Ce soiuri de trandafiri se pot cultiva la umbra?
Trandafirul este o planta ce prefera foarte mult soare.
Citeste tot raspunsul »Şofranul are o culoare auriu portocalie şi se obţine din staminele unor flori albastre de şofrănel, originare din Turcia. Pentru doar 0.8 grame sunt necesare o mulţime de stamine atât de delicate încât trebuie culese cu mâna. Toţi aceşti factori contribuie la preţul atât de ridicat al şofrănului. Din fericire, e nevoie de foarte puţin pentru a beneficia de minunatul său gst amărui şi pentru a da preparatelor o frumoasă culoare aurie. Şofranul se poate infuza pentru a obţine un ceai care calmează şi limpezeşte mintea.
Şofranul se poate găsi măcinat sau sub formă de fire. Idear ar fi să cumpăraţi fire, deoarece se poate observa imediat dacă sunt vopsite sau colorate în mod artificial. Şofrănelul are staminele asemănătoare cu şofranul, dar avestea sunt mai roşii la culoare, mai alungite şi foarte puţin sau deloc aromate. Curcuma se vinde pe post de şofran, dar este uşor de deosebit din cauza culorii şi a gustului diferit.
Folosit pentru a aroma şi colora mâncarea încă din timpuri străvechi, şofranul este un ingredient necesar în paella, bouillabaisse, risotto alla milanese şi desiguri prăjituri cu şofran.
Şofranul este bun pentru a condimenta scoicile şi peştele şi reprezintă un ingredient de bază în prepararea sosurilor. Firele de şofran pot fi rupte şi introduse în apă caldă, lichidul aromat este apoi adăugat în preparat, în conformitate cu instrucţiunile reţerei. Uscaţi firele în cuptor, apoi fărâmiţaţi-le în mâncare. Firele ar trebui să fie de un portocaliu-închis, fără dungi albe. Un vârf de cuţit este suficient pentru a aroma patru porţii de orez.
Atenţie: Asiguraţi-vă că folosiţi staminele de la Crocus sativus - cealaltă plantă , care nu are nici o legătură cu şofranul, şofranul de toamnă (Colchium autumnal) este foarte asemănătoare cu aceasta, însă otrăvitoare.
![]() |
risotto alla milanese |
Ingrediente:
Preparare: