Portaltoiul la mar din ce pom trebui sa fie?
Marul cultivat face parte din genul Malus. Portaltoii folositi fac parte din aces gen. Altoirea se face de obicei pe mar salbatic sau paduret (pentru amatori).
Citeste tot raspunsul »Usturoiul apartine familiei Alliaceae din specia Allium, iar numele stiintific este de Allium sativum. Se crede ca este originar din muntii Asiei Centrale, de unde s-a raspandit apoi in lume, in special in zonele de clima temperata si subtropicala.
Este o planta perena, fiind cultivata asemanator cu ceapa. La maturitate atinge 50-60 cm inaltime si contine o radacina subterana formata din 8-20 de bulbi numiti popular ‘catei'. Acestia sunt infasurati de cateva straturi de invelis menite sa ii protejeze.
Spre deosebire de ceapa insa, florile sunt sterile si nu poduc seminte. Plantele noi cresc in general din catei.
![]() |
Usturoi |
Cateii contin cantitati impresionante de vitamine si minerale. Astfel, 100 grame de usturoi contin ( % din DZR)
DZR= Doza Zilnica Recomandata
Bulbii sunt recoltati cand tulpinile se ingalbenesc, dand semne de uscare. Mai apoi sunt uscati la umbra timp de mai multe saptamani inainte de a fi vanduti.
In magazine, se pot gasi sub mai multe forme, cum ar fi bulbi intregi, uscati, catei separati, catei procesati, pudra sau pasta.
Bulbii uscati pot fi depozitati la temperatura camerei intr-un loc intunecos, departe de sursele de umezeala, unde pot sta timp de mai multe saptamani. Pasta de usturoi trebuie pastrata in frigider.
![]() |
Usturoiul ajuta la cresterea imunitatii |
Atat cateii de usturoi cat si tulpinile verzi sunt folosite intr-o varietate de retete.
In general, frunzele sunt mai putin iuti decat cateii, fiind folosite in retete in mod asemanator cu cozile de ceapa. Stratul exterior este inlaturat, iar interiorul de o consistenta cremoasa si culoare alba este fie tocat , folosind un cutit, fie zdrobit inainte de a fi adaugat la retete.
Compusii sulfatici din usturoi, care sunt metabolizati sub forma sulfidului metal allil, ce este eliminat de organism prin transpiratie si respiratie, producand un miros neplacut.
Cateii de ustuoi contin allicin, care actioneaza ca un subtietor al sangelui. Este deci nerecomandat pacientior ce urmeaza tratamente cu anticoagulante cum ar fi warfarin, deoarece aceasta combinatie ar putea duce la sangerari excesive.
Usturoiul in ulei, folosit la prepararea muraturilor favorizeaza dezvoltarea clostridium botulism, ceea ce ar putea duce la imbolnavirea de botulism (paralizie a sistemului nervos). Este indicat ca preparatele din usturoi sa se pastreze in frigider si sa fie consumate cat mai repede.