No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
Pe pagina principala

Vanilia

Vanilia adevărată este foarte scumpă şi chiar dacă au apărut şi imitaţii care costă mai puţin, acestea nu au deloc aceeaşi aromă. Vanilia adevărată are o delicată aroma dulce şi o savoare pe măsură. Vanilia este fructul unei orhidee căţărătoare din America de Sud, unde aztecii au folosit-o pentru a aroma ciocolata. Spaniolii au importat-o în Europa şi i-au dat şi numele pe care-l poartă astăzi. (din „vaina”, care înseamnă „teacă”, „păstaie”)

Stiri asemanatoare

Cuişoarele, remediu naturist pentru creşterea potenţei

Cuişoarele (Syzygium aromaticum) sunt, de fapt, bobocii de floare uscaţi. În gospodărie se folosesc fie sub formă de pulbere, obţinută prin măcinare, fie ca atare, întregi. Florile, încă înainte de a se deschide, se folosesc ca remedii în diferite afecţiuni datorită uleiurilor pe care le conţin, bogate în flavonoide şi acizi. Uleiul aromat are efect antibacterian şi usor analgezic. Tradiţia spune, pe de altă parte, că are un rol deosebit în stimularea masculinităţii. Detalii »

Ghidul condimentelor I

Vrei să dai o aromă deosebită mâncării dar fără a folosi grăsimi, sare, zahăr sau conservanţi? Foloseşte plante şi condimente care schimbă culoarea mâncării, textura, gustul şi îi dau o aromă senzaţională. Detalii »

Ricinul sau "Arborele minune"

Ricinul este o plantă subtropicală şi tropicală care în India şi in Africa se prezintă sub forma unui arbore înalt până la 15 m. La noi este cultivată mai ales în părţile de sud ale ţării, ca plantă oleaginoasă şi pe alocuri ca ornamentală. Detalii »

Recoltarea, condiţionarea, păstrarea şi valorificarea legumelor

Recoltarea legumelor reprezintă momentul de întrerupere a proceselor dintre plantă şi partea comestibilă, finalizând parţial sau total activitatea din acest sector. Procesul de recoltare influenţează asupra calităţii produselor prin momentul şi modul de executare a acesteia. Detalii »

Legumele solano-fructuoase: rosiile, ardeii, vinetele

Legumele din această grupă se cultivă pentru fructele lor, care sunt consumate la diferite faze de maturare, în stare proaspătă sau conservată. Din această grupă fac parte roşiile, ardei, vinetele care au o importanţă deosebită în alimentaţia omului prin conţinutul bogat în vitamine (B, C, Biotină) săruri (Na, Ca, Fe, Mg), acizi organici şi substanţe pectice. Detalii »

Legumele cu păstăi: mazărea şi fasolea

Legumele păstăioase au o mare valoare alimentară datorită conţinutului ridicat în substanţe proteice, glucide, vitamine si săruri minerale, care depăsesc ca valoare tomatele, castraveţii şi varza. Cutura fasolei şi mazărei se realizează prin semănat direct în câmp sau în spaţii protejate (fasolea) prin intermediul răsadului. Detalii »

Socul si efectele sale terapeutice

Este un arbust sau mic arbore, înalt până la 5 m. Trunchiul şi ramurile bătrâne sunt acoperite cu o scoarţă cenuşie sau brun cenuşie, iar ramurile tinere sunt verzi. Tulpina are măduvă abundentă. Frunzele sunt opuse, imparipenat compunse din 5-7 foliole oval lanceolate, cu vârf acuminat şi marginea dinţată. Florile mici, albe sau slab gălbui, sunt grupate în inflorescenţe umbeliforme, sunt hermafrodite, pentamere, corola este rozacee, iar fructul o drupă baciformă. Detalii »

Urzica si proprietatile medicinale

Urzica este o planta erbacee, perena, ce creste pe langa case, garduri, in locuri gunoite cu mult azot, pe malul apelor, in taieturi de padure. Se intalneste in intreaga tara din zona de campie pana in cea montana. Infloreste din iunie pana toamna tarziu. Cuvantul „Urtica” provine de la latinescul „urere”= a arde facand aluzii la perii urticanti ce acopera planta. Detalii »

Şofranul

În anumite perioade ale istoriei, şofranul a fost mai scump ca aurul. Chiar şi acum, şofranul este cel mai scump condiment din lume. Se bucură de o poziţie privilegiată printre condimentele din bucătărie acolo unde puţin şofran face minuni. Detalii »

Musetelul (matricaria chamomilla)

Cuvântul matricaria provine de la latinescul mater = mamă, făcând aluzie la utilizarea plantei în bolile femeilor. După alţii se apreciază că derivă de la latinescul matrix- matricis = uter, aluzie la folosirea plantei în tulburările menstruale. Cuvântul chamomilla derivă din grecescul kamaimelon, numele plantei. Alţii apreciază că ar rezulta din cuvintele greceşti kamai = mic, şi milon = măr, aluzie la mirosul fin al florilor de muşeţel asemănătoarea cu al unor specii de măr. Detalii »