No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Sfecla de zahar

Ultima modificare: 2010-11-09 | Primul publicat: 2010-11-09
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Sfecla de zahar
Sfecla de zahar este o planta din familia Chenopodiaceae. Este originara din bazinul mariii Mediteraneene de unde s-a raspandit  in Imperiul Babilonian si China. Se foloseste la prepararea unor retete culinare, retete medicinale si la extragerea zaharului.

Exista multe varietati de sfecla

  • Sfecla rosie rotunda
  • Varietati cilindrice si rosii care sunt mai usor de taiat in felii
  • Sfecla alba


Plantarea sfeclei


Planteaza semintele rar, la o adancime de 1,5 cm. Dupa germinare, desparte plantutele la 5-7 cm, cu o distanta intre randuri de 45 cm.

Sfecle albe si rosii
Sfecle albe si rosii

 

Cultivarea sfeclei


Aplica un ingrasamant de uz general in timp ce semeni si apoi din nou dupa 2-3 saptamani mai tarziu. Sfecla ar trebui sa fie bine plivita, deoarece buruienile pot acoperi frunzele sfeclei aflate la nivelul solului.

Nu aglomera sfeclele, deoarece vei afecta dezvoltarea radacinii, devenind mai lunga si mai subtire, decat mai groasa si rotunjiita. Mentine solul putin umed. Prea putina apa va duce la sfecle cu miezul lemnos si coaja groasa. Sfecla are nevoie de aproximativ 55-60 zile pana atinge maturizarea.

 

Insecte si daunatori


Afidele si gandacii vor infesta ocazional plantele. Tratamentul cu insecticid este eficient. Soarecii si veveritele, precum si alti daunatori vor ciuguli, uneori din culturile tale de sfecla.

 

Omida pe o frunza de sfecla
Omida pe o frunza de sfecla

 

Boli


Mucegaiul si petele de frunze sunt o problema ocazionala. Trateaza-le cu fungicide.

 

Recoltarea sfeclei


Incepe sa recoltezi sfecla cand are 5 cm in diametru, deoarece sunt gustoase cat sunt tinere. O radacina mare si rotunda va arata foarte impresionant, dar cu siguranta nu va avea un gust placut, deoarece se intaresc repede. Sfeclele sunt sensibile la inghet, dar radacinile vor fi bune chiar si daca acest fenomen are loc.


Tu ce zici?