Ce soiuri de trandafiri se pot cultiva la umbra?
Trandafirul este o planta ce prefera foarte mult soare.
Citeste tot raspunsul »
Vanilia produce flori verzui, ceroase, polenizate prin intermediul păsărilor colibri. În ţarile în care nu există păsări colibri, florile sunt polenizate manual, de pildă Indonezia, ţara care produce în prezent 80% din vanilia de pe piaţa mondială. Păstăile lungi şi subţiri sunt culese crude, încă verzi. Pe parcursul îndelungatului proces de uscare, capătă o culoare mată,iar tecile dezvoltă pe exterior cristale albe de vanilin. Esenţa de vanilie este extrasă din păstăile strivite şi îmbibate cu alcool, dar este foarte concentrată, aşa că se foloseşte în cantităţi mici.
Pentru uz culinar, folosiţi păstaia întreagă, pentru ca aroma să provină din cristale. Puteţi să le crestaţi de sus până jos, pe mijloc pentru a scoate la suprafaţă pasta lipicioasă, închisă la culoare şi seminţele negre şi mici. Vanilia este utilizată la îngheţată, prăjituri, biscuiţi, prăjituri de orez, creme şi sufleuri, dar şi la băuturi cremoase, cum ar fi cafeaua cu gheaţă sau ciocolata caldă.
Dacă folosiţi păstăile întregi, acestea pot fi uscate cu grijă, puse deoparte şi apoi refolosite. Păstraţi-le acoperite de zahăr într-un vas închis. Tecile vor aroma şi zahărul. Dacă doriţi o vanilie pură, fără seminţe, încercaţi să folosiţi o esenţă de bună calitate.
Ingrediente pentru patru porţii:
Preparare:
1.Turnaţi cafea fierbinte într-un vas şi amestecaţi cu zahărul până se dizolvă.
2.Adăugaţi tecile de vanilie. Acoperiţi şi lăsaţi să se răcească minim două ore.
3.Strecuraţi cafeaua în pahare înalte. Seviţi cu frişcă şi presăraţi cu nucşoară.