No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Conserve de mazare si fasole

Ultima modificare: 2010-04-19 | Primul publicat: 2010-04-19
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Conserve de mazare si fasole
Mazarea si fasolea sunt hranitoare consumate atat in stare proaspata cat si sub forma de conserve. In continuare vom prezenta cateva retete ce permit utilizarea acestor legume si in timpul iernii.

 

Mazare in sos de rosii

Ingrediente:

  • 5 kg mazare
  • 2 kg rosii
  • 2 legaturi verdeata
  • 0.5 l ulei

Se oparesc boabele de mazare timp de 3-6 minute in apa cu sare in proportie de 10 g sare la 1 litru apa. Dupa oparire se scufunda imediat in apa rece, se scot, se scurg bine si se pun in borcane sau sticle cu gura larga, umplindu-le numai pe jumatate.

Separat se prepara un sos de rosii. Rosiile se spala si se dau prin masina de tocat. Se inabuse apoi in ulei, lasindu-le sa fiarba pina ce se leaga sosul. Se adauga verdeata si se lasa sosul sa se racoreasca, apoi se completeaza cu el borcanele cu mazare oparita, lasind un spatiu de 1 deget pina la gura borcanului sau sticlele pina la locul unde se ingusteaza gitul.

 

 

 

Fasole grasa uscata

 

Pe fundul unui vas de tuci sau smaltuit, se presara putin zahar, apoi se umple cu pastai de fasole grasa intregi, bine spalate. Se pune vasul pe foc moale si se lasa sa se inabuse fasolea numai in aburul ei, fara alt lichid, pina se inmoaie, nu insa prea tare. Se scot pastaile si se intind pe site intr-o incapere uscata si bine aerisita, chiar in curent de aer, timp de aproximativ 2-3 zile. Cind sint bine zvintate, se scot sitele cu fasole la soare pentru a-si desavirsi uscarea. Se pun dupa aceea la pastrat in saculeti de tifon intr-o camara uscata si aerisita In vederea folosirii pentru mincaruri, ciorbe, salate de fasole cu usturoi. Pastaile se pun de seara la inmuiat.

 

Fasole la saramura

 

Se prepara o saramura din 30 g sare la litrul de apa in care se pun pastaile de fasole dupa ce au fost oparite in apa simpla si bine scurse sau se oparesc chiar in saramura. Se asaza apoi pastaile in borcane impreuna cu verdeata (marar, patrunjel)  si se presara cu putin salicilat. Borcanele se acopera cu celofan si se leaga ermetic, dupa care se pun la bain-marie timp de 10-15 minute daca au fost oparite pastaile in saramura si 20-30 minute daca au fost oparite in apa simpla si apoi puse in saramura. Se pastreaza conservele intr-o camara racoroasa.

 

Zacusca de fasole

 

Ingrediente:

  • 5 kg fasole pastai
  • 2 kg rosii
  • 2-3 kg gogosari
  • 2 legaturi verdeata

 

Se spala bine toate componentele. Se asaza intr- un vas mare de tuci sau din tabla groasa smaltuita un rind de rosii taiate bucati, un rind de pastai, un rind de verdeata, apoi iar un rind de rosii si asa mai departe pina se umple vasul. Se desarta in vas uleiul si se pune la foc moale, eventual pe o tabla, pina ce toate componentele s-au inmuiat. Se potriveste de sare dupa gust, amestecindu-se bine toata compozitia. Daca aceasta nu a putut fi preparata toata deodata din cauza ca nu avem la dispozitie vase asa de mari, impartim componentele in 2-3 parti si le preparam pe rind. Pe masura ce este gata o parte din compozitie, o rasturnam intr-un lighean curat si uscat sau alt vas care sa o cuprinda toata si o amestecam inainte de a o pune in borcane. Borcanele se pun la bain-marie timp de 10-15 minute.

 

Spor la treaba!


Tu ce zici?