No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Socul - Sambucus nigra

Ultima modificare: 2010-04-08 | Primul publicat: 2010-04-08
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Socul - Sambucus nigra
Socul este un arbust ce a fost introdus doar de 15 ani in cultura. Se intalneste frecvent in stare spontana (salbatica) cu deosebire in zonele deluroase si montane. Socul se cultiva pentru florile si fructele lui. Fructele Socului sunt un bun colorant natural pentru produse alimentare.

Florile de soc sunt grupate in inflorescente foarte mari cu un parfum intens, tare, caracteristic, placut. Din acest mori de soc se extrag aromele utilizate la amestecuri de bauturi. Florile se folosesc proaspete sau uscate. Se usuca in incaperi cu posibilitati de aerisire

 

 

flori de soc

 

Fructele socului se numesc drupe si au diametrul de 6-8 mm. Sunt negre, lucioase fiecare drupa avand 3-5 samburi cu cate o samanta. Fructele se recolteaza la maturitatea deplina in lunile august-septembrie. Coacerea fructelor se face in mod esalonat. Cu toate acestea recoltarea drupelor se face doar atunci cand fructele ajung la maturitate deplina. Inflorescentele cu fructe, dupa ruperea sau taierea de pe planta se pun in ladite, in straturi subtiri. Drupele de soc pot fi pastrate in stare proaspata pana la 6-8 zile daca temperaturile nu depasesc 2-4°C.

 

fructe de soc

 

Fructele de soc contin 5,5 - 9% zaharuri, 0,9% aciditate, 0,7% substante minerale (potasiu, calciu, magneziu), provitamina A. De obicei fructele socului sunt de circa doua ori mai bogate in vitamina C decit lamaile si portocalele. Au o valoare energetica de cca. 46 kcal la 100 g. Este semnalata totodata prezenta vitaminelor din complexul B.

Din fructele socului se prepara suc, socata, sirop, jeleu , gem si o dulceata delicioasa. In scopuri terapeutice de la soc se folosesc fructele, florile, frunzele si scoarta tulpinii.

Florile de Soc contin ulei volatil, tanini, sambunigrina, zahar, mucilagii, amine (etilamina, izobutilamina) si alte substante. Extractele lor au efect sudorific, antiinflamator, galactogog, usor laxativ si favorizeaza diureza ; sunt indicate si in obezitate.

 

La ce se foloseste socul

 

Bai cu decoct de flori de soc: se folosesc pentru tratarea diferitelor forme de reumatism. Pentru decoct de fierb timp de 10 minute 300 g flori in 5 litri de apa. Se toarna apoi in baie la temperatura de 37°C; durata unei bai este de 15-20 de minute.


Infuzia din flori de soc: Are un efect puternic sudorific (provoaca transpiratia) si antinevralgic. Se foloseste contra guturaiului, a febrei produse de gripa, a rinitelor (inflamatorii ale mucoasei nazale), a nevralgiilor,a reumatismului abarticular, a periartritei scapulohumerale, a obezitatii. Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de flori de soc fierte in 250 ml apa. Se consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Infuzia din flori de soc concentrata (30-40 g fierte intr-un litru de apa) se foloseste in furunculoza (ajuta la colectarea furunculului), nevralgii, sciatica, eonira arsurilor si intepaturilor de insecte. Nu se folosesc flori proaspete, aplicate pe piele sau pe mucoase, deoarece produc eriteme.

 

flori de soc


Tu ce zici?