No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Rubarba

Ultima modificare: 2010-10-05 | Primul publicat: 2010-10-05
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Rubarba
Rubarba este o leguma ornamentala preparata si consumata indeosebi ca fruct, fiind cultivata pentru frunzele sale fibroase. Rubarba este originara din zona Asiei iar la noi a inceput sa fie cultivata din sec. XVIII-lea. Din petiolurile de rubarba se prepara in special deserturi.

Rubarba are inaltimea si latimea de 60-90 cm, depinzand de varietate. Se aseaza in plin soare. Varietatile rosii si galbene nu vor atinge intensitatea maxima a culorii in lipsa soarelui.
Ca si la majoritatea culturilor perene, nu trebuie recoltata in primul an, pentru a-i permite sa se stabilizeze. In al doilea an, poti deja obtine o recolta slaba, pentru ca abia in al  III-lea an sa obtii cozi pentru cules. Daca ai gradina intr-un climat cald si cresti rubarba ca pe o planta anuala, poti recolta cat doresti inca de la inceput, deoarece nu trebuie sa iti faci griji ca plantele nu vor supravietui in al doilea an. Anotimpul principal de recoltare este primavara insa, daca vremea ne permite, putem recolta si vara.

 

rubarba
Planta adulta

 

Descrierea rubarbei:

 

Rubarba este o planta mare, crescand 60-90 cm in latime si inaltime, fiind cultivata pentru cozile de frunze, dar si ca planta ornamentala. Doar cozile sunt comestibile, frunzele fiind toxice (contin o substanta numita cristale de acid oxalic, care poate provoca otravirea).

Rubarba atinsa de inghet poate deveni necomestibila. Daca tulpinile nu sunt drepte si ferme, nu le consumati. Poti folosi frunzele de rubarba ca si compost, chiar daca sunt usor toxice, inghetate fiind, deoarece cristalele de acid oxalic dispar in sol cu mult inainte ca ele sa fie absorbite de alte plante.

Se adapteaza cel mai bine in climat rece, deoarece are nevoie de temperaturi sub 4 grade C. Pentru a intrerupe hibernarea si a stimula cresterea bobocilor, ea poate fi crescuta drept planta anuala in zone mai calde care au si iarna.

Planteaza rasaduri vara/toamna tarziu mutandu-le afara primavara urmatoare, insa nu ignora faptul ca prea multa caldura face ca planta sa dezvolte frunze si cozi subtiri.

Varietati sugerate:

  • „Victoria” – varietate verde standard; o planta viguroasa si mare.
  • „Valentina” – una din speciile foarte rezistente la boli
  • „Giant cherry” – buna pentru zone cu ierni blande.


Plantarea rubarbei


Rubarba este obtinuta de cele mai multe ori din coroane formate din rizomi si muguri. Poti diviza tufele existente sau sa le inmultesti din samanta, desi ar putea sa nu aiba chiar culoarea reala. Cand planta este crescuta astfel, poate sa ia pana la 2 ani pentru a fi buna de recoltat.

Foloseste orice tip de sol bine drenat. Rubarba prefera solul usor alcalin – pH de la 6,0 la 6,8. Din moment ce o cresti pentru frunze si are un sezon bun, un sol bogat in materie organica este indicat pentru a suporta cresterea rapida de primavara, insa trebuie sau ai grija cand pregatesti razorul rubarbei deoarece plantele vor fi acolo pentru o perioada destul de lunga.

Plaseaza rubarba la 90-120 cm una de alta sub forma de randuri, cu o distanta de 90 cm intre acestea. Daca sunt insamantate prea aproape, vor creste mai mici si vor fi mai putin productive. Le poti planta si in santuri lungi, ca pe sparanghel sau poti sapa gauri individuale. Plaseaza coroana la 5 cm sub pamant, apoi taseaza solul cu grija si uda-l bine.

Ii place sa fie udata in mod regulat, chiar daca plantele mature sunt rezistente la seceta. Indeparteaza cozile de flori indata ce apar, acestea fiind mai rotunde,  groase si mai mature decat cele de frunze. Nu ii place competitia cu buruienile, astfel ca un strat de mulci de 5-7,5 cm va suprima buruienile si va ajuta la conservarea umiditatii.

 

Recoltarea rubarbei


Permite plantei sa isi pastreze frunzele dupa primul an; un strat de balegar va ajuta la acest lucru. In al doilea an poti obtine deja o recolta slaba, fiind indicat sa tai cozile care sunt groase de cel putin 2,5 cm si sa le lasi pe celelalte. In timpul celui de-al treilea an, poti recolta timp de o luna, iar in anii urmatori, ori de cate ori exista cozi gata pentru cules. Plantele pot ramane productive de la 8 la 15 ani, daca nu sunt afectate de daunatori sau de boli.

 

Tulpinile de rubarba
Tulpinile de rubarba

 

Pentru a recolta, taie cozile de la sol sau tulpinile individual, dupa cum ai nevoie. Poti recolta intreaga cantitate in acelasi timp sau o data la 4-6 saptamani. Pe masura ce temperatura urca, procesul de crestere incetineste si se poate chiar opri, reincepand toamna, cand temperatura scade.

 

Divizarea rubarbei


Pentru a diviza rubarba, scoate partea subterana si divizeaza coroana  in bucati lungi de 5 cm, lasand radacinile atasate. Aceasta operatiune poate fi efectuata primavara sau toamna, dar este mai usor primavara, cand planta iese din starea de repaus si cresc radacini noi.

 

Protectia de iarna


Rubarba are nevoie de o perioada mai rece pentru a ramane activa. Un strat de mulci peste rasad, odata ce pamantul ingheata, va proteja radacinile de uscare.

 

Intretinerea rubarbei


Plantele trebuie sa fie divizate sau ajustate o data la 4-5 ani. Vei observa ca tulpinile vor deveni mai subtiri pe masura ce coroana devine prea mare si prea aglomerata; cand acest lucru se intampla, trebuie fie sa divizezi, fie sa ajustezi coroana.

 

Boli si daunatori

 

  • Coroanele pot putrezi in sol umed.
  • „Putrezirea piciorului” se manifesta prin.... putrezirea coroanei, cauzata de o ciuperca. Boala se va raspandi si la alte plante, fiind recomandata sa distrugi plantele afectate si sa permiti zonei de plantare sa se usuce. Ar putea fi nevoie sa muti razorul in alta parte.
  • Petele negre de pe tulpina sunt probabil Rhubarb curculio, un tip de gandac.

 


Tu ce zici?