No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cele mai frumoase flori uscate!

Ultima modificare: 2010-08-06 | Primul publicat: 2010-07-12
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cele mai frumoase flori uscate!
Multe dintre plantele care nu vestejesc au flori ca textura hartiei fiind astfel cultivate exclusiv uscarii. Buchetele din flori uscate arata superb atarnate sau aranjate intr-un mod inedit. Orice metoda de uscare ati folosi, este important sa culegeti florile in momentul lor de apogeu.

 

Pentru a expune florile, puteti folosi practic orice recipient, fie vaza, cos sau ghiveci, iar in cazul in care doriti sa formati buchete, puteti sa le prindeti intr-o legatura, la fel ca in cazul florilor naturale, ceea ce va conferi un plus de unicitate.

Un alt aspect la care trebuie sa aveti grija in cazul buchetelor este ca prima oara sa puneti florile mici, apoi cele medii, iar ultima data pe cele mari, putand sa folositi o sarma ca si cea utilizata de catre comerciantii de flori naturale pentru a le mentine forma rigida. Prelungiti frumusetea exemplarelor uscate prin expunerea intr-o camera fara umiditate, deoarece zonele cu aer umed -cum sunt baile- incurajeaza aparitia mucegaiului. O alta metoda de a le conserva frumusetea o constituie evitarea expunerii directe la razele soarelui, altfel isi vor pierde culoarea.

 

 

 

Buchete de flori puse la uscat
Buchete de flori puse la uscat

 

Metode de uscare a florilor

 

Puteti usca flori ca gomphrena, Amaranthus, celosia, salvia, Helipterum, lavanda, gypsophila muralis, molucella laevis, echinacea, salvia Ruseasca şi şofrănaş. Aceasi metoda poate fi folosita si in cazul unor plante sau flori de camp, ca sanzaienele, coada soricelului, margaretele sau morcov salbatic. Culegeti florile cand sunt inflorite la maxim, in miezul zilei, dupa ce roua de dimineata s-a evaporat. Dupa taiere, legati-le cu un elastic si atarnatile cu capul in jos intr-o incapere intunecata si uscata, cu ventilatie  buna, cum ar fi in pod, pentru aproximativ 3 saptamani.

Gelul de siliciu, un amestec ce are consistenta nisipului se poate folosi in cazul in care doriti sa uscati flori care au tendinta ca pe parcursul acestui proces sa isi piarda culoarea sau sa se distruga. Cateva exemple in acest sens pot fi margaretele, daliile, delphinium, galbenelele, trandafirii, bujori si zinnia. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti tulpina intr-un strat gros de 2-3 cm din acest gel, evitand suprapunerea. Dupa aceasta, continuati sa presarati gelul deasupra plantei, pana cand nivelul sau o acopera in intregime, si merge deasupra ei inca 2-3 cm.

Acoperiti cutia folosita in aceasta operatiune si scrieti pe ea data si numele florii din interior. Timpul exact de uscare difera de la specie la specie, insa ii puteti verifica starea odata la fiecare 3-4 zile, putand fi scoase din gel in momentul in care petalele au o textura ca de hartie, avand grija sa nu ii distrugeti petalele; gelul il puteti pune intr-un container de unde il puteti refolosi oricand doriti.

 

 

 

Flori uscate
Flori uscate

 

Puneti la pastrat legaturile de flori uscate in cutii de carton pentru a le putea folosi atunci cand veti avea nevoie de ele. O alta sugestie ar fi separarea acestora in functie de specia din care fac parte, fiind extrem de simplu de realizat: tot ce trebuie sa faceti este sa le separati in cutia despre care vorbeam cu ajutorul unui servetel sau a unei bucati de hartie ori carton.

Nu puneti in acelasi loc  flori uscate prin procedee diferite si aveti grija sa nu se zdrobeasca una de cealalta, fiind extrem de important sa lasati un loc liber intre ele si sa nu le inghesuiti. Unelele specii, cum este salvia, au capacitatea de a absorbi umiditatea, deci asigurati-va ca le stocati intr-un loc ferit de umiditate, sau folositi un dispozitiv care sa absoarba umiditatea. In final, nu uitati sa aplicati o banda adeziva pentru a preveni intrarea insectelor in cutia cu flori.

 

Ce plante sa uscam?

 

Sofranas-ul starneste curiozitatea prin ‘parul' portocaliu etalat in varf. Puteti lua tulpinele imediat ce vedeti ca ii apare ‘parul'. Dupa uscare, florile se vor inrosi si se vor micsora.

 

Salvia ruseasca: Tufele de salvie ruseasca (Perovskia atriplicifolia) se gasesc peste tot. Florile delicate si frunzele pufoase creeaza un efect extraordinar, ca de fum, datorita formei ascutite.

 

 

 

Salvie ruseasca
Salvie ruseasca

 

 

Levantica Munstead: Este specia de levantica cu cel mai puternic miros dintre toate, putand atinge intre 35 si 50 de cm in inaltime. Este extrem de rezistenta, avand flori de culoare purpuriu inchis pe intreg parcursul verii.

 

Molucella laevi: Numita astfel datorita calyxes verzi, in forma de clopotel, care se afla in varful tulpinilor lungi de 60 pana la 90 de cm, planta isi va aduce din plin contributia la buchetele formate. Are o aroma asemanatoare cu cea a lamaii dupa uscare, iar clopoteii uscati se faramiteaza extrem de usor.

 

Celosia: Pana-de-flamingo are culori ca galben, crem, portocaliu, rosu sau roz. Infloresc de-alungul intregii veri. Este recomandat sa le culegeti pe cele pentru uscat chiar inaintea primului inghet din an.

 

 

 

Celosia Pana-de-flamingo
Celosia Pana-de-flamingo

 

 

Strawberry Fields gomphrena: Fiind primul hybrid rosu de gomphrena, isi retine apa de care are nevoie intr-un ‘buchetel'. Pe langa aceasta culoare, mai sunt disponibile si varietati galbene, roz si combinatia bicolora roz cu alb, sau una cu o pata purpurie.

 

Echinops Ritro: Un coleg ‘intepator' al multor plante perene, ciulinul (Echinops Ritro) este mult mai colorat inainte de a inflori. Pentru a le folosi la uscat, este indicat sa taiati florile inainte ca bracteele sa se deschida si sa ii puteti vedea culoarea.

 

Creasta cocosului: Celosia poate avea mai multe culori. Datorita umiditatii ridicate, este indicat sa uscati florile intr-o zona extrem de calda, unde sa fie mereu supuse actiunii vantului sau aerului cald, pentru a preveni aparitia mucegaiului.

 

Amaranthus-ul: Ciucurii rosii sau maronii se preling pe tulpinile care pot atinge intre 90 de cm si 1,5 m, dandu-i supranumele de ‘suferinta dragostei'. Culegeti-le chiar inainte de inghet. Se usuca foarte rapid, pastrandu-si culoarea timp indelungat.

 

 

 

Amaranthus
Amaranthus

 

 


 

Sedum ‘Bucuria toamnei': Culegeti florile inca de la inceputul toamnei, atunci cand sunt inca deschise, dezvaluindu-va culoarea rosiatica ce o face unica. De retinut este ca are nevoie de un timp indelungat pentru a se usca. Va fi mereu vara in sufrageria ta daca vei reusi sa pastrezi florile specifice anotimpului cald pe tot parcursul anului. Cele mai bune specii in acest sens sunt cele care nu vestejesc niciodata si pot fi uscate fara a isi pierde culoarea sau forma.

 

Victoria Blue salvia: Florile sunt mici si ascultite, iar planta atinge in inatltime 45 de cm. O puteti combina cu salvie White Porcelain (portelanul alb). Este un furnizor permanent de material pentru confectionarea de cununi, buchete sau amestecuri cu alte flori. Pentru a crea un mix de culori, texturi si mirosuri, incercati sa cultivati plante ce isi vor mentine frumusetea si dupa ce vara a trecut. Alegeti sa insamantati solul inca inainte de ultimul inghet.

 

Levantica Lady gomphrena: In ciuda caldurii si a secetei, florile acestei plante vor inflori fara incetare, atarnand de tulpinile inalte de aprox 60 de cm. Pentru a le avea mai mult timp, insamantati-le intr-un ghiveci pe care sa il tineti in interior, cu 4-6 saptamani inainte, sau cumparati covoare de flori de la un cultivator. Avand in vedere ca majoritatea acestor plante infloresc daca sunt tinute intr-un pamant bogat in substante minerale si bine drenat, este indicat sa afanati solul pana la o adancime de 15 cm inainte de a planta in camp. In acelasi moment, adaugati nutrienti organici, cum ar fi compostul, muschiul sau gunoiul natural.

 

 

 

Buchet de statice
Buchet de statice

 

 

Artemisia anuala: ajunge pana la 1,5 metri inaltime, iar partea cea mai indicata pentru uscare nu sunt florile ci frunzele, care pot fi parte a unor buchete sau a unor amestecuri de frunze folosite pentru anumite ocazii. Amplasati planta astfel incat sa puteti ajunge la ea, avand in vedere inaltimea destul de mare. Nu uitati sa ii dati ingrasaminte si nutrienti organici, pentru a o ajuta sa se dezvolte.

 

In final, precizarea care merita facuta este ca o floare este frumoasa doar atunci cand e proaspata, deci aveti grija sa uscati florile tinere, altfel veti avea parte de decoruri uscate.

 


Tu ce zici?