No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Morcovul - Daucus carota (I) - Despre proprietatile morcovilor

Ultima modificare: 2010-08-19 | Primul publicat: 2010-08-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Morcovul - Daucus carota (I) - Despre proprietatile morcovilor
Morcovul este una dintre cele mai recunoscute plante din lume. Are o tulpina rigida care poate ajunge pana la 1 m inaltime la maturitate, frunze usoare, flori mici si albe si seminte verzi. Cea mai familiara parte a morcovului este radacina portocalie folosita ca leguma.

 

Originile morcovului raman necunoscute; desi a fost cultivat in Grecia si Roma antica, utilizarile medicale ale plantei regasindu-se si in lucrarile multor medici antici. Astfel, Dioscorides scria in primul secol dupa Christos ca semintele de morcov sunt recomandate pentru femei in stimularea menstruatiei normale si ca au fost, de asemenea folosite ca remediu pentru a alina problemele retentiei urinare sau ca ajutor in “trezirea virtutilor genitale” ale femeii.

 

morcov
flori de morcov

 

 

Morcovul, sau mai exact varietatea cultivata a acestuia, nu a fost disponibil in Marea Britanie pana in secolul al 16-lea. Morcovul avea aparent alte utilizari la acea vreme, iar femeile acelui secol i-ar fi folosit frunzele asemanatoare penelor ca si ornament de par.

In mod traditional, extractele de plante preparate prin fierberea morcovilor erau folosite ca medicamente diuretice sau pentru a dizolva pietrele la rinichi, semintele de morcovi fiind de asemenea consumate pentru a ajuta la eliminarea viermilor intestinali.

Semintele de morcovi au fost aduse pe continentul American de catre primii colonisti, intr-un moment in care morcovii erau o leguma foarte populara in Anglia, astfel ca aceasta si-a pastrat popularitatea  in noul teritoriu si a inceput sa creasca in salbaticie.

 

Partile folosite ale morcovului


  • Radacina, frunzele, semintele.

 

 

radacina morcov

Utilizarile morcovului


Morcovii sunt printre cele mai populare legume, fiind consumati cruzi, fierti sau prajiti, dar fiind utilizati si in producerea vinului in Marea Britanie, sau drept inlocuitor al cafelei in Germania, in timp ce lichiorul de morcovi era produs in Franta si Germania. Pe langa acestea mai exista multe alte utilizari oarecum neconventionale, cum ar fi ca pigment in producerea vopselei alimentare si ca si agent de aroma pentru condimentarea untului, sau ca decoratiune – in cazul frunzelor de morcov.

Utilizarea istorica a morcovului drept remediu antic isi gaseste mentiunea in scrierile istoricului Pliniu cel Batran.

Beneficiile consumului de morcovi au fost demonstrate in studii recente care au aratat ca un consum zilnic ridicat  de beta-caroten  reduce semnificativ riscul de atac de cord si accidente vasculare cerebrale la femei, in vreme ce un alt studiu clinic a scos la iveala ca nivelurile ridicate de beta-caroten din fluxul sangvin sunt benefice pentru pacienti care au suferit accidente vasculare cerebrale.

Potrivit rapoartelor, chiar si fostii fumatori, care consuma in mod regulat morcovi pot beneficia de o reducere semnificativa a riscului de a dezvolta cancer la plamani si laringe, in ciuda faptului ca in medicina traditionala morcovii sunt folositi pentru a trata probleme precum parazitii intestinali, diarea persistenta, diferitele probleme digestive precum si problemele colesterolului ridicat. In ciuda faptului ca cel mai benefic efect al consumului de morcovi este capacitatea acestuia de a imbunatati vederea si a ajuta la mentinerea activitatii vizuale, fiind bogati in vitamina A.

 

Partea a doua a articolului o gasiti aici "Morcovul - Daucus carota (II)"


Tu ce zici?