Spanacul este considerat destul de viguros, caci rasadurile si plantele tinere sunt destul de reizstente la frig. Semanati spanacul imediat ce pamantul s-a incalzit si a ajuns la o temperatura de 5-10 °C. Daca doriti sa plantati spanac timpuriu puteti alege unul dintre soiurile Butterfly si Lazio. Pentru soiuri tardive recomand Emilia sau Bordeaux.
"Toţi acei ce-ntreaga vară/ Au lucrat din zori şi până seara/ Toamna au roade bogate/ Au şi fructe, şi bucate./ Mere, pere în panere/ Prune bune şi alune/ Şi gutui amărui/Cu puf galben ca de pui/Şi tot felul de legume/ De nu le mai ştii pe nume.
Iată ca a venit momentul descris de versurile binecunoscutei poezii. Luna octombrie marchează sfârşitul recoltarii legumelor, fructelor, strugurilor, aducerii în casă a florilor şi pregătirea pentru lunile lungi de iarnă de vor urma.
1.Legumicultură
Se face recoltatul legumelor rădăcinoase (morcov, pătrunjel, ţelină, sfeclă roşie, ridichi de vară şi de iarnă) salată, varză de toamnă, conopidă, gulii, gogonele etc.
Se încheie recoltatul tomatelor, ardeilor, vinetelor, castraveţilor şi fasolei de grădină.
Se efectuează lucrări pregătitoare precum şi semănatul şi plantatul legumelor verdeţuri (ceapa şi usturoiul verde, salata, spanacul) pentru producţia de primăvară.
Pe suprafeţele eliberate se execută lucrările de pregătire a terenului (administrarea gunoiului de grajd şi mobilizarea adâncă a solului)
Se pregătesc amestecurile de pământ pentru producerea răsadurilor de legume (mraniţă, turbă, pământul de ţelină, nisipul)
Se execută lucrări de îngrijire a culturilor din solarii şi răsadniţe; începe recoltatul culturilor legumicole din aceste adăposturi.
Se pun la postmaturare tomatele şi ardeii gogoşari care au atins dimensiunile normale dar nu s-au înroşit.
Se continuă acţiunea de procurare a materialelor destinate construirii de noi solarii şi tunele.
Se plantează sparanghelul şi se pun la forţat andivele.
Se poate trece la pregătirea straturilor în grădină, conform parametrilor tehnologici prezentaţi.
Se plantează arpagicul pentru producerea de ceapă bulbi
2.Pomicultură
Se recoltează merele, perele şi gutuiele.
Sortarea, ambalarea şi depozitarea acestor fructe
Fertilizarea de bază cu gunoi de grajd, îngrăşăminte chimice pe bază de fosfor, potasiu şi 1/3 din doza de azot.
Scoaterea pomilor uscaţi, rupţi etc
Mobilizarea adâncă la adâncimea de 12-18 cm.
3.Viticultură
Se încheie recoltarea strugurilor.
Se administrează îngrăşămintele organice şi cele minerale cu fosfor şi potasiu şi se încorporează în sol prin mobilizarea adâncă de toamnă.
În funcţie de condiţiile climatice şi forma de conducere are loc îngropatul sau muşuroitul viţelor.
Se realizează înlocuirea butucilor uscaţi, epuizaţi sau atacaţi şi se sapă gropu pentru înlocuirea lor.
Se continuă desfundatul pe terenul care urmează a se planta viţă de vie.
4.Floricultură
Se continuă plantarea speciilor floricole buboase, dacă solul nu a îngheţat.
Se realizează scoaterea tuberobulbilor din pământ, se curăţă şi se depozitează pe timpul iernii, în încăperi cu temperatura până la 7 °C şi fără umezeală.
Se continuă fertilizarea trandafirilor.
Pe balcon, terase, plantele ornamentale de apartament trebuie aduse în interior.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!