No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Oregano si maghiranul

Ultima modificare: 2010-04-14 | Primul publicat: 2010-04-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Oregano si maghiranul
Este vorba despre versiunea salbatica (oregano) si cea cultivata (maghiranul) ale aceleiasi plante. Apreciate inca din Antichitate atit pentru calitatile gustative, cit si pentru binefacerile pe care le procura, aceste plante sint onorate prin insusi numele lor, care inseamna „podoaba muntelui" (in limba greaca, oros inseamna „munte", iar ganos, „podoaba"). Se recolteaza in iulie-august.

 

Cum se foloseste oregano?

 

Infuzie de oregano: o mina la un litru de apa; lasati sa infuzeze cinci-zece minute.

Macerat de oregano: o mina la un litru de vin rosu; lasati sa se limpezeasca timp de zece zile si veti obtine o agreabila bautura digestiva ce poate fi servita drept aperitiv.

 

 

Oregano faciliteaza digestia

 

Aceste plante medicinale sint in acelasi timp aperitive (adica deschid apetitul) si digestive; va vor ajuta sa nu suferiti de pe urma lacomiei pe care tot ele au trezit-o in dumneavoastra! Daca suferiti de arsuri la stomac sau de balonari, o ceasca de infuzie luata intre mese sau, daca preferati, un paharel de vin digestiv va va calma rapid.

 

Oregano are efect calmant

 

Ceaiurile de oregano si de maghiran constituie un excelent tratament de fond contra nervozitatii (beti doua cesti pe zi, timp de 20 de zile), contribuind la reechilibrarea sistemului nervos si la imbunatatirea capacitatii acestuia de a-si controla stresurile cotidiene. Daca adormiti greu, beti o ceasca de infuzie inainte de culcare.

Aceste ceaiuri dau rezultate bune si ca adjuvanti in tratamentele antiepileptice, impotriva durerilor de cap de origine nervoasa si a problemelor de tensiune musculara.

 

 

oregano
oregano

 

Alte efecte terapeutice ale plantei medicinale oregano


  • Oregano regleaza ciclul menstrual si calmeaza durerile menstruale.
  • Ceaiul de oregano sau de maghiran poseda o actiune antitusiva, mai ales daca sint adaugate citeva picaturi de miere. Calmeaza durerile de git si tusea
  • In caz de traheita, beti un decoct preparat din trei linguri de planta la un litru de apa, dupa ce ati fiert continutul la foc mic timp de cinci minute si l-ati filtrat imediat.
  • Oregano si maghiranul permit realizarea unor bai tonifiante antireumatismale pe cit de agreabile, pe atit de eficiente. Pentru o formula si mai buna, adaugati putin cimbrisor si salvie. Aceste bai prezinta avantajul supli- mentar de a alunga oboseala. Retineti asadar reteta pentru serile in care trebuie sa fiti in forma dupa o zi grea de munca... chiar daca nu suferiti de reumatism.

 

 

 


Tu ce zici?