No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Plantarea rasadurilor de rosii

Ultima modificare: 2010-10-07 | Primul publicat: 2010-05-26
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Plantarea rasadurilor de rosii
Aroma dulce-picanta de rosii care-ti invadeaza gura este unul din motivele principale pentru a cultiva o gradina de legume vara. Bucurati-va de rosii proaspat culese, urmand aceste sfaturi despre cum sa plantezi rasaduri de rosii.

Nu asezati gradina de rosii langa nuci (Juglans nigra) deoarece produc o substanta care vestejeste rosiile (ca si cartofii sau vinetele). Nu folositi ca mulci scoarta, aschii de lemn sau coji de la un nuc.

 

Rosie coapta

 

Cum sa plantati rasadurile de rosii?

 

1. Plantati rasaduri de rosii intr-un loc unde primesc soare din plin (cel putin sase ore pe zi).

2. Rosiile au nevoie de umiditate consistenta pentru a produce fructe excelente, aromate si necrapate. Pentru a ajuta la mentinerea unei umiditati consistente, fertilizati plantele si evitati udarea varfului sau in timpul serii. O umiditate constanta ajuta la prevenirea putrezirii varfului inflorit. Adaugati mulci in jurul plantelor dupa ce ele sunt bine stabilizate (la aproximativ patru saptamani).

3. In general, pot fi plantate la o distanta de cel putin 50 cm, dar amintiti-va ca au nevoie de o circulatie buna a aerului pentru a ramane sanatoase. Plantate prea aproape unele de altele,  pot sa dezvolte mana rosiilor, ciuperci sau alte boli.

4. Plantati rasadurile in interior cu sase pana la opt saptamani inainte de ultimul inghet. Daca doriti sa accelerati cresterea in timpul sezonului, scoateti-va plantele cu o saptamana sau doua mai devreme.

 

Rosii in ghivece mici

 

5. Daca rasadurile devin prea lungi si subtiri, puneti-le in pamant cu tulpina ingropata pe lungime in sol. Noi radacini se vor dezvolta de-a lungul intregii tulpini ingropate, facand planta mai puternica si mai indesata.

6. Nu suprafertilizati rosiile; prea mult azot va face sa rezulte un frunzis mare si verde, dar va produce putine fructe.

7. Fiti atenti la insectele daunatoare precum omida rosiei (aprox 10 cm) care va  distruge frunzele. Puteti sa le indepartati cu mana


Tu ce zici?