No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Soiuri de legume romanesti oferite de SCDL Buzau

Ultima modificare: 2011-02-16 | Primul publicat: 2011-02-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Soiuri de legume romanesti oferite de SCDL Buzau
Statiunea Experimentala Buzau, infiintata in 1957 functioneaza de 54  in interesul cultivatorilor de legume avand scopul de a promova legumicultura moderna in perimetrul traditional al zonei Buzau. Iata in continuare legumele oferite de SCDL Buzau pentru anul 2011.

1. Ardei gogosar splendens

Soi timpuriu de ardei gogosar destinat consumului in stare proaspata si industrializarii. Plantele nu prezinta internoduri scurte si sunt viguroase, cu inaltimea medie de 50-55 cm si cu 3-4 ramificatii. Frunze de forma ovala si culoare verde intens. Fructele au culoarea verde intens inainte de maturitate, rosu intens la maturitatea fiziologica si sunt de forma globulara, usor turtiti, cu 3-5 lobi slab marcati, cu greutatea medie a fructului mai mare de 150 g, pericarp de 9-12 mm .Potentialul de productie este de 38-42 t/ha, din care peste 40% se recolteaza pana la 15 septembrie. Perioada de vegetatie: 174 zile (de la rasarire la recoltare)

ardei gogosar splendens

2. Ardei gogosar splendid

Soi de gogosar semitarziu (153-156 zile), cu plante de 36-50 cm înaltime, cu tufa rasfirata cu 3-4 ramificatii. Fructele rosu intens la maturitatea fiziologica, cu greutate cuprinsa între 100-140g, cu 3-4 lobi, au forma rotunda-turtita, cu lungimea fructului cuprinsa între 2,7-5,1cm si diametrul între 7 si 10,6 cm. Grosimea pericarpului este de 8-11mm. Potentialul de productie este de 50-55t/ha

ardei gogosar splendid

3. Ardei gras arum

Soi timpuriu, cu o perioada de vegetatie de 134 de zile, destinat consumului în stare proaspata. Planta este viguroasa, cu frunze de culoare verde deschis. Fructele sunt verzi la maturitatea de consum si rosii la maturitatea tehnologica. Greutatea fructului este de cca. 80 gr.

ardei gras arum

 

4. Ardei gras buzau

Soi de ardei gras timpuriu cu fructe de forma trapezoidala, de culoare galben-deschis. Fructele sunt de dimensiuni medii, raportul înaltime/diametru fiind de 9/6cm , cu grosimea pulpei de 6-7 mm si o greutate a fructului de 90-100 g. Se poate cultiva atat în solarii cat si în camp deschis pentru consum în stare proaspata sau industrializare. Productie: 35t/ha.

ardei gras buzau

5. Ardei gras galben superior

Soi semitimpuriu de ardei gras, cu greutatea fructului 110-120 g. La maturitatea de consum are culoarea galben-deschis, iar la maturitatea fiziologica este rosu. tufa viguroasa, cu înaltimea de 55-60 cm. Fructele cu 3-4 lobi sunt ascutit-tronconice, cu lungimea de 8-10 cm si diametrul de 6.5-7 cm. Grosimea pulpei este de 7.5-8 cm. Potentialul de productie este de 35-40 t/ha. se opresc 5-6 fructe pe planta in culturi semincere

ardei_gras_galben_superior

6. Ardei iute Linia 1

Populatie locala de ardei iute tip Cayenne. Tufa viguroasa, cu crestere nedeterminata, cu inaltimea de 80 - 120 cm, foliaj bogat, de culoare verde intens, ramificatie dichotomica. Fructul are forma elipsoidala cu varful ascutit, usor curbat, iar cu treimea superioara ondulata si neted in rest. Dimensiunile fructului sunt cuprinse intre 15 si 23 cm lungime si 1.2 – 1.5 cm, diametru bazal. La maturitatea tehnica fructele au culoarea verde deschis, iar la maturitatea fiziologica sunt de culoare rosu-intens. Gustul este mediu picant, placut. Foarte productiv, leaga bine si in conditii de protejare (sera, solar) si in camp deschis. Putin pretentios fata de conditiile ecologice, nu necesita lucrari speciale de intretinere

ardei_iute_linia1

7. Ardei lung Cosmin

Soi semitarziu (137-142 zile), cu plante de 55-60 cm înaltime, tufa viguroasa cu 3-4 ramificatii. Fructele pendente, tip teaca, cu suprafata voalata, rosu intens la maturitatea fiziologica, cu greutate cuprinsa între 70-110 g, cu 2-3 muchii, cu inaltimea medie a fructului – 14.5 cm si diametrul între 4-7 cm. Grosimea pericarpului este de 4.8-5.8 mm. Potentialul de productie este de 32-43 t/ha. Fructele rosiu inchis, dulci, suculente, aromat, destinate consumului in stare proaspata. Rezistenta buna la VMt si mijlocie la VMC si la Verticillium dahliae. se opresc 5-6 fructe pe planta in culturi semincere.

ardei lung cosmin

8. Castraveti sirius F1

Hibrid timpuriu cu o capacitate mare de emitere a copililor. Fructele de tip cornichon, sunt ferme cu gust placut, excelente atat pentu consum în stare proaspata cat si pentru industrializare. Plasticitatea mare a soiului îl face sa poata fi cultivat în toate zonele tarii, atat în spatii protejate cat si în camp deschis. Productie: 50 – 55t/ha

castravete siriusf1

9. Castraveti slanic

Soi timpuriu destinat cultivarii în camp deschis cu fructe de tip cornichon, excelente atat pentu consum în stare proaspata cat si pentru industrializare. Plasticitatea mare a soiului îl face sa poata fi cultivat în toate zonele tarii

castravete favorit

10. Castraveti triumf F1

Hibrid timpuriu, perioada de vegetatie de 75 de zile, destinat cultivarii în spatii protejate si camp deschis. Fructele de tip chornichon sunt cilindrice cu perisori maro, pulpa este ferma, cu gust placut, fara amareala, cu aroma specifica. Capacitate de productie: 45t/ha; rezistenta buna la atacul agentilor patogeni, perfect adaptat la conditiile agro-pedologice ale zonei

castravete triumff1

11. Ceapa din samanta de Buzau

Soi de ceapa ceaclama semitardiv, cultivat prin semanare directa. Bulb de aproximativ 170 g, forma sferica, usor turtita, omogen, bine îmbracat de frunzele exterioare care au culoarea galbena-maronie si alba în interior. se pastreaza bine peste iarna. Recomandat pentru toate zonele producatoare de ceapa din tara noastra. Potential de productie - 40-60 t/ha

ceapa din samanta de buzau

12. Ceapa din samanta Rubiniu

Soi de ceapa timpuriu, cu bulbi mari, în forma de trunchi de con, acoperiti la exterior de tunici pergamentoase de culoare rosie-violet. Foile interioare, suculente, sunt de culoare mov deschis, acoperite de o membrana de culoare mov

ceapa din samanta savuros

13. Dovlecel Hapy

Soi semitimpuriu, 70-75 zile pana la recoltarea primelor fructe de consum, 130-140 zile pana la maturitatea tehnica. tip de crestere – semitarator, talie medie a tufei. Frunze mari, cu petiol lung, verde inchis, cu pete argintii si perisori teposi. Flori mari, galbene, predominant femele. Fructul – melonida cilindrica, verde deschis spre alb, la maturitatea de consum si galben-portocaliu la maturitatea fiziologica. se consuma proaspat in salate, ras, feliat, in mancaruri, de la dimensiuni de 14-15 cm pana la 22-24 cm, pastrandu-si gustul si finetea. Fructele se pastreaza 10-12 zile la -2-3 oC, rezista la transport, ferme. soi inzestrat genetic la atacul de boli si daunatori specifici, fiind pretabil la cultivare in sistem ecologic. Potential mediu de productie 35-45 t/ha, cu posibilitatea obtinerii unor productii mari in conditii optime. se poate cultiva in toate zonele tarii

dovlecel hapy

14. Fasole pitica Ioana

Soi timpuriu cu perioada scurta de vegetatie si crestere determinata, plantele avand o înaltime de 40 – 45 cm. Pastaile au o culoare galben – albicioasa, cu o lungime medie de 15 cm si o grosime de 0,9 mm. Pastaile nu au ate si se încadreaza în grupa soiurilor cu pastaie extrafina. Productie: 12t/ha, permite recoltarea mecanizata pentru consum în stare proaspata sau pentru industrializare

fasole_pitica_ioana

15. Fasole pitica Menuet

Soi timpuriu de fasole, cu perioada scurta de vegetatie si crestere determinata, plante cu înaltime de 40 cm. Pastaile au culoare galben-verzui pal cand sunt mici si galben pai la maturitatea de consum, cu o lungime medie de 15 cm si o grosime de 0,9 mm. Pastai fara ate, foarte fragede, se încadreaza în grupa soiurilor cu pastaie extrafina. Productie: 12 t/ha, permite recoltarea mecanizata pentru consum în stare proaspata si industrializare, 80% din pastai maturandu-se concomitent pe planta

fasole pitica menuet

16. Mazare de gradina Getica

Soi de mazare de gradina semitimpuriu destinat consumului în stare proaspata si industrializarii. se remarca prin gustul placut al boabelor mijlociu de fine, timpurietate, maturitate uniforma si potential de productie crescut. Plasticitatea crescuta îl face sa poata fi cultivat în toate zonele tarii

mazare de gradina getica

17. Morcov Nabuco

Soi de morcov apreciat pentru gustul placut, dulce, destinat consumului în stare proaspata si industrializarii, cu buna rezistenta la depozitare. atractiv prin coloritul viu si forma sa cilindrica, cu varful usor rotunjit. Plasticitate ecologica mare

morcov_nabuco

18. Patrunjel de frunze Ory

Planta bienala, cu mare capacitate de regenerare. Radacina este suficient de îngrosata, astfel încat poate fi utilizata în consum si ca atare (daca densitatea culturii nu este mai mare de patru-cinci sute de mii plante la hectar, iar solul este usor, profund si drenat). Este tolerant la atacul patogenilor care produc deprecierea calitativa a recoltei prin fainare sau septorioza

patrunjel de frunze ory

19. Pepene galben Fondant

Soi timpuriu. Fructul are culoarea de baza a epidermei galbena la maturitatea tehnica. Fructul este scurt (11,5 cm) si are diametrul mic (11,5). Pulpa are culoare de baza crem (orange). Gustul pulpei este fondant. Rezistenta la crapare si transport este foarte buna. Este mijlociu rezistent la sphaerotheca fuliginea, Fusarium oxysporum f. ssp. melonis si tolerant la Colletotrichum lagenarium. Productia medie obtinuta este de 32 t/ha, fructele avand peste 1,5 kg. se poate cultiva atat în camp deschis cat si în spatii protejate

pepene galben fondant

20. Pepene verde Dochita

Soi semitimpuriu, diploid, fructul este rotund, uneori usor turtit, cu coaja verde deschis, cu dungi de culoare mai inchisa, miezul fructului este rosu sau roz, greutatea fructelor este cuprinsa intre 3-8 kg

pepene verde dochita

21. Ridichi de Luna Linia 1

Linie diploida foarte timpurie de ridichi de luna, cu frunze mijlocii, larg obovate, rotunjite, pubescente, de culoare verde galbui. Radacini medii spre mari, rotunde, de culoare rosu-carmin uniforma, culoarea pulpei opaca, tendinta slaba de dospire, cortex subtire

ridichi de luna linia1

22. Ridichi negre Iulia

Linie diploida de ridichi de vara-iarna, cu maturitate mijlocie spre semitarzie, cu frunze scurte cu pozitie orizontala, larg obovate, de culoare verde inchis, cu multi lobi. Ridichi scurte, cu grosime mijlocie, transversal eliptice in sectiune, pulpa alba translucida, tendinta tarzie de dospire. Rezistenta buna la pastrare peste iarna.

ridichi_negre_linia12

23. Salata Gratia

Soi de salata semitimpuriudestinat cultivarii atat în camp deschis, cat si în spatii protejate. se remarca prin marimea si finetea capatanii, ca si prin coloritul verde deschis al frunzelor. Calitatile de consum se pastreaza o perioada destul de mare (fragezime, lipsa gustului amar, emiterea tijei florale)

salata_gratia

24. Spanac romanesc

Soi de spanac semitimpuriu, apreciat de consumatori pentru gustul placut al rozetei sale bogate de frunze triunghiulare, usor rotunjite la varf, de culoare verde intens. apreciat pentru pretabilitatea la recoltare mecanizata si productiile crescute realizate.



spanac_romanesc

25. Telina Dacia

Soi de telina semitimpuriu destinat consumului în stare proaspata si industrializarii, apreciat pentru culoarea placuta a pulpei si aroma fina, buna capacitate de pastrare si dimensiunile medii ale radacinii de consum, apreciate pe piata. Nu ridica probleme deosebite din punct de vedere fito-sanitar

telina_de_radacina_dacia

26. Tomate Buzau 1600

Soi semitardiv de tomate, cu crestere nedeterminata, viguros. Fruct mare, ~200 g, de forma sferica. suprafata fructului - neteda, de culoare rosie uniforma. Fructul este ferm, nu crapa. Rosiile se cultiva în toate zonele favorabile culturii tomatelor. tolerant fata de atacul principalilor agenti patogeni. Potentialul de productie - 60-80 t/ha. Cu tehnologie optimizata, productia poate creste pana la 150 t/ha

tomate buzau 1600

27. Tomate Buzau 22

Soi semitardiv, cu crestere determinata, viguros. Fruct mare, greutate medie ~180 g, de forma globulos-turtita. suprafata fructului - neteda usor costata, culoare rosie uniforma pe toata suprafata. Fructul îsi pastreaza fermitatea pe teren timp de 10-12 zile. se cultiva în toate zonele favorabile culturii tomatelor. tolerant fata de atacul principalilor agenti patogeni. Potentialul de productie - 70-80 t/ha. În conditii foarte bune de cultura poate produce pana la 90-100 t/ha.

tomate buzau 22

28. Tomate Buzau 4

Soi timpuriu de camp, cu crestere determinata si coacere concentrata a fructelor; tufa de vigoare medie, cu foliaj verde mediu; fructe cu forma rotund-usor înalta, greutate medie de 100-150 g si indice de forma de 1.02-1.1; culoare verde-deschis înainte de maturitate si rosu intens la maturitatea fiziologica, adecvata pentru industrializare; prezinta 3-4 loji seminale; fermitate buna, rezistente la crapare si pastrare; substanta uscata 5,8-6.2 %; calitati organoleptice deosebite; 107- 110 zile de la rasarire la coacerea primelor fructe. tolerant fata de boli. Potential de productie: 55-65 t/ha. În conditii bune de cultura poate produce pana la 90 t/ha

tomate buzau 4

29. Tomate Buzau 47

Soi semitimpuriu, cu crestere determinata, vigoare mijlocie. Fruct mijlociu, greutate ~100 g, forma sferica, usor turtita. suprafata fructului este neteda, de culoare rosie-uniforma. Fruct ferm, coacere concentrata, continut ridicat în substante utile - recomandat pentru industrializare, putandu-se recolta mecanizat. Se cultiva cu succes în toate zonele favorabile culturii tomatelor. tolerant fata de boli. Potentialul de productie - între 50-70 t/ha, ajungand chiar la 85 t/ha

tomate_buzau47_01

30. Tomate Buzau 50

Soi timpuriu cu crestere nedeterminata, talia medie a plantei 1,90 cm, prima inflorescenta apare dupa 4 – 5 frunze, cu 6–7 fructe în inflorescenta; fructe sferice usor alungite, cu 3 – 4 loji seminale, fara calota verde înainte de maturare, cu fermitate buna si rezistenta la crapare. Fructul are o greutate medie de 260 g, înaltimea de 8,66 cm si grosimea de 7,46 cm. Gustul fructului este placut, cu aspect comercial atractiv. soi pentru cultura în camp deschis, destinat consumului în stare proaspata; potential de productie: 40 – 50 t/ha

tomate_buzau50

31. Tomate Carisma

Soi de tomate tip cireasa, cu crestere nedeterminata, productiv, destinat cultivarii în spatii protejate si camp deschis. Fructele rotund înalte, de circa 25 g, se remarca prin gustul placut, dulce, coloritul rosu intens si aroma deosebita. Se pot recolta si în ciorchine. Destinat consumului în stare proaspata si industrializarii - conservate la borcan în suc de tomate. Rezistenta buna la depozitare. Plasticitate ecologica mare

tomate capriciu

32. Tomate Coralina

Soi de tomate tip cireasa, cu crestere nedeterminata, productiv, destinat cultivarii în spatii protejate si camp deschis. Fructele rotund înalte, de circa 25 g, se remarca prin gustul placut, dulce, coloritul rosu intens si aroma deosebita. Se pot recolta si în ciorchine. Destinat consumului în stare proaspata si industrializarii - conservate la borcan în suc de tomate. Rezistenta buna la depozitare. Plasticitate ecologica mare.

tomate coralina

33. Tomate Darsirius

Soi semitimpuriu de tomate cu crestere determinata, destinat industrializarii. Fructe pruniforme, de culoare rosu închis, cu luciu, ferme, cu o greutate medie de 60-80 g, fara capac verde, se recolteaza usor, fara codita. Continut în substanta uscata de peste 6%, cu o productie medie de peste 2.5 kg / planta. Numar mic de seminte în fruct. soi înzestrat genetic cu rezistenta la bolile specifice tomatelor si nematozi. Capacitate de pastrare a fructelor dupa recoltare - peste 10 zile

tomate darsirius

33. Tomate Kristinica

Soi semitimpuriu, destinat industrializarii si consumului în stare proaspata. Crestere determinata si vigoare medie. Destinat cultivarii în camp pentru industrializare, se preteaza foarte bine în culture ecologice si chiar în solaria. Fructe colorate în rosu intens cu o greutate medie de 80 – 120g, ferme, rezistente la transport si pastrare; potential de productie: 35 – 50t/ha

tomate kristin

34. Tomate Maratonus

Soi semitimpuriu de camp, crestere determinata; tufa viguroasa, foliaj verde deschis; fructe rotund-usor înalte, greutate medie de 150-240 g, culoare verde-deschis înainte de maturitate si rosu intens la maturitatea fiziologica; 4-5 loji seminale; fermitate buna, rezistente la crapare si pastrare; continutul în substanta uscata 6.0-6.4%; pentru consum în stare proaspata si industrializare; 115-120 zile de la rasarire la coacerea primelor fructe. tolerant fata de principalele boli si daunatori. Potential de productie: 70-75 t/ha. În conditii bune de cultura poate produce pana la 100 t/ha

tomate maratonus

35. Tomate siriana

Hibrid timpuriu, cu crestere nedeterminata, destinat cultivarii în spatii protejate si camp deschis. Fructul este sferic, usor turtit cu o înaltime de 5 cm. La maturitate fructul are o greutate de 120–180 g si o culoare rosu uniform stralucitor. Capacitate de productie deosebita; 3–3,5 kg/planta, rezistenta buna la transport, perfect adaptat la conditiile agro-pedologice ale zonei

tomate siriana

36. Varza de toamna Buzoiana

Soi semitarziu cu perioada de vegetatie de 135-140 zile. Plante cu inaltime mijlocie; diametrul rozetei de frunze mijlociu spre mare (75-90 cm); culoarea frunzei verde-albastrui, bine acoperita cu pruina, nervura proeminenta. Capatana circulara, îndesata, cu diametrul intre 18-21 cm; greutate 2.0-3.5 kg (70% din plante). Frunzele din capatana fine, albe, suculente. Recomandata pentru toate zonele tarii. In sud merge in cultura succesiva, dupa plante care parasesc devreme terenul. Este tolerant fata de boli. soi foarte productiv, 60-80 t/ha. Indicat pentru consum proaspat si conservare prin murare.

varza_de_toamna_buzoiana

37. Varza de toamna de Buzau

Soi tardiv de varza de toamna, tolerant fata de boli. Capatana: greutate ~ 2-6 kg, forma sferic-turtita, foarte îndesata, frunze interioare fine, de culoare alba, suculente. Plasticitate ecologica mare. În zonele sudice se cultiva în culturi succesive, dupa plante care parasesc devreme terenul. Este un soi foarte productiv - productie medie - 60-80 t/ha

varza de toamna de buzau

38. Varza de toamna Magura

Soi semitardiv de varza de toamna. Capatana: greutate ~ 1,5-3,75 kg, semi-acoperita (2-3 frunze), cocean mijlociu-gros. Frunzele sunt fine si subtiri. Rezistenta la crapare la maturitatea de consum - 10-15 zile. se cultiva în toate zonele tarii. În zona sudica se poate cultiva în cultura succesiva, cu conditia plantarii pana la data de 15 iulie. Prezinta rezistenta mijlocie fata de alternaria, Peronospora si rezistenta buna fata de Xanthomonas. soi foarte productiv, productie medie - 70-75 t/ha

varza de toamna magura

39. Vinete Dragaica

Soi timpuriu. Planta este viguroasa, fructul este cilindric spre usor piriform si la maturitatea tehnica are culoare violet-închis, foarte lucios, cu suprafata neteda. La maturitatea tehnica, pulpa este colorata în alb galbui; are o textura fina si un gust placut. Greutatea medie a fructului la maturitatea tehnica este de 300 g. se poate cultiva în toate zonele din tara în solarii si în culturi de camp. Comportarea fata de boli este buna. Este un soi foarte productiv, de la care se poate obtine o productie medie de 51 t/ha.

vinete dragaica

40. Vinete Zaraza

Soi timpuriu, destinat consumului in stara proaspata si industrializarii, fructe cilindrice, cu lungime medie de 19-20 cm, diametru median mare, 7.5 - 8.0 cm, greutatea media a fructelor de 450 g, si potential de productie 45-50 t/ha. soi tolerant la bolile specifice, poate fi cultivat in toate zonele favorabile culturii vinetelor, putand fi cultivat cu usurinta in gospodarii.

 

vinete zaraza

 

sursa: SCDL Buzau


Tu ce zici?