Se poate creste in Romania salvia divinorum?
Dupa cunostintele noastre este o planta cu unele intrebuintari dubioase. Pentru a cultiva astfel de plante este nevoie de autorizatie de la Autoritati.
Citeste tot raspunsul »Continuare de la prima parte a articolului- "Ardeiul iute (I)"
![]() |
Ardei iute |
Ardeii iuti proaspeti si cruzi ar trebui spalati in apa curata inainte de-a fi folositi la gatit pentru a indeparta orice fungicide reziduale, nisip si sol. Ardeii iuti, fie intr-o forma pudrata, fie intr-una proaspata pot cauza senzatii severe de ardere la maini si pot cauza iritatii severe la nas, ochi si gat.
Astfel, este indicat pentru unii indivizi sensibili sa foloseasca manusi subtiri si masti de fata cand manevreaza ardeii.
Ardeii iuti contin un component activ, capsaicin, care da caracterul puternic condimentat si patrunzator care cauzeaza iritatii severe si senzatie de iuteala la nivelul gurii, limbii si gatului.
Capsaicinul din ardeii iuti scoate initial inflamatia cand vine in contact cu membranele delicate de mucus din cavitatea orala, gat si stomac, si produce curand serioase senzatii de arsura care sunt percepute drept ‘fierbinti' de catre terminatiile nervoase din mucoasa. Mancand iaurt rece se reduce durerea arsurii prin diluarea concentratiei de capsaicin si prin prevenirea contactului cu peretii stomacului.
Evitati atingerea ochilor cu degetele contaminate de ardei iute. Clatiti-va bine ochii cu apa rece pentru a reduce iritatia.
Ardeii iuti pot agrava boala existenta de reflux gastro-esofagial (RGE). Anumiti compusi chimici precum aflatoxin (putregaiul de ciuperci), gasiti in ardeii stricati au cauzat cancer al stomacului, ficatului si colonului
![]() |
Ardeiul iute- o leguma folosita in bucatarie |