No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Lucrarile horticole pentru luna octombrie

Ultima modificare: 2009-09-29 | Primul publicat: 2009-09-29
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Lucrarile horticole pentru luna octombrie
"Toţi acei ce-ntreaga vară/ Au lucrat din zori şi până seara/ Toamna au roade bogate/ Au şi fructe, şi bucate./ Mere, pere în panere/ Prune bune şi alune/ Şi gutui amărui/Cu puf galben ca de pui/Şi tot felul de legume/ De nu le mai ştii pe nume. Iată ca a venit momentul descris de versurile binecunoscutei poezii. Luna octombrie marchează sfârşitul recoltarii legumelor, fructelor, strugurilor, aducerii în casă a florilor şi pregătirea pentru lunile lungi de iarnă de vor urma.

 

1.Legumicultură

 

  • Se face recoltatul legumelor rădăcinoase (morcov, pătrunjel, ţelină, sfeclă roşie, ridichi de vară şi de iarnă) salată, varză de toamnă, conopidă, gulii, gogonele etc.
  • Se încheie recoltatul tomatelor, ardeilor, vinetelor, castraveţilor şi fasolei de grădină.
  • Se efectuează lucrări pregătitoare precum şi semănatul şi plantatul legumelor verdeţuri (ceapa şi usturoiul verde, salata, spanacul) pentru producţia de primăvară.
  • Pe suprafeţele eliberate se execută lucrările de pregătire a terenului (administrarea gunoiului de grajd şi mobilizarea adâncă a solului)
  • Se pregătesc amestecurile de pământ pentru producerea răsadurilor de legume (mraniţă, turbă, pământul de ţelină, nisipul)
  • Se execută lucrări de îngrijire a culturilor din solarii şi răsadniţe; începe recoltatul culturilor legumicole din aceste adăposturi.
  • Se pun la postmaturare tomatele şi ardeii gogoşari care au atins dimensiunile normale dar nu s-au înroşit.
  • Se continuă acţiunea de procurare a materialelor destinate construirii de noi solarii şi tunele.
  • Se plantează sparanghelul şi se pun la forţat andivele.
  • Se poate trece la pregătirea straturilor în grădină, conform parametrilor tehnologici prezentaţi.
  • Se plantează arpagicul pentru producerea de ceapă bulbi

 


2.Pomicultură

 

  • Se recoltează merele, perele şi gutuiele.
  • Sortarea, ambalarea şi depozitarea acestor fructe
  • Fertilizarea de bază cu gunoi de grajd, îngrăşăminte chimice pe bază de fosfor, potasiu şi 1/3 din doza de azot.
  • Scoaterea pomilor uscaţi, rupţi etc
  • Mobilizarea adâncă la adâncimea de 12-18 cm.

 


3.Viticultură

 

  • Se încheie recoltarea strugurilor.
  • Se administrează îngrăşămintele organice şi cele minerale cu fosfor şi potasiu şi se încorporează în sol prin mobilizarea adâncă de toamnă.
  • În funcţie de condiţiile climatice şi forma de conducere are loc îngropatul sau muşuroitul viţelor.
  • Se realizează înlocuirea butucilor uscaţi, epuizaţi sau atacaţi şi se sapă gropu pentru înlocuirea lor.
  • Se continuă desfundatul pe terenul care urmează a se planta viţă de vie.

 

4.Floricultură

 

  • Se continuă plantarea speciilor floricole buboase, dacă solul nu a îngheţat.
  • Se realizează scoaterea tuberobulbilor din pământ, se curăţă şi se depozitează pe timpul iernii, în încăperi cu temperatura până la 7 °C şi fără umezeală.
  • Se continuă fertilizarea trandafirilor.
  • Pe balcon, terase, plantele ornamentale de apartament trebuie aduse în interior.

 

 

 


Tu ce zici?