No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Planteaza flori impreuna cu copiii!

Ultima modificare: 2010-08-17 | Primul publicat: 2010-04-12
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Planteaza flori impreuna cu copiii!
Deoarece copiii se pot descuraja cu usurinta, este important ca primele lor experiente in gradinarit sa fie pozitive si fructuoase. Utilizarea plantelor din lista noastra de mai jos ar trebui sa le asigure o prima experienta reusita in gradina.

 

Flori:

 

primula


1. Primula e o floare de primavara care apare intr-o varietate de culori. E foarte potrivita pentru plantarea in ghivece si containere.

2. Capsuni salbatice (Fragaria vesca) copiii vor fi incantati sa-i descopere fructele mici, dulci si delicioase.

3. Clopoteii (Campanula medium) sunt plante ce infloresc vara in albastru, alb sau violet.

4. Panseluta (Viola) vesela  este o alegere populara datorita marii varietati de culori. Aveti grija sa le taiati partile uscate in mod regulat.

5. Priboi (palaria cucului) este cultivat pentru florile sale albe, roz, albastre sau violet, in forma de farfurioara si frunzisul dens, care este foarte bun pentru a impiedica cresterea buruienilor. A nu se confunda cu muscata (pelargonium).

6. Urechea mielului (Stachys byzantina) este crescuta mai mult pentru frunze decat pentru flori. Dupa cum sugereaza si numele, frunzele sale atarnate seamana cu urechile unui miel.

7. Urechelnita (Sempervivum); frunzele carnoase formeaza o rozeta, iar florile sunt asezate pe o tulpina lunga. Este o planta foarte potrivita pentru zonele uscate ale gradinii.

8. Levantica (Lavandula) o planta familiara, preferata in multe gradini, producatoare de flori aromatice albe, roz, albastre sau purpurii in timpul lunilor de vara.

9. Cretisoara (Alchemilla mollis) produce flori de culoare galben-verzui din iunie pana in august. Ofera o buna acoperire a solului.


10. Nu-ma-uita (Myosotis) grupuri dragute de flori mici, albastre, albe sau roz. Le place solul bine drenat.


Seminte:

 

mazare

 

1. Fasolea cataratoare (Phaseolus coccineus) trebuie udata bine pe vreme uscata, altfel plantele nu vor produce boabe de fasole.

2. Ridichi (Raphanus sativus) o leguma de pornire foarte potrivita pentru copii deoarece, fiind usor de cultivat, radacinile colorate sunt gata de mancat in termen de o luna de la semanat.

3. Mazarea dulce (Lathyrus odoratus) semanati semintele in aer liber in martie sau aprilie pentru a inflori in iunie si iulie. Culegeti florile in mod regulat pentru a incuraja si mai mult cresterea.

4.Craitele (Tagetes) franceze sau africane; plantati-le afara la inceputul verii pentru a avea pana in toamna flori frumoase, galbene si portocalii.

5. Galbenele de ghiveci (Calendula officinalis); plantati un varf de cutit de seminte in martie sau in septembrie si veti fi rasplatiti cu o multitudine de flori in aproximativ 10 saptamani. Petalele pot fi consumate in salate!

6. Salata verde/laptuci, varietati de Lactuca sativa; laptucile pot fi cultivate pe tot parcursul anului; pur si simplu alegeti dintre numeroasele soiuri pentru a va asigura ca aveti o recolta in fiecare sezon. Semintele, odata semanate, ar trebui sa rasara in termen de 12 zile.

7. Caltunasi (Tropaeolum majus) semanati semintele primavera in ghivece, apoi faceti o salata colorata din superbele flori portocalii aprins, rosii sau galbene.

8. Cosmos; daca vremea e potrivita, semintele pot fi insamantate in aer liber in luna mai. Produce frunze in forma de feriga si flori mari, viu colorate. Prefera un loc insorit.

9. Albastreaua (Centaurea cyanus) puneti semintele in septembrie sau in aprilie acolo unde doriti sa infloreasca. Surprinzator, aceasta floare frumoasa, era considerata buruiana!

10. Planta de tutun (Nicotiana x sanderae) puneti seminte in interior si transplantati plantele afara atunci cand pericolul de inghet a trecut. Florile emit un miros minunat seara, din iunie pana in octombrie. Nu va faceti griji, nu veti produce tutun!

 

Ierburi condiment:

 

rozmarin

 

1. Menta creata (Mentha spicata) menta va creste in majoritatea solurilor, intr-o masura in care aceasta poate deveni cu usurinta o pacoste. Pentru a evita acest lucru, incercati sa o cresteti intr-un container de pe terasa. Utilizati frunzele pentru a da aroma cartofilor noi si mazarii.

2. Rozmarinul (Rosmarinus officinalis); aceasta planta draguta produce flori albastre si are frunze foarte parfumate, in forma de ac. Plantati-o intr-o zona insorita si adapostita a gradinii.

3. Cimbrul (Thymus vulgaris); cresteti cimbrul intr-o zona bine drenata si insorita a gradinii. Frunzele acestei plante vesnic verzi pot fi culese pe tot parcursul anului. Gustul lor distinctiv merge bine cu o varietate de mancaruri.

4. Arpagicul  (Allium schoenoprasum); creste in solul umed si are nevoie de mult soare. Pentru o aprovizionare regulata cu frunze delicioase pentru salatele dvs., taiati florile inainte ca acestea sa se deschida.

5. Levantica (Lavandula) o planta draguta care produce flori minunat parfumate de-a lungul lunilor de vara. Taiati si uscati cateva iar apoi puneti-le la uscat in saculete.

6. Salvie (Salvia officinalis) aceasta planta puternic aromata are frunze de culoare gri-verzui si spice de flori albastre. Creste intr-o zona insorita a gradinii.

7. Oregano (Origanum vulgarea) plantat intr-o zona insorita a gradinii, oregano-ul va creste la fel de viguros ca si menta. Copiii pot recunoaste gustul sau, deoarece este folosit de multe ori la pizza si la paste.

8. Coriandru (Coriandrum sativum) aceasta planta populara, utilizata frecvent in bucataria indiana si in salate, prefera o zona insorita, adapostita a gradinii. Atat frunzele,cat si semintele pot fi utilizate pentru aromatizare.

9. Dafinul (Laurus nobilis) acestui arbust sau copacel vesnic verde ii place o pozitie adapostita in gradina. Frunzele sale sunt ingredientul cheie pentru bouquet garni (buchetul asortat; amestec de mirodenii) si sunt foarte potrivite la tocanite.

10. Tarhonul (Artemisia dracunculus) crescut intr-un loc ferit, tarhonul se poate raspandi in acelasi ritm ca menta, dar nu este in totalitate rezistent; acoperiti-l cu paie cand se apropie iarna.


Fructe si legume:

 

capsuni

 

1. Capsuni (Fragaria) dezgropati plantele vechi si inlocuiti-le cu altele noi la fiecare trei ani pentru a asigura o recolta buna de fructe. Tulpinile lungi cu plante mici la capete, numite stoloni, sunt produse de capsunii adulti. Culcati pe pamant aceste tulpini pentru a incuraja micile plante sa faca radacini si sa produca noi plante fructifere.

2. Dovlecelul (Cucurbita pepo) dovleceii sunt pur si simplu dovleci recoltati inainte de a fi lasati sa creasca pana la dimensiunea completa. Plantele cresc destul de mari, astfel incat asigurati-va ca le lasati destul loc.

3. Morcov (Daucus carota) semanati rar semintele de morcov intr-o zona insorita a gradinii si acestea ar trebui sa incolteasca in termen de 17 zile.

4. Cartoful (Solanum tuberosum) cartofii pot sa creasca in majoritatea tipurilor de sol, dar prefera un loc insorit. Nu lasati cartofii, odata dezgropati, la soare deoarece acestia se vor inverzi si vor deveni otravitori.

5. Spanacul (Spinacea oleracea) culegeti frunzele exterioare tinere si moi ale spanacului de indata ce ajung la o dimensiune rezonabila; astfel incurajati o noua crestere.

6. Sfecla elvetiana (Beta vulgaris) una dintre cele mai rezistente legume, sfecla este capabila sa reziste pe timpul iernii si poate fi recoltata in cursul lunilor mai usoare de iarna. Cultivata la mijlocul primaverii, sfecla va fi gata de recoltat pana in vara.

7. Sfecla rosie  porneste incet, dar odata ce mugurele incepe sa strapunga pamantul, prinde viteza. Ati putea accelera timpul de germinare prin inmuierea semintelor pentru cateva ore inainte de a le semana. Pastrati plantele bine udate cand vremea e uscata.

 


Tu ce zici?