No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Pachyrhizus erosus

Ultima modificare: 2010-10-15 | Primul publicat: 2010-10-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Pachyrhizus erosus
Pachyrhizus erosus este o planta cu radacina tuberiforma din familia leguminoaselor. Provine din Mexic si America Centrala, dar s-a adaptat si in alte zone tropicale. Se numeste si jicama, fasole dulce, napi mexicani sau cartofi mexicani.

Conditii generale de cultivare


Find o planta tropicala, nu rezista la frig. Desi e o planta cataratoare perena, jicama poate fi cultivata ca planta anuala insamantand primavara si recoltand toamna. Radacinile pot fi destul de subtiri in momentul recoltarii, deoarece planta necesita in mod normal 9 luni de crestere pentru a dezvolta radacini de marime potrivita.

Plantele pot proveni din seminte plantate in interior in ghivece, cu 4-6 saptamani inainte de data ultimului inghet de primavara. Planteaza-o afara in ghivece mari sau in pamant pe vreme calduroasa, dupa ce pericolul inghetului a trecut si temperaturile solului au crescut pana la 10 grade Celsius. Cel mai bine se dezvolta in solul afanat, fertil, bine drenat.

Jicama trebuie udata frecvent si consistent in perioada cand creste rapid. Daca se planteaza in pamant, lasa un spatiu de 18 centimetri distanta intre plante pe randuri distantate la 30 de centimetri unul de altul, iar pentru a stimula ingrosarea radacinlor, rupe florile pe masura ce apar. Recolteaza radacinile toamna, chiar inainte de primul inghet. In functie de conditie si marime, plantele in ghiveci pot fi aduse in interior si asezate intr-un loc cu mult soare.


radacini de jicama
Radacini de jicama
  • poate fi cultivata ca planta anuala
  • leguma
  • are flori decorative si parfumate

 

Caracteristici importante


S-a adaptat in Florida de Sud si Hawaii. Numele obisnuit este jicama, fiind cultivata aproape exclusiv pentru  radacinile tuberiforme comestibile care seamana cu napii. Toate partile de deasupra solului (tulpina, frunze, flori, teci si seminte) contin rotenon (un insecticid natural) si sunt toxice.

Tulpinile mature (liane) ajung pana la 6-9 m lungime.

Lianele sunt invelite de frunze laterale zimtate, ovale sau romboidale. Florile violete si albe infloresc in raceme axilare, dand nastere unor pastai, iar radacinile au coaja maro si un miez alb, crocant, oarecum asemanator cu al merelor si un gust care se aseamana cu cel al castanelor de apa dar ceva mai dulci. Radacinile au un numar mare de utilizari culinare: feliile  proaspete pot fi adaugate la salate, supe, mancaruri de legume, ciorbe sau servite ca aperitiv cu garnituri.

 

Sectiune printr-un Jicama
Sectiune printr-o radacina de jicama

 

In Mexic, se vand la magazine ambulante bucati proaspete de radacina, ca gustare (cu chili si suc de lamaie). Este produsa in Mexic si alte tari central americane pentru export , iar numele sau grecesc inseamna "radacina groasa".

 

Boli si daunatori


Nu exista probleme serioase de insecte sau boli. Toate partile de la suprafata ale acestei plante sunt toxice si nu ar trebui lasate in preajma copiilor.

 

Utilizari


Poate fi utilizata in bucatarie in mai multe feluri. Nu se cultiva ca planta ornamentala, desi poate fi crescuta pe garduri de nuiele in zone calduroase datorita frunzisului lor atractiv, florilor si pastailor.


Tu ce zici?