Am plantat anul trecut o mini livada de 100 de pomi pe un teren de 3000 m2. S-au prins 92 si au inmugurit si au infrunzit. Primii s-au inbolnavit ciresii.
In timpul iernii in zile cu temperaturi ce depasesc 0 grade celsius (februarie inceputul lui martie este timpul favorabil) se efectueaza stropiri cu ulei horticol si zeama bordeleza. Uleiul horticol se administreaza inainte de aparitia mugurilor. Tratamentele cu zeama bordeleza se pot efectua pana inainte de pleznirea mugurilor.
Mazarea si fasolea sunt hranitoare consumate atat in stare proaspata cat si sub forma de conserve. In continuare vom prezenta cateva retete ce permit utilizarea acestor legume si in timpul iernii.
Mazare in sos de rosii
Ingrediente:
5 kg mazare
2 kg rosii
2 legaturi verdeata
0.5 l ulei
Se oparesc boabele de mazare timp de 3-6 minute in apa cu sare in proportie de 10 g sare la 1 litru apa. Dupa oparire se scufunda imediat in apa rece, se scot, se scurg bine si se pun in borcane sau sticle cu gura larga, umplindu-le numai pe jumatate.
Separat se prepara un sos de rosii. Rosiile se spala si se dau prin masina de tocat. Se inabuse apoi in ulei, lasindu-le sa fiarba pina ce se leaga sosul. Se adauga verdeata si se lasa sosul sa se racoreasca, apoi se completeaza cu el borcanele cu mazare oparita, lasind un spatiu de 1 deget pina la gura borcanului sau sticlele pina la locul unde se ingusteaza gitul.
Fasole grasa uscata
Pe fundul unui vas de tuci sau smaltuit, se presara putin zahar, apoi se umple cu pastai de fasole grasa intregi, bine spalate. Se pune vasul pe foc moale si se lasa sa se inabuse fasolea numai in aburul ei, fara alt lichid, pina se inmoaie, nu insa prea tare. Se scot pastaile si se intind pe site intr-o incapere uscata si bine aerisita, chiar in curent de aer, timp de aproximativ 2-3 zile. Cind sint bine zvintate, se scot sitele cu fasole la soare pentru a-si desavirsi uscarea. Se pun dupa aceea la pastrat in saculeti de tifon intr-o camara uscata si aerisita In vederea folosirii pentru mincaruri, ciorbe, salate de fasole cu usturoi. Pastaile se pun de seara la inmuiat.
Fasole la saramura
Se prepara o saramura din 30 g sare la litrul de apa in care se pun pastaile de fasole dupa ce au fost oparite in apa simpla si bine scurse sau se oparesc chiar in saramura. Se asaza apoi pastaile in borcane impreuna cu verdeata (marar, patrunjel) si se presara cu putin salicilat. Borcanele se acopera cu celofan si se leaga ermetic, dupa care se pun la bain-marie timp de 10-15 minute daca au fost oparite pastaile in saramura si 20-30 minute daca au fost oparite in apa simpla si apoi puse in saramura. Se pastreaza conservele intr-o camara racoroasa.
Zacusca de fasole
Ingrediente:
5 kg fasole pastai
2 kg rosii
2-3 kg gogosari
2 legaturi verdeata
Se spala bine toate componentele. Se asaza intr- un vas mare de tuci sau din tabla groasa smaltuita un rind de rosii taiate bucati, un rind de pastai, un rind de verdeata, apoi iar un rind de rosii si asa mai departe pina se umple vasul. Se desarta in vas uleiul si se pune la foc moale, eventual pe o tabla, pina ce toate componentele s-au inmuiat. Se potriveste de sare dupa gust, amestecindu-se bine toata compozitia. Daca aceasta nu a putut fi preparata toata deodata din cauza ca nu avem la dispozitie vase asa de mari, impartim componentele in 2-3 parti si le preparam pe rind. Pe masura ce este gata o parte din compozitie, o rasturnam intr-un lighean curat si uscat sau alt vas care sa o cuprinda toata si o amestecam inainte de a o pune in borcane. Borcanele se pun la bain-marie timp de 10-15 minute.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!