No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Leusteanul

Ultima modificare: 2011-04-26 | Primul publicat: 2009-02-05
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Leusteanul
La inceputul secolului al IX-lea, imparatul Carol cel Mare emitea edictul numit ”Capitulare de villis vel curtis imperii Caroli Magni” in care definea o serie de reguli administrative, legale si agricole pentru guvernarea imperiului francilor. Actul era scris in latina medievala, singura vorbita si inteleasa peste tot in imperiu. “Capitulare de villis” a ajutat la unificarea denumirilor si tehnologiilor agricole. Multe plante aromate de origine mediteraneana au devenit cunoscute astfel si in nordul Europei, unele dintre ele fiind chiar aclimatizate (leusteanul, patrunjelul, telina, chimenul).

Frunzele de leustean sunt folosite de obicei drept condiment. Totusi, radacina si fructele au gust similar, dar mai puternic, si pot fi si ele folosite daca se doreste un gust de leustean mai pregnant in mancare.

Familia de plante: Apiaceae (familia patrunjelului). Planta este originara din Asia Centrala.

 

Descrierea leusteanului

 

Leusteanul este o planta perena ce atinge inaltimi de 1-1,5 m. Are flori galbene, mici, adunate in ciorchini de forma rotunda. Frunzele de leustean sunt de culoare verde-inchis, stralucitoare, cam ca cele ale morcovului si un pic mai late decat cele ale telinei. Tulpinile sunt groase si goale pe dinauntru.

 

 

Leusteanul
leustean

 

 

Descrierea leusteanului


Leusteanul este foarte aromat, oarecum asemanator cu telina cu o usoara nuanta de parfum de frunze de schinduf. Frunzele de leustean se consuma proaspete sau uscate. Leusteanul are un gust caracteristic si placut.

Frunzele de leustean se consuma in special proaspete. Ele rezista cateva zile la temperatura camerei si cca. 7-10 zile in frigider, ambalate intr-o punga de plastic. Frunzele de leustean uscate se pot pastra cateva luni la adapost de lumina, aer si umezeala.

 

Utilizari culinare ale leusteanului:

 

Leusteanul este popular in sudul Europei unde dateaza din antichitate. Leusteanul era una dintre aromele preferate ale bucatariei romane. Folosirea sa s-a raspandit rapid si in centrul continentului. Aroma sa caracteristica il face potrivit pentru muraturi si oteturi aromate, supe si mancaruri de cartofi, sosuri de rosii

 

Etimologie:

Denumirile "lovage" din limba engleza, "Liebstockel" din germana contin elementul "love" (dragoste), dar aceasta este doar produsul unei etimologii populare. Cele doua denumiri sunt inrudite cu aproape toate denumirile din limbile europene: "liveche" in franceza, "lopstikke" in norvegiana, "lipstikka" in finlandeza, "leeskputk" in estoniana, "lupsjtais" in letona, "libecek" in ceha, "ligurcek" in slovaca, "lestyan" in maghiara, "levistico" in greaca, "lyubystok" in ucrainiana, "leustean" in romana etc. Aceste denumiri deriva din latinescul "ligusticum" (telina de Liguria, o regiune din vestul Italiei).

sursa: condimente.ro


Tu ce zici?