No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre levantica

Ultima modificare: 2010-10-07 | Primul publicat: 2010-10-07
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre levantica
In Roma antica levantica se vandea cu echivalentul salariului pe o luna al unui muncitor la camp. Una dintre utilizarile comune ale lavandei era parfumarea apei deoarece se credea ca aceasta ajuta la regenerarea pielii. In teritoriile pe care le-au cucerit romanii au impus cultivarea lavandei.

Din punct de vedere al botanicii, plantele de levantica sunt clasificate ca si arbusti vesnic verzi (pentru climat cald), datorita faptului ca produc tulpini aeriene lemnoase. Totusi, sunt foarte rar pomenite astfel, fiind cunoscute mai mult ca ierburi aromatice

Fluturii sunt atrasi de mirosul plantei, insa nu si furnicile, ca urmare este lavanda este folosita in insecticidele folosite pentru controlul furnicilor.

Oamenii considera lavandula angustifolia ca fiind printre plantele aromate. In mod traditional, ea a fost recoltata, uscata si pusa in dulapuri pentru lenjerie, pentru aroma ei placuta. Din fericire, cerbii nu-i gasesc aroma deloc placuta; de fapt, ei cred ca e groaznica! Aceasta proprietate face din planta de levantica o arma eficienta de control impotriva cerbilor in zonele afectate de actiunile acestora.

 

bondar pe lavanda
Bondar pe flori de lavanda

 

Trasaturi levantica


Ajungand la inaltimi variind intre 60 si 90 cm, cresterea pe lateral poate fi egala cu inaltimea sau de doua ori pe atat, depinzand de soi. In general, levantica are flori de culoare albastru-liliachiu, iar plantele sunt “dotate” cu spini si frunze inguste de culoare verde-gri.

Prefera soarele si un sol bine drenat, nisipos si alcalinos, fiind rezistente la seceta si constuituind o foarte buna alegere pentru gradinile pietroase.

 

Utilizari levantica


Plantele de levantica sunt utilizate pentru a aroma rufele si aranjamentele de frunze uscate. Pentru a utiliza floarea, recolteaza-le de indata ce se deschid, si pune-le la uscat intr-o camera intunecata, bine aerisita. Levantica  mai este folosita si drept condiment (de ex. in tonice) sau planta medicinala (de ex. in aromaterapia pentru somn).

Este folosita foarte des in gradinile pietroase, garduri vii si in gradinile fermelor, inaltimea facand-o ideal de utilizat intr-un gard viu compus din flori anuale mai scurte in fata si arbusti mai inalti in spate.

 

Camp cu levantica- Japonia
Camp cu levantica- Japonia

 

Avertisment


Ar fi indicat sa cumperi rasaduri de levantica de la pepiniera, deoarece sunt dificil de crescut direct din seminte. Ai grija la selectie, deoarece rasadurile de levantica seamana cu plantele tinere de rozmarin, iar incepatorii pot incurca produsele!


Tu ce zici?