No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Telina (I)

Ultima modificare: 2010-11-03 | Primul publicat: 2010-06-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Telina (I)
Telina este cunoscuta pentru puternicul miros aromatic, pe care il da multor feluri de mancare. Este o planta bienala, originara din Europa, fiind cultivata in intreaga lume ca planta de gradina pentru frunze, tulpini, radacina si seminte.

Telina apartine familiei Apiaceae, a speciei Apium, fiind cunoscuta stiintific drept Apium graveolens. In cel de-al doilea an de la semanare, telina va avea flori neuniforme.

Frunzele seamana cu cele de patrunjel, existand mai multe soiuri pe piata. Telina salbatica este parintele telinei stalk (A. graveolens dulce), a telinei pentru frunze (A. graveolens secalinum) si a celeriac-ului (A. graveolens rapaceum).

Semintele, folosite pe post de condiment, au o culoare maro inchis, forma oblica, cu striatii subtiri verticale si aroma puternica.

 

 

 

 

Telina
Telina

 

Beneficii pentru sanatate aduse de telina


  • Contine doar 16 kal/100 grame si multe fibre nesolubile care, combinate cu unele diete pot ajuta la pierderea greutatii si la reducerea colesterolului.
  • Telina este un aliment functional. Frunzele ii sunt bogate in flavonoizi antioxidanti cum sunt zeaxanthin, lutein si beta carotenul care ajuta corpul sa lupte impotriva cancerului.
  • Este o buna sursa de vitamina A, care alaturi de beta-caroten reprezinta antioxidanti naturali flavonoizi. Aceasta vitamina este necesara organismului pentru mentinerea sanatatii membranei mucoase si a pielii, fiind importanta si pentru vedere. Consumarea unor alimente naturale bogate in flavonoizi ajuta corpul sa lupte impotriva cancerului de plamani si cancerelor cavitatilor.
  • Planta este bogata in multe vitamine cum ar fi acidul folic (9% din DZR), riboflavina, niacina si vitamina C, esetiala pentru o sanatate optima.
  • Telina proapsata este o sursa de vitamina K, (25% din DZR). Aceasta ajuta masa osoasa. De asemenea, s-a stabilit ca ajuta bolnavii de Alzenheimer prin limitarea daunelor neuronale la nivelul creierului pacientilor.
  • Este o  sursa de minerale cum sunt potasiul, sodiu, calciu, mangan si magneziu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor din corp, ajutand la controlul tensiunii si a frecventei batailor inimii.
  • Frunzele de telina si semintele contin multe uleiuri esentiale volatile cum ar fi terpenes, ce contine in cea mai mare parte limonena (75-80%) si sesquiterpenes asemanator cu beta-selinenul (10%) si humulenul; insa aroma specifica ii este data de phthalides (butylphthalid si derivatul sau deshidratat sedanenolid).
  • Uleiurile esentiale obtinute din telina au fost folosite ca amelioratori in afectiuni nervoase, artrita si guta. Semintele, tulpinile si radacina au proprietati diuretice (inlatura apa retinuta in exces)si galactogogice (ajuta secretia de lapte matern), avand proprietati stimulante si tonice.
  • Planta contine aproximativ 16 calorii/100 de grame, pe langa alte beneficii pentru sanatate cum ar fi fito-nutrientii ca flavonoizii, acidul foliar, vitamina A, vitamina K, mineralele si alte vitamine, intruneste toate criteriile pentru a fi considerata una dintre cele mai importante plante ce contin calorii putine, fiind utila in curele de slabire.

 

Mai multe despre telina in partea a doua a articolului "Telina (II)"


Tu ce zici?