No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 

Vanata - o solutie pentru cei preocupati de greutatea lor

Ultima modificare: 2010-06-23 | Primul publicat: 2010-06-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Vanata - o solutie pentru cei preocupati de greutatea lor
Vanata este o legume cu calorii foarte putine si are un profil de nutritie sanatos; o veste buna pentru cei preocupati de greutate! Vanata este originara din India unde a fost cultivata inca din preistorie. In Europa a inceput sa se cultiva abia prin anii 1500. Mai multe informatii veti gasi in articolul de mai jos!


In sens botanic, vanata apartine familiei solanaceae si este numita Solanum melongena. Aceasta planta perena este originara din subcontinentul indian si este crescuta acum in multe regiuni tropicale si subtropicale.

Diferite varietati cresc in toata lumea. Depinzand de tipul de soi plantele variaza foarte mult in marime, forma si culoare. In general, aceste legume se impart in doua categorii mari, fie ovale, fie subtiri si alungite.

 

 

Vanata are diferite forme
Vanata are diferite forme

 

 

Planta ajunge rapid la aproximativ 3-4 picioare inaltime si are foarte multe fructe luminoase. Fiecare fruct are o piele neteda si stralucitoare. In interior, are o pulpa de culoare alba cu numeroase seminte mici, moi si aranjate central. Fructele sunt in general recoltate cand ajung la maturitate dar inainte de coacerea completa.

 

Beneficiile vinetei:


  • Vinetele sunt foarte sarace in calorii si grasimi dar bogate in continut de fibra solubil. 100 g furnizeaza doar 24 calorii dar contribuie cu aproximativ 9% RDA de fibra.
  • Cercetarile de la Institutul de Biologie al Universitatii de Stat din São Paulo, Brazilia au aratat ca vinetele sunt eficiente in tratamentul colesterolului ridicat.
  • Ele contin cantitati mari de vitamine esentiale din grupul B-complex precum acidul panthotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) si tiamina (vitamina B1), niacin (B3). Aceste vitamine sunt esentiale in sensul ca trupul are nevoie de ele din surse externe pentru a se indestula. Ele mai sunt cerute pentru metabolismul de grasimi, proteine si carbohidrati.
  • Este de asemenea o sursa buna de minerale precum manganul, cuprul, fierul si potasiul. Manganul este folosit ca si co-factor pentru enzima antioxidanta dismutaza superoxida. Potasiul este un important electrolit intracelular care ajuta la contracararea efectelor hipertensive ale sodiului.
  • Coaja sau pielea (varietatea albastru inchis) vinetelor are cantitati semnificative de fitochimicale felonice flavonoide numite anthocyanine. Studiile stiintifice au aratat ca acesti antioxidanti au efecte impotriva cancerului, imbatranirii, bolilor inflamatorii si neurologice.

 

Selectia si depozitarea vinetelor


Vinetele se gasesc proaspete tot sezonul. In magazin, multe varietati de vinete diferite in marime, forma si culoare sunt puse in vanzare. Cumparati-le pe cele sanatoase si stralucitoare. Uitati-va la fermitate si la coada sanatoasa ceea ce inseamna ca produsul este proaspat.

Evitati produsele cu piele ridata, moi sau zgariate. Acasa, pot fi tinute intr-un loc racoros pentru o zi sau doua, iar in frigider pot fi tinute proaspete pentru cateva zile.

 

 

Vinete la gratar
Vinete la gratar



Utilizari culinare


Spalati-le bine in apa rece inainte de folosire. Ajustati coada cu un cutit ascutit. Intregul fructul, inclusiv pielea, este comestibil.

 

Iata cateva indicii de servire:


  • Feliile condimentate de vinete sunt preferate ca si desert.
  • Brinjals este fel principal in bucataria indiana.Planta poate fi fiarta in aburi, prajita, coapta sau macinata (baingan bartha) in pregatirea mai multor feluri de retete.
  • Este folosita in mod obisnuit in curry, sos condimentat si cu orez ( brinjal pulao).
  • Folosita des si la muraturi.

 

De retinut!


Vinetele contin o cantitate foarte mica de nicotina in comparatie cu oricare alta planta comestibila cu o concentratie de 0,01mg/100g. Oricum, cantitatea de nicotina din vinete sau din oricare alta mancare este neglijabila si astfel nu este impotriva folosirii sale.

Deci, savurati!


Tu ce zici?