No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Menta (Mentha) si utilizarile ei

Ultima modificare: 2010-09-20 | Primul publicat: 2010-04-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Menta (Mentha) si utilizarile ei
Exista mai multe varietati de menta (Mentha piperita, Mentha spicata, Mentha viridis), ale caror proprietati sint foarte asemanatoare. Pentru uzul medicinal, cel mai adesea este preferata varietatea piperita (peppermint in engleza). Potrivit legendei, Mintha era o foarte incintatoare nimfa pe care Persefona, geloasa sotie a zeului Infernului, a transformat-o in planta, ca sa nu mai poata seduce zeii si muritorii decit prin parfumul ei.

Hipocrat considera aceasta planta afrodiziaca si o utiliza in tratarea impotentei. Tot el interzicea consumul mentei de catre soldati, deoarece, in opinia lui, aceasta planta era afrodiziaca si risca sa-i deturneze de la indatoririle militare.

Pliniu o folosea ca analgezic. Spre deosebire de Hipocrat, Pliniu nu o recomanda tinerilor casatoriti, intrucit, in opinia sa, menta risca sa-i descurajeze sa procreeze. Stiinta moderna i-a dat dreptate lui Hipocrat.

Utilizata in medicina chineza ca antispasmodic si calmant, ea ocupa un loc aparte in toate traditiile medicale ale Orientului, filipinezii mergind chiar pina la a o numi pur si simplu yerba buena, adica „iarba buna".

 

Ce se utilizeaza din menta?


Frunzele (de preferinta proaspete). Se recolteaza inainte de inflorire (frunzele de menta se pot culege in general de doua ori pe an, in iulie-august si in septembrie) si treptat, pentru a avea in permanenta frunze proaspete.

 

Cum se utilizeaza menta?


Infuzie de menta :  Se fierb doua, trei linguri de menta la un litru de apa ; lasati sa infuzeze timp de zece minute.

 

 

ceai de menta

 

 

Ce efecte are menta?


Desi pare inofensiva, menta este totusi categoric interzisa bebelusilor. Evitati aceasta planta daca alaptati, intrucit menta determina o reducere a lactatiei. Ceaiul de menta era de altfel interzis in trecut doicilor. De asemenea, fiti prudenti in tratarea cu menta daca suferiti de probleme biliare, deoarece risca sa le agraveze. Amintim, in sfirsit, ca menta este in mod normal interzisa persoanelor care urmeaza un tratament homeopatic (unii practicieni autorizeaza totusi consumul de ceai de menta, cu precizarea ca acesta trebuie sa aiba loc la distanta mare de orele de luare a medicamentelor homeopatice).

Ceaiurile de menta au un efect tonic si stimulant astfel ca se vor asocia cu bai tonice, completate cu infuzie. Atentie, totusi: ca toate substantele tonice, menta luata in exces poate sa va enerveze si sa va impiedice sa adormiti. Asadar, daca sinteti sensibili la excitanti, evitati ceaiul de menta seara.

Consumul de ceai de menta reduce secretiile gastrice si calmeaza durerile de stomac. El actioneaza si impotriva aerofagiei, a meteorismului si flatulentelor. in fine, actiunea sa antispasmodica ii permite sa combata greturile, raul de masina, sughitul si colicile.

In caz de guturai sau tuse, beti o infuzie de menta. In plus, menta actioneaza asupra durerilor de cap ce insotesc frecvent aceste manifestari.

Puteti face inhalatii cu ceai de menta pentru a va descongestiona nasul si sinusurile, profitind astfel de binefacerile mentolului racoritor continut de aceasta planta.

Ceaiul de menta se utilizeaza in spalaturi oftalmice in cazurile de inflamatie oculara.

 


Tu ce zici?