No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Vanilia

Ultima modificare: 2013-01-08 | Primul publicat: 2009-04-30
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Vanilia
Vanilia adevărată este foarte scumpă şi chiar dacă au apărut şi imitaţii care costă mai puţin, acestea nu au deloc aceeaşi aromă. Vanilia adevărată are o delicată aroma dulce şi o savoare pe măsură. Vanilia este fructul unei orhidee căţărătoare din America de Sud, unde aztecii au folosit-o pentru a aroma ciocolata. Spaniolii au importat-o în Europa şi i-au dat şi numele pe care-l poartă astăzi. (din „vaina”, care înseamnă „teacă”, „păstaie”)

 

Descriere şi părţilele folosite ale Vaniliei:

Vanilia produce flori verzui, ceroase, polenizate prin intermediul păsărilor colibri. În ţarile în care nu există păsări colibri, florile sunt polenizate manual, de pildă Indonezia, ţara care produce în prezent 80% din vanilia de pe piaţa mondială. Păstăile lungi şi subţiri sunt culese crude, încă verzi. Pe parcursul îndelungatului proces de uscare, capătă o culoare mată,iar tecile dezvoltă pe exterior cristale albe de vanilin. Esenţa de vanilie este extrasă din păstăile strivite şi îmbibate cu alcool, dar este foarte concentrată, aşa că se foloseşte în cantităţi mici.

 

Pentru uz culinar, folosiţi păstaia întreagă, pentru ca aroma să provină din cristale. Puteţi să le crestaţi de sus până jos, pe mijloc pentru a scoate la suprafaţă pasta lipicioasă, închisă la culoare şi seminţele negre şi mici. Vanilia este utilizată la îngheţată, prăjituri, biscuiţi, prăjituri de orez, creme şi sufleuri, dar şi la băuturi cremoase, cum ar fi cafeaua cu gheaţă sau ciocolata caldă.

Dacă folosiţi păstăile întregi, acestea pot fi uscate cu grijă, puse deoparte şi apoi refolosite. Păstraţi-le acoperite de zahăr într-un vas închis. Tecile vor aroma şi zahărul. Dacă doriţi o vanilie pură, fără seminţe, încercaţi să folosiţi o esenţă de bună calitate.


Reţete de Vară cu Vanilie:

 

 

Cafea vanilată cu gheaţă.

 


Vanilia

Ingrediente pentru patru porţii:

 

  • 535 ml cafea proaspăt făcută
  • 4 linguri zahar brun
  • 2 teci de vanilie despicate
  • frişcă
  • nucşoară măcinată

 

Preparare:

 

1.Turnaţi cafea fierbinte într-un vas şi amestecaţi cu zahărul până se dizolvă.

2.Adăugaţi tecile de vanilie. Acoperiţi şi lăsaţi să se răcească minim două ore.

3.Strecuraţi cafeaua în pahare înalte. Seviţi cu frişcă şi presăraţi cu nucşoară.

 

 


Tu ce zici?