No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Mazare - cerinte fata de mediu si sol

Ultima modificare: 2010-04-19 | Primul publicat: 2010-04-19
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Mazare - cerinte fata de mediu si sol
Denumirea latina de "pisum" a mazarei provine de la cuvantul grecesc "pisos" care se intalneste in scrierile eruditului grec Teofrast. Boabe marunte de mazare au fost descoperite cu ocazia sapaturilor arheologice in subteranele de la Aggatelek din Ungaria si in asezarile lacustre din Elvetia, Franta.


Cerintele mazarei fata de temperatura

 

Mazarea prefera clima temperata si suficient de umeda. Nu suporta caldura prea mare si temperaturi prea scazute, nu creste si nu fructifica bine pe vreme secetoasa. Mazarea se dezvolta necorespunzator cand umiditatea este in exces, mai ales in timpul germinarii si in conditii de temperatura scazuta.

Momentele critice in cultura mazarii le constituie rasaritul pe de o parte, infloritul si formarea pastailor pe de alta parte. Fireste ca si in afara acestor momente plantele au nevoie sa li se asigure in continuare conditiile cerute de specificul lor biologic. Din acest punct de vedere varietatile de mazare cultivate la noi in tara manifesta unele deosebiri in ce priveste cerintele fata de temperatura

 

mazare

 

Cerintele mazarei fata de apa


Fata de regimul de apa mazarea este mai pretentioasa mai cu seama in timpul rasaririi si in faza infloririi si legarii pastailor. Pentru a rasari, mazarea cu bobul neted sau putin zbircit absoarbe apa in procent de 106-107% din greutatea ei, iar cea cu bobul zbircit de 150-155%.

Semintele cu bob zbarcit manifesta o sensibilitate mai mare fata de excesul de apa si putrezesc cu usurinta, mai cu seama pe vreme rece. Umiditatea prea mare, asociata cu caldura insuficienta, micsoreaza rezistenta plantelor de mazare fata de unele boli, la fel cum temperaturile prea ridicate si uscaciunea le sensibilizeaza si favorizeaza atacul altora.

Insemnatate mare prezinta si asigurarea conditiilor de umiditate ceruta de plantele de mazare in perioada infloritului si formarii pastailor, cand seceta din sol si din atmosfera are influenta asupra productiei. In asemenea imprejurari pe linga irigarea solului e necesara si umezirea si racorirea aerului printr-o ploaie artificiala.

Atunci cand se cultiva mazarea in afara zonelor favorabile pentru dezvoltarea ei efectul nefavorabil al secetei poate fi evitat in parte numai prin semanaturi facute cit mai devreme eu putinta, primavara sau in ferestrele iernii si prin folosirea soiurilor timpurii care sa fructifice inainte de a surveni conditii nefavorabile.

Conditiile de clima cele mai potrivite pentru cultura mazarii sint : temperatura moderata, timp insorit, ploi periodice care sa mentina solul suficient de umed si racoros.

 

Cerintele mazarei fata de sol


Mazarea se cultiva pe solurile cele mai variate, dar prefera pe cele usoare, sanatoase si revene. Reactia optima a solului se situeaza intre un sol cu pH-ul cuprins intre 5,5 si 6,7. Solurile grele, argiloase, care retin apa in exces, nu sint recomandate pentru cultura mazarii pentru ca semintele putrezesc usor, iar plantele nu prezinta rezistenta la ingheturile tirzii de primavara.

Indeosebi pentru culturile timpurii problema drenajului este esentiala. Ele reclama soluri mai usoare, nisipo-lutoase, care sa se incalzeasca repede. Culturile de vara sau cele efectuate in regiuni secetoase, trebuie neaparat sa fie amplasate pe terenuri amenajate in vederea irigarii.

Orientarea si inclinarea terenului ales pentru cultura mazarii trebuie de asemenea luate in seama. O usoara inclinare spre sud, mai ales in terenurile grele si pentru culturile timpurii are insemnatate, deoarece pe linga ca usureaza scurgerea unui eventual surplus de apa, asigura si o precocitate mai mare.

In fine, solul pe care se cultiva mazarea trebuie sa fie lipsit de seminte de buruieni, deoarece in culturile compacte mai ales, prasilele sint excluse de indata ce plantele au atins o oarecare dezvoltare. Buruienile pot inabusi, si compromite total o astfel de cultura.

 

mazare

 


Tu ce zici?