Am plantat anul trecut o mini livada de 100 de pomi pe un teren de 3000 m2. S-au prins 92 si au inmugurit si au infrunzit. Primii s-au inbolnavit ciresii.
In timpul iernii in zile cu temperaturi ce depasesc 0 grade celsius (februarie inceputul lui martie este timpul favorabil) se efectueaza stropiri cu ulei horticol si zeama bordeleza. Uleiul horticol se administreaza inainte de aparitia mugurilor. Tratamentele cu zeama bordeleza se pot efectua pana inainte de pleznirea mugurilor.
Rozmarinul pe numele sau latinesc ”Roua de mare” a stat la baza uneia dintre cele mai celebre ape de frumusete a secolului a XVII-lea: Apa Reginei Ungariei. O veche legenda spune ca un inger s-a infatisat inaintea Reginei Isabela a Ungariei si i-a dat reteta unui elixir facut pe baza de rozmarin. Cu ajutorul acestei lotiuni Regina si-a recuperat sanatatea si mai ales frumusetea desi era trecuta de 70 de ani. Aceasta apa de toaleta a fost folosita in toata Europa pana la Revolutia Franceza.
Despre rozmarin se spune ca o crenguta pusa sub perna alunga cosmarurile. Rozmarinul pastreaza toate amintirile astfel incat era impletit in cununile mirilor pentru a nu-si uita niciodate juramintele facute unul altuia.
Se folosesc frunzele, tulpinile si varfurile florale. Se recomanda recoltarea la inceputul infloririi.
Rozmarinul - utilizare
Infuzie de varfuri florale: se fierbi intr-un litru de apa 2-3 linguri de rozmarin. Se lasa sa infuzeze 5 minute. Decoct: se fierbe 5 minute o mana mica de rozmarin intr-un litru de apa. Macerat de varfuri florale: se fierbe o mana la un litru de apa. Apoi se pune pentru 2 ore la soare pentru a se limpezi.
rozmarin
La ce foloseste rozmarinul?
1.Tonifiant
Rozmarinul previne scaderile bruste de oboseala si este un bun stimulent pentru memorie. Se recomanda studentilor in perioada de sesiune. De asemenea ceaiul de rozmarin este un sanatos inlocuitor al cafelei. Pentru cei ce sufera de artrita se recomanda bai cu adaous de infuzie de rozmarin amestecat cu salvie.
2. Calmant
Se recomanda in tratamentele de combatere a nervozitatii cure de 10 zile cu 2 cesti de ceai de rozmarin pe zi. Pentru a combate insomnia si a imbunatati calitatea somnului beti o ceasca de ceai de rozmarin inainte de culcare.
3. Digestiv
In Provence traditia impune servirea unei cesti de ceai de rozmarin dupa mesele festive. Planta ajuta digestia, si stimuleaza functiile hepatice. Astfel se recomanda in tratarea tulburarilor digestive minore, precum si a durerilor de cap. Pentru a stimula functiile biliare se bea o ceasca de decoct dimineata pe stomacul gol.
4. Antitusiv
Datorita parfumului sau, elibereaza nasul si bronhiile, de aceea este recomandat pentru calmarea acceselor de tuse si a crizelor de astm.
5. Antiseptic
Decoctul de rozmarin este ideal pentru tratarea micilor probleme ale pielii.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!