No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Varza de Bruxelles (II)

Ultima modificare: 2010-06-28 | Primul publicat: 2010-06-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Varza de Bruxelles (II)
Varza de Bruxelles este o leguma de iarna, infloreste pe vreme rece si in conditii de inghet usor. Plantele bine crescute ajung la 90 cm inaltime. Seamana cu varza comuna numai ca este foarte mica in jur de 5-6 cm in diametru.

Continuare din partea I a articolului "Varza de Bruxelles (I)"


Selectare si depozitarea varzei de Bruxelles


Varza de Bruxelles este o leguma de sezon rece. In general, verzele sunt recoltate cand mugurii inferiori se maturizeaza si ajung la o marime de aproximativ 2.5 cm. Varza proaspata ar trebui sa aiba frunze ferme, compacte si de culoare inchisa.

 

 

Varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles

 

 

Evitati verzele cu frunze mai libere, galbui si usoare. Verzele proaspete se pastreaza bine in frigider pentru o zi sau doua. Indepartati orice frunza exterioara distrusa sau decolorata si depozitati varza proaspata si nespalata in pungi de plastic in recipientul de legume din frigider.


Metode de preparare si servire a varzei de Bruxelles


Inainte de gatire, indepartati frunzele decolorate si libere ale verzei de bruxelles si ajustati tulpinile. Spalati in apa curata si apoi scufundati pentru cateva minute in apa cu sare pentru a indeparta orice particule de praf si oua de insecte.

Varza proaspata are o aroma delicata, totusi din gatitul exagerat rezulta eliberarea allyl isothiocyanatului impartasind un miros sulfuros (miros caustic) retetelor gatite. Asadar, varza este in general inalbita in apa care fierbe pentru aproximativ 5 minute, racita si apoi adaugata la reteta.

 

Iata cateva indicii de servire a varzei de Bruxelles:


  • Varza poate fi gatita prin fierbere in aburi si microunde.
  • Varza prajita si sarata este una dintre gustarile favorite din Europa.
  • Varza alba este calita/amestecata cu alte legume precum morcovul, fasolea verde sau ciupercile.
  • Folosita ca si adaos preferat in caserolele de pui.

 

Varza de Bruxelles gatita
Varza de Bruxelles gatita



Profilul de siguranta a varzei de Bruxelles:


Varza de Bruxelles poate contine goitrogeni care pot cauza umflarea glandei tiroide si ar trebui evitata la indivizii cu disfunctii tiroidiene. Totusi, poate sa fie folosita in mod liber de persoanele sanatoase.


Tu ce zici?