No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Recoltarea legumelor

Ultima modificare: 2012-08-14 | Primul publicat: 2010-08-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Recoltarea legumelor
Motivul principal in cultivarea legumelor in gradina e ca in felul acesta legumele au un gust mai bun si mai sanatos. Toamna vine momentul in care ne bucuram de recoltarea lor. Cel mai important lucru este ca atunci cand culegi legumele, acestea sa aiba un gust bun. Si singura metoda prin care poti afla asta este sa le gusti.

 

Retineti ca aroma grozava nu este doar o problema de culoare si marime. Fara combinatia corecta de sol, apa si soare multe legume pot varia foarte mult la gust si performanta. Nu exista linii directoare clare referitoare la momentul in care trebuie sa le recoltezi, dar exista cateva reguli de baza care te ghideaza.

Multe legume sunt recoltate chiar inainte de maturitatea completa pentru aroma maxima si pentru textura cea mai placuta. Avem mai jos o lista de criterii ale recoltarii legumelor care te vor ajuta sa cunosti mai multe legate de acest subiect:

 

Cand sa recoltezi legumele?


Sparanghel: Incepeti recoltarea atunci cand cozile au o inaltime de 18-25 cm si sunt la fel de groase ca si degetul mic. Taiati-le la nivelul solului iar astfel vor incepe sa creasca cozi noi. Opriti recoltarea in jur de 4-6 saptamani dupa cea initiala, pentru a permite plantelor sa produca frunze si hrana proprie.

Fasole: Culegeti recolta inainte de-a vedea semintele umflandu-se. Ar trebui sa se rupa usor. Verificati in fiecare zi, deoarece nu-i ia mult sa ajunga de la starea frageda la cea atoasa.

Sfecla: Puteti recolta si manca varfurile verzi pe care le luati din randuri. In cazul sfeclei, este  o chestiune de preferinta cand vine vorba de marimea potrivita pentru recoltare, ele fiind pregatite imediat ce vedeti radacina iesind la suprafata.

Broccoli: Consumam mugurii nedeschisi, asa ca verificati des, in special dupa ce vremea se incalzeste, pentru a va asigura ca nu lasati capetele de flori sa infloreasca. Nu va asteptati ca broccoli crescut acasa sa ajunga la marimea celor de la supermarket.

Varza de Bruxelles: Se maturizeaza de sus in jos, putand incepe recoltarea de indata ce bobocii sunt in diametru de cel putin 3cm. Recoltati prin rasucire sau prin taierea mugurilor de pe tulpina.

Varza: Capatana de varza va da senzatia de solid cand este stransa usor. Varza trebuie recoltata cand ajunge la maturitate sau cand va continua sa creasca si sa se deschida.

Morcovii: Se poate masura momentul in care diametrul este bun in functie de varietate. Daca diametrul arata bine, exista sanse ca si lungimea sa fie buna, dar va fi nevoie sa scoateti unul pentru a fi siguri. Morcovii pot fi lasati in pamant odata ce se maturizeaza. Se spune ca un inghet usor imbunatateste si indulceste aroma morcovului.

 

 

morcov

 

 

Conopida: Ca si la broccoli, conopida crescuta acasa nu va avea aceasi marime cu cea de la supermarket. Recoltati atunci cand capul arata plin si in timp ce suprafata ii este inca moale.

Porumbul: Cam dupa 3 saptamani de la formarea matasii, ea se va usca si va deveni maro. Boabele trebuie sa scoata o substanta laptoasa cand sunt impunse.

Castravetele: Castravetii concureaza la recoltare cu dovleceii zucchini. Verificati in fiecare zi si recoltati-i pe cei tineri. Sincronizarea si lungimea vor varia in functie de varietate. Fructele ar trebui sa fie ferme si netede. Castravetii copti prea tare pot fi foarte amari chiar inainte de-a deveni galbeni.

Vinetele: Vinetele usor crude au cel mai bun gust, acestea trebuind sa fie ferme si stralucitoare. Mai degraba taiati fructele decat sa le smulgeti de pe planta.

Usturoiul: Varfurile usturoiului vor cadea si vor incepe sa devina maro cand bulbii sunt gata. Sapati - nu trageti - si permiteti-le sa se usuce inaintea depozitarii. Cel mai bine este sa indepartati mizeria cu peria, nu sa ii spalati.

Nap: Frunzele pot fi recoltate de-a lungul sezonului. Acestea ar trebui sa fie de un verde adanc, cu o textura ferma si robusta.  Are aroma puternica in zonele mai reci.

Gulia Pentru cea mai buna textura, recoltati odata ce bulbul a ajuns la 3-5 cm in diametru. Acestia devin mai duri pe cat cresc si imbatranesc.

 

 

telina

 

 

 

Prazul: Recoltati prazul cand are aproximativ 3 cm in diametru.

Salata (Cap): Recoltati de indata ce capul da senzatia de plin si de ferm in cazul unei strangeri fine. Vremea fierbinte va cauza ofilirea salatei sau va da seminte mai degraba decat sa creasca.

Salata (Frunze): Recoltati frunzele exterioare de indata ce planta a ajuns la aproximativ 10 cm in inaltime. Permiteti-le frunzelor interioare - mai tinere - sa creasca.

Pepenele galben: Exista multe varietati de pepene galben, dar o regula generala este legata de culoarea fructului, care trebuie sa se schimbe in galben. Ar trebui sa puteti simti un miros dulce cand este copt.

Ceapa: Ceapa poate fi sapata odata ce varfurile s-au uscat si au cazut. Permiteti-le sa se usuce la soare.

 

 

Ceapa
Ceapa

 

 

Pastarnac: Are cel mai bun gust daca este lasat in pamant pana dupa un inghet sau doua, putand fi recoltat inclusiv primavara. In zonele reci, ar trebui acoperit peste iarna cu mulci.

Mazare: Pastaile trebuie sa fie pline cu boabe. Este mai gustoasa daca este recoltata inainte de a fi complet maturizata.

Cartofii: Cartofii „noi" pot fi recoltati cand tulpinile incep sa infloreasca. Sapati cu grija la marginile exterioare ale randurilor iar pentru a avea cartofi de marime maxima, asteptati pana cand varfurile se usuca si devin maro. Incepeti sa sapati de la perimetrul exterior si mutati-va cu grija spre interior pentru a evita sa ii taiati.

Dovlecii: De indata ce dovlecii au ajuns la culoarea asteptata si plantele incep sa se usuce, verificati daca coaja s-a intarit suficient de mult incat la impungerea ei cu unghia sa nu crape. Nu recoltati dovleacul prea devreme insa nu ii lasati afara daca este asteptat un inghet puternic.

Ridichile: Ridichile se maturizeaza rapid, astfel ca veti vedea bulbi iesind la linia solului. Daca sunt lasate prea mult, vor deveni dure si vor face seminte.

Spanacul: Face foarte repede seminte. Recoltati prin taierea la linia solului inainte de a vedea vreo coada de flori aparand.

 

 

Spanac
Spanac

 

 

Rosiile: Recoltati-le cand sunt colorate si sunt moi la atingere.

Lebenita: Pata alba de pe fundul pepenelui ar trebui sa se schimbe intr-una galbena cand fructul este copt. Unii oameni pot auzi o schimbare in sunetul facut atunci cand este lovit cu degetul: cand este copt, ar trebui sa sune a plin.


Tu ce zici?