No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Plante aromatice

Ultima modificare: 2010-09-02 | Primul publicat: 2010-08-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Plante aromatice
Nu orice gradinar poate sa creasca un lamai, dar oricine poate avea plante cu miros de lamaie in gradina prin plantarea anumitor ierburi aromatice. Este uimitor cat de mult pot imita aceste plante mirosul de lamaie.

 

Plantele aromatice ce miros a lamaie sunt extrem de usor de crescut si de ingrijit. Frunzele, cea mai aromata parte a acestor plante, pot fi recoltate si folosite in aproape orice fel de mancare pe care vrei sa il prepari: ceaiuri, mancare cu fructe de mare, pesto, desert. Chiar daca nu vei folosi aceste plante la gatit, este minunat sa simti mirosul proaspat de lamaie cand lucrezi in gradina.

 

1. Roinita (Melissa oficinalis)


Melissa oficinalis are o aroma mai dulce decat te-ai fi asteptat. Este usor adaptabila si poate sa devina rapid o pacoste in gradina. Este necesara tinerea sa sub control. Este recomandabil sa cresti roinita intr-un ghiveci.

Pamantul bine drenat si soarele ar trebui sa priasca plantelor. Acestea nu atrag insectele daunatoare, insa recoltarea frecventa va duce la cresterea lor in forma de tufis. Paniculele florilor albe atrag in special albinele. Frunzele roinitei sunt folosite la aromarea si decorarea serbetului si pentru unele feluri de mancare.

 

2. Busuiocul lamaie (Ocimum citriodorum)


Un mod simplu de-a adauga aroma de lamaie la gradina de ierburi este cresterea busuiocului lamaie, care se va descurca bine unde creste si busuiocul obisnuit. Se dezvolta din samanta, frunzele tinzand sa fie mici si multe, astfel ca este recomandabil sa tai si o parte din tulpina moale impreuna cu frunzele.

 

 

Busuioc lamaie
Busuioc lamaie

 

Busuiocului place soarele si apa din belsug. Cu cat ciupesti si recoltezi busuiocul mai mult, cu atat plantele vor fi mai bogate, iar daca planta ti-o va lua inainte si va face flori, nu te ingrijora. Chiar si florile de busuioc sunt aromate si comestibile.

Busuiocul pastreaza aroma la gatit si se potriveste perfect pentru pesto si alte feluri de mancare care contin usturoi si ulei de masline.

 

3. Iarba matei (Nepeta cataria 'Citriodora')


Iarba matei nu este o floare foarte cunoscuta, iar daca ai pisici, este bine sa stii ca nu le place mirosul plantei. Poate fi dezordonata si cataratoare asa ca nu ezita sa o scurtezi daca este cazul. Aceasta iarba cu aroma de lamaie creste pana la inaltimea de 90 cm, inflorind in miezul verii si fiind cel mai des utilizata pentru prepararea ceaiului.

 

4. Lamaita (Lippia citriodora)


Lamaita este o planta perena,  ce ajunge pana la 60 cm sau mai mult daca este crescuta intr-un climat tropical. Prefera soarele si solul bine drenat, dar i-ar folosi si protectia in zonele cu climat mai cald, altfel frunzele vor pali si isi vor pierde din aroma.

Lamaita poate fi una dintre ultimele plante care incep sa creasca primavara, deci trebuie sa ai rabdare cu ea, cheia fiind recoltarea frecventa. Frunzele acestei plante sunt folosite pentru ceaiuri, hrana pasarilor de curte, mancare din fructe de mare sau legume si chiar desert. Poate atinge o inaltime de 10-15 cm si o latime de 15 cm.

 

5. Lemon grass (Cymbopogon citratus)


Lemon grass este o planta folosita in special in bucataria thailandeza. Este o planta cu tulpini bulboase si frunze cu aroma de lamaie. Odata ce prinde radacini devine foarte rezistenta la seceta si se simte bine la soare. Lemon grass are un aspect de buruiana si atinge o inaltime de 7,5 cm si latimea de 60-90 cm. Poate fi crescuta in ghiveci, dar se descurca mult mai bine cand este plantata direct in gradina.

 

6. Cimbrisorul (Thymus x citriodorus)


Cimbrisorul este tot atat de usor de crescut pe cat este si planta de cimbru. Problema mea este ca aceste plante incep sa semene una cu alta atat in aroma cat si in aparenta. Prefer insa cimbrisorul cu frunze dungate (Thymus citriodorus “Variegata”), deoarece are frunze de culori verde si galben, fapt care da acestei plante un rol ornamental.

 

 

Cimbrisor
Cimbrisor

 

 

Aceasta este o planta mediteraneana care are nevoie de soare si un sol bine drenat; ea va creste peste si printre pietre si va fi in stare sa gaseasca toata apa de care are nevoie. De asemenea, este necesar fie sa adaugi in mod regulat noi rasaduri, fie sa incerci sa determini niste lastari sa faca radacina.

Este utilizata mai ales la ceaiuri, dar se mai foloseste la prepararea legumelor si pestelui, avand dimensiuni de aprox 15 cm inaltime si 30 cm latime.

 


Tu ce zici?