când răsărirea are loc la 7-12 zile. Temperaturile mai scăzute de 10-15 °C, sau mai ridicate de 35 °C în cazul tomatelor, şi 38 °C, în cazul ardeilor şi vinetelor conduc la oprirea creşterii plantelor, avortarea florilor şi la perturbarea proceselor de fructificare.

 

2. Lumina

Faţă de lumină au cerinţe mari începând cu faza de răsad până la maturarea fructelor. Lumina prezintă importanţă atât ca intensitate cât şi ca durată. O intensitate scăzută a luminii şi o durată de sub 12 ore/zi determină alungirea răsadurilor, întârzie apariţia inflorescenţelor, florile avortează şi cad.

 

3. Umiditatea

Faţa de apa din sol prezintă cerinţe mari, iar faţă de umiditatea atmosferică pretenţiile sunt moderate, doar vinetele prezintă cerinţe mari şi faţă de umiditatea atmosferică. Lipsa sau insuficienţa apei din sol, asociată cu seceta atmosferică, împiedică fecundarea florilor, diminuând producţia.

 

4. Fertilizarea

Necesarul de apă este în corelaţie directă cu nivelul de fertilizare şi cu sistemul de cultură. Toate speciile din această grupă reacţionează bine la îngrăşările cu gunoi de grajd.

Îngrăşămintele minerale influenţează favorabil creşterea şi fructificarea precum şi calitatea fructelor, însă administrate echilibrate pe faze de vegetaţie. Perioadele critice de nutriţie sunt: apariţia primei frunze, începutul formării, mugurilor florali, înflorirea, începutul fructuficării şi maturării fructelor.

 

Lucrări de întreţinere

 

  • completarea golurilor:la 8-10 zile de la plantare cu răsad de aceeaşi vârsta.
  • afânarea solului: prin prăşile manuale, 8-10, în funcţie de specie şi sistem de cultură.
  • irigarea: se aplică diferenţiat în funcţie de specie şi faze de vegetaţie. Irigarea prin picurare este cea mai eficientă.
  • fertizarea fazială cu îngrăşăminte organice - se aplică 2-4 fertilizăti în solarii şi 8-10 fertilizări faziale în sere.
  • dirijarea factorilor de mediu - temperatura, umiditatea se face pe faze de vegetaţie, în corelaţie cu lumina.
  • combaterea bolilor şi dăunătorilor: trebuie efectuată cu atenţie, folosind produsele specifice fiecărui agent patogen.
  • lucrările speciale: consta în palisat, copilit, cârnit, defoliat , stimularea fructificării, mulcirea solului cu paie de grâu.
  • recoltatul: se face manual la diferite stadii de coacere.

 


Tu ce zici?