No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Ierburi ornamentale

Ultima modificare: 2010-09-29 | Primul publicat: 2010-09-28
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ierburi ornamentale
Ierburile sunt componente esentiale pentru aromatizarea si condimentarea retetelor din intreaga lume. Fara acestea, mancarea n-ar avea acelasi gust. Folosite singure sau in combinatie, ajuta ca pregatirea mancarii sa devina o distractie, iar mancatul o placere!

Cultivarea ierburilor se poate face intr-un spatiu foarte mic. Tot ce e nevoie este sa ai cateva plante aromatice in jurul marginilor casei sau a garajului si astfel vei avea un furnizor constant pentru bucatarie. Incearca sa cresti ierburi in ghivece pe balcon sau in jardiniere.

 

busuioc
Busuioc inflorit

 

Exista o gama larga de ierburi pe care le poti folosi, fiecare in parte avand o aroma distincta. Majoritatea sunt usor de crescut. Mai jos sunt diferitele categorii de ierburi. Atentie, multe se incadreaza in doua sau mai multe categorii.

 

  • Plante aromatice - plantate pentru miros si aroma, sunt folosite in vase cu flori sau in aranjamentele uscate. Uleiul este folosit in fabricarea parfumurilor si lumanarilor. Favoritele acestei categorii sunt: lavanda si menta.
  • Ierburi culinare - credem ca aceasta categorie de ierburi este foarte importanta. Majoritatea gradinarilor cresc cel putin unul sau mai multe soiuri. Produsele alimentare ar fi simple si plictisitoare fara acest grup de plante. Unele dintre mai populare plante sunt busuiocul, arpagicul si mararul.
  • Plante medicinale - inca din timpurile antice, multe tipuri de ierburi au fost folosite in medicina  considerandu-se ca au puterea de a vindeca. De asemenea, tot in timpurile antice, multe ierburi erau considerate ca avand puterea de a tine spiritele rele departe. Un exemplu in acest sens: usturoiul purtat in jurul gatului pentru a indeparta vampirii.
  • Ierburi ornamentale - sunt plantate in general pentru aranjamentele proaspete sau uscate. Ierburile ornamentale fac gradinile cu flori sa para mult mai frumoase.

 

oregano
oregano

Plantarea ierburilor


Gradinile de ierburi sunt usor de intretinut, ocupand putin spatiu. Multi aseaza ghivecele cu ierburi in fata casei sau a peretelui garajului, petru a putea avea oricand verdeturile la indemana.

Poti sa alegi ierburile tale favoritele sau sa cumperi un pachet cu o gama variata de plante. Noi te incurajam sa experimentezi si sa incerci ierburi noi in fiecare an. In acest fel, vei fi sigura ca vei incerca noi retete de-a lungul iernii. Majoritatea cresc bine intr-un sol bine drenat si fertil cu un pH neutru de 6.5-7.0.

Semintele plantelor aromatice pot fi plantate in interior sau afara. Multe seminte sunt foarte marunte, deci asigura-te ca nu le plantezi prea adanc si ca mentii suprafata solului umeda. Planteaza-le in conformitate cu instructiunile de pe pachetele de seminte.

 

Boli si daunatorii


Putini daunatori afecteaza ierburile. De fapt unele, precum usturoiul, sunt folosite in formulele de pesticide organice. Ocazional, acarieni si afide pot deranja plantele. Bolile nu sunt obisnuite printre ierburi.

 

Recoltarea si uscarea ierburilor


Este indicat sa recoltezi ierburile in timpul diminetii, cand uleiul are o concentratie mai mare. Imediat dupa ce sunt recoltate se spala cu apa rece, apoi se aseaza imprastiate pe un raft pentru usucare. Ar trebui sa se usuce in doua-trei zile. De asemenea, multe plante pot fi inghetate pentru o utilizare ulterioara (ierburi culinare).Tu ce zici?