Portaltoiul la mar din ce pom trebui sa fie?
Marul cultivat face parte din genul Malus. Portaltoii folositi fac parte din aces gen. Altoirea se face de obicei pe mar salbatic sau paduret (pentru amatori).
Citeste tot raspunsul »Mazarea (Pisum sativum) este o planta anuala, cu un sistem radicular bine dezvoltat, ramificat, cu numeroase nodozitati mai ales pe ramificatiile tinere ale radacinii, care au capacitatea de a fixa azotul atmosferic.
![]() |
Planta de mazare.foto:flickr.com |
In cultura se folosesc doua categorii de soiuri: cu bobul neted si cu bobul zbarcit.
„Alaska" - soi timpuriu, cu boabe extrafine si foarte fine, pastaia este ascutita, are 5-8 seminte si productia obtinuta este de 5-6 t/ha.
„Fina verde" - soi semitimpuriu, cu boabe extrafine si fine, cate 5-7 intr-o pastaie si cu o productie de 7-8 t/ha.
„Prima" - soi timpuriu, foarte productiv (10-12 t/ha), formeaza circa 6 seminte in pastaie, care sunt fine si extrafine.
„Vidra 187" - soi semitarziu, cu o capacitate productiva de 7-8 t/ha, formeaza pastai cu varful bombat, in care sunt 6-8 seminte fine si foarte fine.
„Mingomark" - soi timpuriu, rezistent la seceta, are potential productiv de 13 -14 t/ha, pastaia cu varful bont, are 7-8 seminte verzi, mijlociu de fine.
„Gotinga" - soi tarziu, cu boabe mijlociu de fine, cate 9-10 intr-o pastaie si un potential productiv de 11 - 12 t/ha.
„Bordi" - soi semitimpuriu, cu productie scazuta (5-8 t/ha), pastaia are varful bont si un numar de 7-9 seminte.
Se mai cultiva soiurile: Cornelia, Mantica, Adela, Victoria, Armonia.
![]() |
Cultura de mazare.foto:flickr.com |
Mazarea se cultiva prin semanat direct in camp, primavara devreme, si foarte putin vara sau toamna. Terenul se pregateste din toamna, prin executarea urmatoarelor lucrari: desfiintarea culturii anterioare, nivelarea, fertilizarea cu ingrasaminte chimice pe baza de fosfor si potasiu, cate 200-300 kg/ha superfosfat si 100-150 kg/ha sare potasica.
De remarcat este faptul ca mazarea nu suporta aplicarea gunoiului de grajd in anul culturii, ci numai la planta premergatoare. Se executa aratura adanca, prin care se incorporeaza si ingrasamintele. Semanatul se face in randuri echidistante sau in benzi de cate 5 randuri, la distanta de 40 cm intre benzi si 20 cm intre randuri.
Adancimea de semanat este de 3-4 cm, iar cantitatea de samanta la hectar este de 180-220 kg. Lucrarile de ingrijire constau in distrugerea crustei si a buruienilor, prin grapare cu grapa stelata, cand plantele sunt mici, irigarea si combaterea bolilor si daunatorilor. Daca este seceta, se iriga de 2-3 ori, in special la inflorire si fructificare.
Recoltarea pastailor se face esalonat, in 3-4 reprize. Indiferent de modul de recoltare, boabele trebuie prelucrate imediat dupa extragerea din pastai, altfel isi pierde din calitate. Productia de mazare este cuprinsa intre 5 si 13 t/ha, in functie de soi.
Mazarea se poate cultiva si ca o cultura succesiva, dupa varza sau conopida timpurie, castraveti sau cartofi timpurii. Terenul se pregateste la fel ca la fasolea de toamna, semanatul se face intre 20-25 iulie, folosindu-se 200-220 kg samanta la hectar. Se recomanda soiuri cu perioada scurta de vegetatie, precum Alaska, Fina verde si Mingomark.
Se acorda atentie deosebita asigurarii necesarului de apa, mai ales pentru rasarirea plantelor, la inflorire si formarea pastailor. Recoltarea incepe dupa 15 septembrie, productia fiind mica, de circa 2-2,5 t/ha boabe verzi.
![]() |
Mazare proaspat culeasa.foto:flickr.com |