No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

De ce sa plantam mustar in gradina bio?

Ultima modificare: 2010-02-12 | Primul publicat: 2010-02-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
De ce sa plantam mustar in gradina bio?
Daca locuiesti la casa si ai spatiu de o gradina cu legume, nu ezita sa plantezi legume. Savoarea unei rosii din gradina proprie nu se compara cu tomata cumparata dintr-o sera. Si daca tot vorbim de legume si de produse bio, ei bine, nu uita de semintele de mustar! Aromate si savuroase, semintele de mustar dau savoare multor preparate culinare. Afla la ce se foloseste mustarul in gospodariile din Romania!

In cazul randurilor eliberate din gradina de legume, cautati sa le replantati sau sa semanati alte plante. De aceea, in cadrul lucrarilor horticole ale lunii septembrie, este important sa semanati mustar pe randurile eliberate de plantele culese. In definitiv, gradina nu intra in paragina pana-n primavara.

Cand si cum se planteaza semintele de mustar?
planta inflorita de mustar
Floare de Mustar

Inainte de semanarea semintelor de mustar, solul trebuie pregatit temeinic. Luati-va uneltele pentru gradinarit si treceti la treaba. Inainte de toate, trebuie afanat cu o sapaliga, greblat si apoi facut santul pentru seminte. Acestea se presara des si, cu o grebla din fier, se amesteca bine cu pamant. Daca umiditatea solului este corespunzatoare, mustarul incolteste in cateva zile si formeaza un covor gros, verde. De aceea, lucrul cel mai important este pregatirea solului.

Mustarul sufoca buruienile din gradina

Plantele de mustar inverzesc frumos, inabusa buruienile iar radacinile lor patrund adanc in sol. Frunzele umbresc pamantul si, astfel, solul pierde mai putina apa decat unul neacoperit.

Mustarul distruge daunatorii plantelor din sol si il dezinfecteaza

Mai noile cerectari au dovedit ca radacinile de mustar produc si elimina substante active din punct de vedere biologic. Aceste substante se disperseaza in sol si, datorita continutului lor, distrug daunatorii:

  • nematozii (cunoscuţi înainte sub numele de anguile, sunt mici viermi minusculi, cel mai adesea de mărime mai mică de 1 mm),
    mustar
  • ramele
  • si alti daunatori din pamant.

Prin urmare, este evident efectul dezinfectant al mustarului asupra solului. Semintele de mustar puteti sa le semanati pana cand temperatura scade intr-atat incat nu mai aveti speranta sa incolteasca ceea ce ati semanat. Comparativ cu alte plante cu care se aseamana, mustarul are cateva avantaje.

Mustarul este usor de semanat

Nicio alta planta nu se seamana atat de usor precum mustarul. La -17grade Celsius ingheata, tulpina usoara culcandu-i-se pe pamantul inghetat. Primavara, la doar atingerea greblei, se imprastie semintele pe sol si, mai departe, nu are nevoie de niciun fel de munca in plus, regenerandu-se in mod natural.


Tu ce zici?