No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Şofranul

Ultima modificare: 2010-02-01 | Primul publicat: 2009-04-08
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Şofranul
În anumite perioade ale istoriei, şofranul a fost mai scump ca aurul. Chiar şi acum, şofranul este cel mai scump condiment din lume. Se bucură de o poziţie privilegiată printre condimentele din bucătărie acolo unde puţin şofran face minuni.

Şofranul are o culoare auriu portocalie şi se obţine din staminele unor flori albastre de şofrănel, originare din Turcia. Pentru doar 0.8 grame sunt necesare o mulţime de stamine atât de delicate încât trebuie culese cu mâna. Toţi aceşti factori contribuie la preţul atât de ridicat al şofrănului. Din fericire, e nevoie de foarte puţin pentru a beneficia de minunatul său gst amărui şi pentru a da preparatelor o frumoasă culoare aurie. Şofranul se poate infuza pentru a obţine un ceai care calmează şi limpezeşte mintea.

 

Cum se utilizează Şofranul?

Şofranul se poate găsi măcinat sau sub formă de fire. Idear ar fi să cumpăraţi fire, deoarece se poate observa imediat dacă sunt vopsite sau colorate în mod artificial. Şofrănelul are staminele asemănătoare cu şofranul, dar avestea sunt mai roşii la culoare, mai alungite şi foarte puţin sau deloc aromate. Curcuma se vinde pe post de şofran, dar este uşor de deosebit din cauza culorii şi a gustului diferit.


Şofranul - Uz culinar

Folosit pentru a aroma şi colora mâncarea încă din timpuri străvechi, şofranul este un ingredient necesar în paella, bouillabaisse, risotto alla milanese şi desiguri prăjituri cu şofran.

Şofranul este bun pentru a condimenta scoicile şi peştele şi reprezintă un ingredient de bază în prepararea sosurilor. Firele de şofran pot fi rupte şi introduse în apă caldă, lichidul aromat este apoi adăugat în preparat, în conformitate cu instrucţiunile reţerei. Uscaţi firele în cuptor, apoi fărâmiţaţi-le în mâncare. Firele ar trebui să fie de un portocaliu-închis, fără dungi albe. Un vârf de cuţit este suficient pentru a aroma patru porţii de orez.

Atenţie: Asiguraţi-vă că folosiţi staminele de la Crocus sativus - cealaltă plantă , care nu are nici o legătură cu şofranul, şofranul de toamnă (Colchium autumnal) este foarte asemănătoare cu aceasta, însă otrăvitoare.

 

Risotto alla milanese cu şofran

Şofranul
risotto alla milanese

Ingrediente:

  • 6 gogoşari potriviţi, roşii galbeni şi verzi
  • 4 linguri de vin de Marsala
  • 1,2 l supă de legume
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mijlocie, tocată
  • 400 g orez arborio
  • Un vârf de cuţit de şofran tocat
  • Sare şi piper negru măcinat

Preparare:

  1. Tăiaţi gogoşarii şi curăţaţi-i de seminţe. Coaceţi-i 7-8 minute, învârtindu-i din când în când, până ce se înmoaie. Curăţaţi coaja moale, apoi tăiaţi-i felii. Puneţi-i într-un bol transparent şi amestecaţi vinul.
  2. Puneţi supa vegetală într-o tigaie şi aduceţi la fierbere, apoi daţi focul mai mic.Încălziţi uleiul într-o tigaie mare şi înmuiaţi ceapa fără s-o prăjiţi. Învârtiţi în orez până ce se amestecă bine cu ceapa.
  3. Adăugaţi un polonic de supă şi fierbeţi, învârtind până la omogenizare. Continuaţi să adăugaţi supă până ce folosiţi jumătate, iar orezul devine cremos.
  4. Presăraţi şofranul măcinat şi condimentele. Continuaţi să adăugaţi supă până ce orezul devine fraged. Asta durează cam 25 minute.
  5. Adăugaţi gogoşarii şi condimentaţi după gust. Serviţi imediat. Pofta Buna!

Tu ce zici?