No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Ardeiul iute (II)

Ultima modificare: 2010-06-28 | Primul publicat: 2010-06-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ardeiul iute (II)
Exista cateva soiuri de ardei iute crescut in toata lumea. Planta de ardei iute este originara din regiunile Americii Centrale unde a fost folosita ca si condiment de cateva mii de ani.

Continuare de la prima parte a articolului- "Ardeiul iute (I)"


Utilizari medicale ale ardeilor iuti:


  • Ardeii iuti contin compusul chimic capsaicin. Capsaicin si co-compusii sai sunt utilizati in prepararea unguentelor, cremelor si tincturilor pentru proprietatile lor astringente, contrairitante si analgezice.
  • Aceste formule s-au folosit in tratamentul durerilor artritice, durerilor post herpetice neuropatice, muschilor inflamati etc.
  • Studiile stiintifice pe mamifere experimentale sugereaza faptul ca capsaicinul are proprietati anti-bacteriale, anti-carcinogenice, analgezice si anti-diabetice. De asemenea, reduce si nivelul de colesterol LDL la persoanele obeze.

 

 

Ardei iute
Ardei iute



Utilizari culinare ale ardeilor iuti:


Ardeii iuti proaspeti si cruzi ar trebui spalati in apa curata inainte de-a fi folositi la gatit pentru a indeparta orice fungicide reziduale, nisip si sol. Ardeii iuti, fie intr-o forma pudrata, fie intr-una proaspata pot cauza senzatii severe de ardere la maini si pot cauza iritatii severe la nas, ochi si gat.

Astfel, este indicat pentru unii indivizi sensibili sa foloseasca manusi subtiri si masti de fata cand manevreaza ardeii.

 

 

Iata cateva indicii de servire a ardeilor iuti:


  • Ardeii grasi taiati sunt folositi in prepararea de sosuri, de pizza, si la o varietate de feluri care folosesc peste, carne si pui in multe regiuni central-americane si europene.
  • Boiaua este un ingredient foarte important in amestecul condimentat numit pudra de curry in multe tari asiatice.
  • Ardeii iuti sunt folositi ca si condiment in pregatirea supelor, sosurilor, apei condimentate, amestecului otet-condimente etc.
  • Ardeii iuti, imbibati in iaurt si uscati la soare, sunt folositi ca si gustari suplimentare in timpul cinei in statele din sudul Indiei.

 

Profilul de siguranta a ardeilor iuti:


Ardeii iuti contin un component activ, capsaicin, care da caracterul puternic condimentat si patrunzator care cauzeaza iritatii severe si senzatie de iuteala la nivelul gurii, limbii si gatului.

Capsaicinul din ardeii iuti scoate initial inflamatia cand vine in contact cu membranele delicate de mucus din cavitatea orala, gat si stomac, si produce curand serioase senzatii de arsura care sunt percepute drept ‘fierbinti' de catre terminatiile nervoase din mucoasa. Mancand iaurt rece se reduce durerea arsurii prin diluarea concentratiei de capsaicin si prin prevenirea contactului cu peretii stomacului.

Evitati atingerea ochilor cu degetele contaminate de ardei iute. Clatiti-va bine ochii cu apa rece pentru a reduce iritatia.

Ardeii iuti pot agrava boala existenta de reflux gastro-esofagial (RGE). Anumiti compusi chimici precum aflatoxin (putregaiul de ciuperci), gasiti in ardeii stricati au cauzat cancer al stomacului, ficatului si colonului

 

 

Ardeiul iute- o leguma folosita in bucatarie
Ardeiul iute- o leguma folosita in bucatarie


Tu ce zici?