No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

Vinete

Ultima modificare: 2010-04-28 | Primul publicat: 2010-04-28
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Vinete
Vinetele fac parte din familia Solanaceae si sunt originare din India si Birmania, unde se presupune ca erau cunoscute inca din anii 800 inainte de Christos, apoi au patruns in China, Orientul Mijlociu, zona meridionala. Ele au inceput sa fie apreciate ca legume abia in secolul al XV-lea, cand au capatat o extindere rapida in foarte multe zone ale globului. In Romania, consumul de vinete se situeaza in jurul a 4,5 kg/locuitor. La noi in tara, vinetele sunt foarte apreciate in arta culinara, fiind bogate in saruri minerale si hidrati de carbon si cu valoare energetica ridicata.


Descrierea vinetelor


Vinetele (solanum melongena) sunt plante legumicole anuale, cu o perioada de vegetatie de 120-140 de zile, care cresc sub forma de tufa. Ele formeaza un sistem radicular bine dezvoltat, ramificat, care patrunde in sol la 40-50 cm adancime. Tulpina la inceput este erbacee, apoi se lemnifica, isi mentine pozitia verticala, este ramificata si foarte viguroasa, atingand inaltimea de 0,6-1 m, in functie de soi.
Frunzele sunt intregi, mari, cu marginile ondulate, de culoare verde-inchis, uneori violacee, cu spini pe nervuri. Florile apar in grupuri de 1-3 pe ramificatii si la axila frunzelor si au culoare violacee.
Fructul este o baca mare, de forma si marime diferita in functie de soi, iar culoarea predominanta este violet-inchis. S-au obtinut si fructe albe-verzi sau violet foarte deschis. Semintele sunt mici, reniforme, de culoare galben-cenusiu si devin roscate pe masura invechirii. Se pot pastra 4-5 ani.

 

 

vinete

Cele mai importante soiuri de vinete


Principalele soiuri cultivate in Romania sunt:


Pana Corbului
- este un soi foarte productiv, semitimpuriu, cu fructe cilindrice, alungite, colorate in violet-inchis spre negru, foarte lucioase si cu o greutate medie de 200-300 g.


Bucurestene - soi semitimpuriu, viguros, cu fructe oval-alungite, de circa 300 g, si colorate in violet-inchis.

Danubiana - soi semitimpuriu, mai putin viguros, formeaza fructe oval-alungite, cu o greutate medie de 250-300 g.

Contesa - soi semitimpuriu, viguros, cu fructe alungite, suple, colorate in violet-inchis, foarte lucioase si cu o greutate medie de peste 200 g.

 

Cerintele vinetelor fata de factorii de mediu

 


1. Caldura

Ca si ardeiul, vinetele sunt plante legumicole pretentioase fata de factorii de mediu. Fata de temperatura, manifesta pretentii ridicate in toate fazele, incepand de la germinarea semintelor, cand au nevoie de 25-30°C. In cursul vegetatiei, cresc si fructifica bine la o temperatura de 27-32°C, iar daca temperatura scade la 10-12°C, cresterea se opreste. Suporta bine si temperaturile mari, de peste 35°C.

2. Lumina

Vinetele au pretentii foarte ridicate fata de lumina, de aceea distantele de plantare trebuie sa fie mai mari, pentru ca plantele sa nu se umbreasca reciproc. Umbrirea reciproca, in cursul infloririi si fructificarii, determina avortarea florilor si deci scaderea productiei.


3. Apa

Deoarece sistemul radicular, fiind superficial, nu poate sa extraga apa din straturile foarte profunde ale solului, in cursul perioadei de vegetatie se impune aplicarea suplimentara a apei prin irigare, la interval de 7-8 zile, mai ales in zonele secetoase. Lipsa apei din sol determina caderea florilor, iar fructele formate raman mici si imbatranesc repede, isi pierd calitatile gustative.


4. Solul

Vinetele se cultiva in general pe soluri plane sau cu panta mica, cu usoara inclinatie spre sud, bogate in elemente nutritive, langa sursa de apa, bine drenate, bine structurate, cu pH 6,5-7. Se recomanda solurile aluvionale si cernoziomurile.

 

vinete

 

Cum se cultiva vinetele?


Vinetele se cultiva in camp dupa mazare, fasole, castraveti, ceapa, acestea fiind considerate plante foarte bune premergatoare.

In tara noastra, vinetele se cultiva numai prin rasad, care se produce in rasadnite calde, semanatul facandu-se intre 25 februarie si 10 martie. Cand plantele au 1-2 frunze se repica fie in cuburi nutritive fie direct pe strat la distanta de 7/7 cm. Plantarea in camp este posibila numai dupa ce a trecut pericolul ultimelor brume de primavara si cand temperatura in sol este in jurul a 14 0C, adica in jurul datei de 5-15 mai.

Lucrarile de intretinere a vinetelor sunt:

- completarea golurilor  in primele zile dupa plantare, si udarea obligatorie in cuib a rasadurilor plantate.

- irigarea culturii la intervale de 7-10 zile

- afanarea solului de 3-4 ori, iar daca terenul nu a fost erbicidat atunci aceasta operatie se va repeta de mai multe ori.

-fertilizarea de 2-3 ori in perioada de vegetatie.

-combaterea bolilor si daunatorilor.

Cele mai comune boli ale vinetelor sunt: patarea frunzelor si fructelor, putregaiul cenusiu, putregaiul fructelor, boli vasculare. Daunatorul care produce cele mai multe pagube este gandacul de Colorado.


Tu ce zici?