No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Orezul brun vs orezul alb

Ultima modificare: 2011-03-14 | Primul publicat: 2011-03-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Orezul brun vs orezul alb
Orezul brun este bun nu mai pentru tine, dar si pentru mediul inconjurator. Care este diferenta?  Orezul este trecut prin diferite procese inainte sa fie pregatit pentru gatit. Dupa recoltare, semintele sunt trecute printr-o treieratoare de orez pentru indepartarea plevei. Dupa acest proces ramai cu orezul brun. Simplu, nu?

Pentru obtinerea orezului alb mai trebuie urmati cativa pasi. In procesul de decorticare germenii si taratele sunt indepartate, bobul este apoi lustruit, de obicei folosind glucoza sau talc. Problema este ca acesti pasi in plus pentru transformare orezului brun in orez alb indeparteaza nutrienti, care sunt uneori reintrodusi ulterior folosind surse sintetice - acesta este orezul alb fortificat. La fel se intampla in scenariul paine neagra versus paine alba.

 

orez alb
orez alb

 

 

Se pierd nutrienti diversi si in cantitate substantiala. Orezul alb simplu are de departe mai putina vitamina E, tiamina, niacina, riboflavina, vitamina B6, folacina, potasiu, magneziu, fier si inca o duzina de alti nutrienti. In plus, continutul in fibre al orezului alb este la un sfert fata de al orezului brun.

In concluzie, orezul brun este intr-adevar mai sanatos, dar de unde vine efectul benefic asupra mediului inconjurator? Este pur si simplu legat de procesare. Mai putina procesare a hranei inseamna mai putina energie cheltuita. De asemenea, exista problema vitaminelor sintetice reintroduse in orez - ele sunt produse in laboratoare si fabrici din diverse substante chimice si se stie ca aceste procese au efecte negative asupra mediului inconjurator.

 

orez brun
orez brun

 

 

Daca esti obisnuit cu orezul alb, trecerea brusca la cel brun poate cauza o revolta a papilelor gustative. Pentru multi oameni este un fel de gust format. Iti sugeram sa adaugi sosuri care sa mascheze gustul mai „salbatic” al orezului brun, pentru un timp, pana te vei obisnui cu gustul lui. Indata ce ti-ai format gustul pentru orez brun, e foarte probabil ca nu vei mai dori sa treci inapoi la cel alb. Cand cumperi orez, deoarece se pastreaza atat de bine, incearca sa cumperi in cantitati mai mari pentru a economisi bani.

Unii oameni afirma ca orezul brun negatit nu se pastreaza nelalterat pentru un timp la fel de indelungat precum orezul alb. Daca depozitezi orezul brun intr-un vas inchis ermetic, va ramane proaspat pana la sase luni.

Orezul brun are nevoie de un timp de fierbere mai indelungat decat cel alb, dar se popate reduce acest timp daca inmoi orezul, in prealabil, pentru catva timp si il fierbi folosind metoda absorbtiei. Pentru aceasta trebuie sa folosesti mai putina apa si sa acoperi oala, ceea ce face ca la terminarea fierberii sa ramana foarte putina apa pe orez - aburii generati prin folosirea acestei metode ajuta, de asemenea, la accelerarea procesului de fierbere.