No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Stevia dulce - inlocuitoarea zaharului?

Ultima modificare: 2011-04-01 | Primul publicat: 2011-04-01
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Stevia dulce - inlocuitoarea zaharului?
Daca vrei sa renunti la zahar din motive de sanatate sau pentru protectia mediului, stevia dulce poate fi o alternativa grozava, cu calorii mai putine si mai ecologica. Stevia dulce, cunoscuta si ca iarba cu frunze dulci, frunze de miere sau frunze de zahar, este o iarba din America de Sud, despre care se spune ca este de vreo cateva sute de ori mai dulce decat zaharul din trestie.

Cererea de zahar din trestie a dus la degradarea unor mari intinderi de pamant de-a lungul secolelor. Conform WWF, cultivarea trestiei de zahar este responsabila pentru eroziunea sistematica a solului, distrugerea habitatelor naturale, otravirea cu pesticide si erbicide a apei si eutrofizarea acesteia, cauzata de scurgerea substantelor nutritive si a reziduurilor. Rafinarea zaharului reprezinta, de asemenea, o problema de mediu.

Pentru multi oameni, problemele de sanatate si cele de nutritie au reprezentat motivul pentru care au trecut la inlocuitori ai zaharului; produsele catre care s-au orientat sunt, in principal, aspartamul si zaharina. Aspartamul este substanta chimica folosita extensiv in prezent, care poate fi gasita in cantitati mari in racoritoarele dietetice si in multe alte alimente procesate.

 

trestie_de_zahar_width
trestia de zahar

 

In ceea ce priveste zaharina, unul din componentele sale este acidul ftalic. In afara de rolul sau de ingredient al zaharinei, acidul ftalic se foloseste la plastifianti si pentru acoperirea suprafetelor. Este o substanta care a dus la poluarea considerabila a apei in China. Zaharina a fost deja interzisa in unele tari.

Aspartamul nu pare a avea legatura directa cu problemele de mediu, dar atunci cand este ingerat, se descompune in acid aspartic, fenilalanina si metanol. Fenilalanina poate provoca probleme oamenilor sensibili, dar metanolul este ingrijorarea cea mai mare. Metanolul se descompune in continuare in formaldehida, apoi in acid formic, ambele fiind cancerigene. Ne otraveste iar apoi noi otravim mediul inconjurator.

Problema majora a aspartamului este scara la care se foloseste. Daca te uiti cu atentie la ingredientii produselor alimentare din dulap, si nu doar la cele dulci, vei fi surprins sa vezi cat de multe contin aspartam.

Problemele de sanatate asociate cu aspartamul sunt dezbatute intens in prezent. Aspartamul este o afacere mare si exista multi jucatori puternici pe piata, care isi doresc sa ramana asa.

Exista mult mai multe alternative naturale la zaharul din trestie, inclusiv brazeina, curculina, eritritolul, fructoza, glicirhizina, glicerolul, izomaltul, lactitolul, mabinlina, maltitolul, manitolul, miraculina, monelina, pentadina, sorbitolul, stevia, tagatoza, taumatina si xylitolul. Multe dintre aceste denumiri suna destul de inspaimantator, dar majoritatea sunt derivate din fructe si plante, inclusiv stevia.

Stevia dulce, cunoscuta si ca iarba cu frunze dulci, frunze de miere sau frunze de zahar, este o iarba din America de Sud, despre care se spune ca este de vreo cateva sute de ori mai dulce decat zaharul din trestie. Pentru a incadra aceasta informatie in context, o lingurita de pudra rafinata de stevie dulce este echivalentul unei cescute cu zahar, din punct de vedere al capacitatii de indulcire. Nu contine calorii si stevia rafinata nu are un gust amarui dupa ingerare.

 

stevia_1_width
stevia

 

Stevia dulce nu este o descoperire noua, este folosita de indienii guarani din Paraguay, de 1500 de ani, in scop medicinal si ca indulcitor, si de cateva decenii este folosita extensiv in Japonia.

Stevia dulce este disponibila sub forma de frunze intregi, pudra sau extract lichid; dar in ceea ce priveste forma de pudra/lichida, citeste lista cu ingrediente – uneori poate contine si alte substante chimice periculoase si crearea extractului lichid am inteles ca este un proces cu destul de mult consum de energie. Stevia sub forma de pudra si lichid este cea mai puternica, dar chiar si stevia sub forma de frunze intregi indulceste de 20 pana la de 30 de ori mai bine decat zaharul din trestie (dar acestea pot avea un gust usor amarui sau de lemn dulce, dupa ingerare).

 

stevia_2_width
stevia

 

Spre deosebire de aspartam, stevia este stabila atunci cand este incalzita, asa ca poate fi folosita la o varietate larga de retete care presupun coacerea produsului.

Stevia dulce este membru al familiei crizantemelor si o iarba care se poate dezvolta pe pamantul sarac in substante nutritive. Stevia este o planta perena subtropicala si are nevoie de putina apa, dar datorita posibilitatii sale de dezvoltare, poate fi o planta potrivita pentru gradina. Imagineaza-ti ca ai avea propria sursa de „zahar” care creste in gradina ta! Plantele de stevia au tendinta de a alunga insectele – deci ar putea fi o planta perfecta pentru o gradina organica.

Asa ca iata – o solutie aparent mai sanatoasa si mai ecologica pentru pofta ta de dulce, care te poate ajuta si la controlul parazitilor din gradina!

A, da, si este placut sa afirmi, in cele din urma, ca are un gust grozav!