No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Usturoiul si dubla utilizare a acestuia

Ultima modificare: 2010-06-22 | Primul publicat: 2010-06-21
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Usturoiul si dubla utilizare a acestuia
Usturoiul este utilizat atat in scopuri medicinale cat si culinare. Aceasta minunata planta contine multe substante fito-nutritive care ajuta sanatatea, in special la combaterea afectiunilor arterelor coronariene si prevenirea infectiilor.


Usturoiul apartine familiei Alliaceae din specia Allium, iar numele stiintific este de Allium sativum. Se crede ca este originar din muntii Asiei Centrale, de unde s-a raspandit apoi in lume, in special in zonele de clima temperata si subtropicala.

Este o planta perena, fiind cultivata asemanator cu ceapa. La maturitate atinge 50-60 cm inaltime si contine o radacina subterana formata din 8-20 de bulbi numiti popular ‘catei'. Acestia sunt infasurati de cateva straturi de invelis menite sa ii protejeze.

Spre deosebire de ceapa insa, florile sunt sterile si nu poduc seminte. Plantele noi cresc in general din catei.

 

 

Usturoi
Usturoi



Beneficii pentru sanatate


  • Cateii aromatici contin multe minerale, vitamine, anti-oxidanti si fito-nutrienti care s-au dovedit a fi extrem de benefici pentru sanatate.
  • Bulbul contine thio-sulfiniti organici cum sunt disulfidul diallil, trisulfid diallil si allil propil disulfide care pot forma allicinul prin reactia enzimelor activate de distrugerea bulbului ( prin tocare, zdrobire, maruntire)
  • Studiile de laborator au demonstrat ca allicinul reduce colesterolul prin reducerea productiei enzimei HMG-CoA reductase in celulele ficatului.
  • Allicinul reduce rigiditatea vaselor sangvine prin elibararea de oxid nitric (NO); reducand deci si tensiunea arteriala. De asemenea, reduce riscul aparitiei afectiunilor coronariene, a bolilor vaselor de sange periferice si a infarctului.
  • Consumul de usturoi este asociat cu scaderea cazurilor de cancer la stomac.
  • Allicinul si alti compusi esentiali volatili ai usturoilului au proprietati anti-bacteriene, anti-virale si anti-fungale.
  • Constituie o sursa excelenta de minerale si vitamine, esetiale pentru o viata sanatoasa. Bulbii sunt extrem de bogati in potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc si seleniu. Ultimul dintre ele este o substanta minerala care protejeaza inima, fiind un co-factor pentru enzimele anti-oxidante din corp.
  • Manganul este folosit de catre corp ca un co-factor pentru enzima antioxidanta superoxide dismutase, in vreme ce fierul este necesar la formarea celulelor rosii.
  • Contine multi antioxidanti flavonoizi cum sunt beta-carotenul, zea-xanthin, precum si vitamine ca vitamina C, care ajuta corpul sa isi dezvolte rezistenta la infectii, si sa lupte impotriva radicalilor liberi.

Cateii contin cantitati impresionante de vitamine si minerale. Astfel, 100 grame de usturoi contin ( % din DZR)

  • 95% din vitamina B-6 (pyridoxine),
  • 52% din vitamina C,
  • 33% din cupru,
  • 21% din fier,
  • 18% din calciu,
  • 26% Seleniu,
  • 73% din mangan
  • dar nu si colesterol.

DZR= Doza Zilnica Recomandata

 

Selectarea si depozitarea


Bulbii sunt recoltati cand tulpinile se ingalbenesc, dand semne de uscare. Mai apoi sunt uscati la umbra timp de mai multe saptamani inainte de a fi vanduti.

In magazine, se pot gasi sub mai multe forme, cum ar fi bulbi intregi, uscati, catei separati, catei procesati, pudra sau pasta.

Bulbii uscati pot fi depozitati la temperatura camerei intr-un loc intunecos, departe de sursele de umezeala, unde pot sta timp de mai multe saptamani. Pasta de usturoi trebuie pastrata in frigider.

 

Utilizarea in bucatarie a usturoiului:


  • A fost utilizat mult timp in cultura indiana si chineza pe post de medicament pentru ameliorarea tusei, bronsitei si racelii
  • Uleiul de usturoi a fost utilizat ca remediu pentru vindecarea herpesului.
  • In medicina moderna, este utilizat datorita agentilor anti-microbieni, anti cancerosi si anti-diabetici, precum si datorita proprietatilor de crestere a imunitatii si a micsorarii colesterolului.

 

 

Usturoiul ajuta la cresterea imunitatii
Usturoiul ajuta la cresterea imunitatii



Utilizari medicinale ale usturoiului


Atat cateii de usturoi cat si tulpinile verzi sunt folosite intr-o varietate de retete.

In general, frunzele sunt mai putin iuti decat cateii, fiind folosite in retete in mod asemanator cu cozile de ceapa. Stratul exterior este inlaturat, iar interiorul de o consistenta cremoasa si culoare alba este fie tocat , folosind un cutit, fie zdrobit inainte de a fi adaugat la retete.

  • Este utilizat pentru a spori aroma legumelor, carnurilor si preparatelor din fructe de mare.
  • Utilizat in prepararea painii, a painii prajite si a bruschetelor
  • Prepararea supelor de sezon si a sosurilor se poate face cu usturoi.
  • Tulpinile sunt folosite pe post de leguma, la fel ca si ceapa, alaturi de legume si oua in prepararea diferitelor feluri de mancare in Asia de Est.

 

Efecte nedorite


Compusii sulfatici din usturoi, care sunt metabolizati sub forma sulfidului metal allil, ce este eliminat de organism prin transpiratie si respiratie, producand un miros neplacut.

 

Atentie!


Cateii de ustuoi contin allicin, care actioneaza ca un subtietor al sangelui. Este deci nerecomandat pacientior ce urmeaza tratamente cu anticoagulante cum ar fi warfarin, deoarece aceasta combinatie ar putea duce la sangerari excesive.

Usturoiul in ulei, folosit la prepararea muraturilor favorizeaza dezvoltarea clostridium botulism, ceea ce ar putea duce la imbolnavirea de botulism (paralizie a sistemului nervos). Este indicat ca preparatele din usturoi sa se pastreze in frigider si sa fie consumate cat mai repede.


Tu ce zici?