No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Prazul

Ultima modificare: 2010-10-15 | Primul publicat: 2010-10-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Prazul
Prazul are o aroma delicata si dulce, fara a fi iute ca unele varietati de ceapa. Poate fi recoltat oricand, exemplarele mici folosindu-se pe post de arpagic. Este o planta bienala si in al doilea an de viata produce o inflorescenta globulara mare in varful unei tulpini inalte.

Cultura generala:


Prazul este o planta bienala nu prea rezistenta, cultivata insa ca planta anuala. Se adapteaza bine in conditii de sol bogat si bine drenat, cu mult azot, materii organice si soare puternic. Creste incet. In cazul transplantarii, este indicat sa fie insamantata in lunile martie si aprilie. Transfera-le in recipiente mai mari si pastreaza plantele bine fertilizate.

Rasadurile cele mai mari asigura obtinerea unui praz mai bun. Primavara, cand au deja inaltimea de 18 centimetri, muta-le afara la distante de 6 centimetri intre plante pe randuri cu 60 de centimetri distanta intre ele, punandu-le in gauri de 6 centimetri adancime. Au nevoie de doar 1-2 centimetri de pamant deasupra, care nu trebuie intarit.


planta de praz
Planta de praz

 

Permite irigatiilor si ploilor sa umple gaurile. Daca vrei sa insamantezi direct, seamana la inceputul primaverii cate 6 seminte la 0,3 metri, la 0,8-1,20 cm adancime, pe randuri la 60 de centimetri distanta. Pentru a albi plantele, ridica pamantul in jurul plantelor in perioada de crestere prin adaugarea de pamant de 2-3 ori, ridicand nivelul pamantului tot mai sus cu fiecare prasire.

Astfel fortezi leguma sa ridice frunzele, producand tulpini foarte lungi albite si deci, o portiune comestibila mult mai mare. Cand este utilizata transplantarea, inaltarea este redusa sau eliminata.

 

inflorescenta de praz
Inflorescenta de praz

 

Bolile prazului:

 

Rugina este probabil cea mai grava boala ce afecteaza prazul. Solutia este sa inlaturi si sa distrugi toate plantele si partile de plante infestate.

 

Utilizari:


Prazul poate fi servit crud sau gatit, in salate, supe si ciorbe.


Tu ce zici?