No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Pe pagina principala

Vanilia

Vanilia adevărată este foarte scumpă şi chiar dacă au apărut şi imitaţii care costă mai puţin, acestea nu au deloc aceeaşi aromă. Vanilia adevărată are o delicată aroma dulce şi o savoare pe măsură. Vanilia este fructul unei orhidee căţărătoare din America de Sud, unde aztecii au folosit-o pentru a aroma ciocolata. Spaniolii au importat-o în Europa şi i-au dat şi numele pe care-l poartă astăzi. (din „vaina”, care înseamnă „teacă”, „păstaie”)

Stiri asemanatoare

Spanacul

Spanacul (Spinacia oleracea) apartine familiei Chenopodiaceae si are originea incerta. Apreciat pentru calitatile dietetice deosebite, in Persia era considerat „printul legumelor". Astazi, spanacul se cultiva in toate tarile din zona temperata de pe glob. In Europa, ocupa locul trei, dupa varza si fasole, intre legumele care se consuma in stare proaspata. Detalii »

Sfecla rosie

Sfecla rosie se cultiva pentru radacinile ingrosate, care sunt foarte bune consumate proaspete, dar si conservate. Partea comestibila are o valoare alimentara ridicata, data de continutul ridicat in hidrati de carbon, substante proteice, saruri minerale de fosfor, potasiu, vitaminele A, B, C. Detalii »

Pastarnacul

Pastarnacul (Pastinaca sativa) face parte din familia Apiaceae si isi are originea in bazinul mediteranean, unde se gaseste in stare salbatica, in special pe terenurile umede. Se cultiva de foarte multa vreme si este raspandit in aceleasi zone ca si morcovul. La noi in tara, pastarnacul se cultiva in aproape toata tara, dar in cantitati mai reduse decat morcovul. Detalii »

Despre castraveti

Castravetii sunt printre cele mai cunoscute legume de gradina. Cei mai multi gradinari cresc cel putin un soi, daca nu chiar mai multe. Desi sunt destul de sensibili la insecte si diferite boli sunt relativ usor de cultivat, fiind extrem de roditori. Detalii »

Cultivarea lubenitei

Lubenita este o delicatesa de vara aflata printre favoritele tuturor, fiind perfecta pentru zilele calduroase de vara, petreceri, picnicuri si multe altele. Nu uita sa organizezi si un concurs de scuipat seminte atunci cand servesti pepenele verde in aer liber. Razi daca vrei, “scuipatul la groapa a semintelor de pepeni” este un joc popular, intalnit la picnicuri si festivaluri din timpul verii in unele comunitati. Detalii »

Anghinare de Ierusalim

Anghinarea de Ierusalim (Helianthus tuberosus), nu are nimic in comun cu anghinarea comuna. Spre deosebire de anghinare, Helianthus tuberosus are tuberculi cu un gust asemanator cartofilor si o usoara aroma de nuca, crescand intre 1,8 si 2,5 metri in inaltime. Anghinarea de Ierusalim se intalneste rar in gradinile din tara noastra. Detalii »

Cultivarea rosiilor ciorchine

Cu doar cativa ani in urma, rosiile ciorchine erau un fruct aproape necunoscut.  Se pare ca au devenit celebre peste noapte. Oamenii considera aceste fructe de marimea unei cirese si de forma unui ou mai dulci si mai gustoase decat rosiile cherry. Detalii »

Papadia - planta medicinala

In ultima vreme papadiile au devenit o afacere foarte profitabila, salata de papadie fiind considerata, in zilele noastre, o delicatesa in multe state europene. Papadia este si o planta medicinala din care se fac ceaiuri, tincturi si alifii. Detalii »

Patrunjelul de radacina

Patrunjelul de radacina (Petroselinum crispum; convar.radicosum) face parte din familia Apiaceae si este originar din zona Marii Mediterane. Columella aminteste in scrierile sale despre o varietate de patrunjel cu frunze intregi si una cu frunze crete, iar Palladius arata ca, imediat dupa recoltare, semintele incoltesc greu. Detalii »

Patrunjel

Patrunjelul este una dintre cele mai usor de cultivat legume. Va sugeram sa il cultivati in gradina de flori, aproape de casa, sau in ghivece, mai ales daca spatiul de care dispuneti este foarte limitat. Astfel, veti putea rupe rapid cateva frunze de cate ori veti avea nevoie. Detalii »