No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Vinete ornamentale

Ultima modificare: 2010-09-28 | Primul publicat: 2010-09-24
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Vinete ornamentale
Vanata ornamentala (Solanum Integrifolium) este originara din Asia de Sud-Est, se dezvolta rapid si poate atinge o inaltime de trei-patru metri. Frunzele foarte mari cresc dintr-o tulpina violet, spinoasa. Mare atentie la spini, atunci cand lucrezi cu aceasta planta! Vanata ornamenatala va fi un adevarat subiect de discutie.

Intrebuintarile vinetei ornamentale:

 

  • Floraresele inlatura frunzele, lasa la uscat fructele si folosesc tulpina cu fructele atasate pe ea pentru decoratiuni florale.
  • In culturile asiatice fructele se consuma cu diferite preparate prajite.
  • Gradinarii o prezinta ca pe o planta unica, un subiect de conversatie. Oamenii sunt intr-adevar captivati de ea.

Iti sugeram sa cresti aceasta planta ornamentala intr-o gradina de flori, langa curtea interioara, langa o alee sau o zona trafic mare. Jumatate din placerea de a creste aceasta planta, este data de fascinatia celor care o admira si de speculatiile acestora cu privire la ce reprezinta.

 

Inmultirea vinetei ornamentale

 

Vanata ornamentala se obtine din seminte care pot fi semanate direct in gradina sau insamantate in casa sau sera pentru transplantarea ulterioara. Se insamanteaza la inceputul sezonului si se acopera usor cu pana 0,25 cm pamant de gradina.

Vanata ornamentala poate fi de asemenea cultivata din butasi. Cu toate acestea, sunt plante anuale iar sezonul nu poate fi suficient de lung pentru cultivarea din butasi. Nu transplanta rasaduri pana dupa ultimul inghet din zona. Plantele sunt sensibile la inghet.

 

Cultivarea vanatei


Vanata ornamentala este usor de cultivat. Ii place soarele, dar va tolera si umbra partiala. Plantele vor creste trei-patru metri, cu frunze uriase, avand nevoie de loc pentru a se dezvolta. Ideal este sa aiba 2-3 metri distanta intre ele.

Solul trebuie sa fie bogat si bine drenat. Puneti ingrasamant in sol, inainte de plantare. Are nevoie de multa apa si substante nutritive, insa nu sol ud. Ingrasamintelor trebuie administrate in fiecare luna din timpul sezonului, iar la plantare este indicata si adaugarea de mulci pentru a tine buruienile departe.

Florile mici vor incepe sa se dezvolte din tulpina principala in mijlocul verii, in grupuri de 3-4, din care se vor forma fructe mici, verzi. Aceste legume sunt coapte cand au culoarea rosu-portocaliu. Plantele vor avea probabil nevoie de un par pe masura ce se dezvolta, in caz contrar greutatea fructelor va face planta sa cedeze iar tulpinile se pot rupe.

Plantele sunt sensibile la inghet. Acopera-le de fiecare data cand se asteapta temperaturi mai scazute.

 

fructe de vanata ornamentala
Fructe de vanata ornamentala

 

Recoltarea vinetelor ornamentale


Vinetele sunt folosite in Asia la retete ce includ un amestec prajit. Culege fructele atunci cand acestea au culoarea rosu-portocaliu si un gust usor amar.

Pentru aranjamentele florale: Dupa ce fructele s-au copt, taie tulpinile aproape de sol si inlatura frunzele. Inlaturarea spinilor este optionala. Adauga-le la un amestec de diferite varietatati de flori de sezon. Punand fructele la uscat, acestea vor fi mai rezistente pe termen lung, insa uscarea necesita o lunga perioada de timp. Se usuca intr-un loc racoros, bine ventilat, iar odata uscate, pot fi folosite in aranjamente de flori uscate.

 

Boli si daunatori:


Insectele pot ataca frunzele plantei. Trateaza-le cu insecticid. In cazul aparitiei ciupercilor, foloseste un fungicid de uz general.


Tu ce zici?