No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Spanacul de Noua Zeelanda

Ultima modificare: 2010-11-10 | Primul publicat: 2010-11-10
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Spanacul de Noua Zeelanda
Spanacul de Noua Zeelanda (Tetragonia expansa) face parte din familia Tetragoniaceae. Se cultiva pentru frunzele si lastarii tineri, care se prepara la fel ca spanacul comun.

Spanacul de Noua Zeelanda este o planta anuala cu valoare alimentara si terapeutica ridicata, care formeaza tulpini lungi, taratoare, de circa 1 m, cu numerosi lastari. Frunzele sunt romboidale, carnoase si ascutite la varf.  Florile sunt de culoare galben-verzuie si dispuse cate una la subsuoara frunzelor, iar semintele sunt mari si colturoase.

 

Tetragonia expansa
Tetragonia expansa

 

 

Spanacul de Noua Zeelanda - cultura si intretinere

 

Spanacul de Noua Zeelanda este mai pretentios fata de factorii de mediu decat spanacul comun si necesita temperatura ridicata si lumina multa pentru o crestere vegetativa bogata. Din acest considerent, la noi in tara se prefera cultura in timpul verii - cand spanacul comun nu se poate cultiva pentru ca emite tulpina florala - asigurand astfel o esalonare a consumului de spanac pe aproape tot timpul anului. Nu necesita lucrari speciale pentru pregatirea terenului, insa prefera soluri umede, fertile si cu expozitie sudica.

Efectuarea culturii se face prin semanat direct, dupa data de 10-15 aprilie, folosindu-se 5-7 kg samanta/ha. Schema de semanat este de 70-80 cm distanta intre randuri si 25-30 cm pe rand. Pe perioada de vegetatie, se aplica lucrarile specifice de intretinere ca si la alte verdeturi.

Recoltarea spanacului se face esalonat, dupa 60-70 de zile de la semanat, prin taierea lastarilor si a frunzelor. Productia se ridica la 30-40 t/ha.


Tu ce zici?