No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa faci visinata sau compot de cirese?

Ultima modificare: 2011-01-17 | Primul publicat: 2011-01-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa faci visinata sau compot de cirese?
Ciresele si visinele sunt deosebit de bogate in vitamine si minerale reprezentand un aliment foarte sanatos. Va prezentam cateva retete de preparate din aceste fructe care speram sa va delecteze.

Visinata

 

1. Reteta I de visinata

Este o bautura alcoolica, ce se obtine foarte simplu cu urmatoarele ingrediente: 5 kg visine, 1,750 kg zahar si 1,51 alcool de 90°.

Visinele, bine coapte, se curata de pedunculi (codite), se spala in apa rece, dupa care se introduc intr-o damigeana cu capacitatea de 8-10l, intercalandu-se cu zaharul. Pentru a da o aroma mai placuta visinatei, in damigeana se pun intr-un saculet de tifon samburi de visine zdrobiti cu totul in piulita. Damigeana se leaga la gura cu o bucata de tifon si se tine 6-10 zile sau pana cand visinele lasa zeama abundenta si se dizolva zaharul, intr-un loc unde bate soarele sau numai la caldura. Damigeana cu visine se scutura zilnic.

Se adauga apoi alcool si se mai pot adauga 200-300 ml rom superior si un baton de vanilie, dupa care damigeana se astupa ermetic cu un dop si se lasa la rece 14 zile, agitandu-se la 2-3 zile, putandu-se apoi consuma imediat sau se poate pastra mai multa vreme.

Visinata
Visinata

2. Reteta II cu visinata

3 kg visine curatate de coji, 1,5 kg zahar, 11 rom, 1 l alcool de 90°, o mana de samburi de visine zdrobiti.

Toate ingredientele se pun intr-un borcan cu gura larga, care se leaga bine cu pergament si se pastreaza la soare 1-2 luni. Toamna se filtreaza, se toarna in sticle, se inchid cu dopuri si se ceruiesc.

 

Nectar de cirese, visine

 

4 kg cirese negre amare (visine), 200 g zahar

Ciresele sau visinele sunt spalate, curatate de codite sortate. Se indeparteaza samburii si se trece pulpa prin masina de tocat sau mixer. La piureul astfel obtinut se adauga un sirop de zahar 20% (200 g zahar la 1 1 apa clocotita), se amesteca bine, se toarna cald in sticle si se pasteurizeaza 20 minute. Dupa racire, sticlele dopuite se parafineaza sau se smolesc si se pastreaza in camari racoroase, departe de sursele de lumina care degradeaza culoarea nectarului.

 

Compot de cirese

 

Se poate prepara din cirese pietroase, cu pulpa tare, cu fructe colorate in rosu intens sau pana la negru dar si din cirese galbene. Iata cateva variante.

1. Pentru 3 kg cirese sortate, se prepara un sirop din 31 apa, 1 kg zahar si un varf de lingurita" sare de lamaie. Siropul caldut se pune peste cirese in borcane, acestea se inchid si se sterilizeaza 25 de minute.

2. Pentru compotul de cirese destinat consumului imediat se folosesc 1 kg de cirese, 250 g zahar, 1 baton de vanilie, 2 pahare de apa. Se spala ciresele si se curata de cozi. se adauga zaharul si 2 pahare de apa. Se pun la fiert cca. 1 minut, pana se leaga putin siropul. Se pune vanilia taiata marunt si se lasa sa se raceasca.

3. 1 kg cirese, 1 pahar apa sau vin rosu, 150 g zahar, un plic zahar vanilat, un praf de sare. Se pun la fiert apa sau vinul, zaharul, sare, zaharul vanilat pana incepe sa se lege putin. Se adauga ciresele care se fierb pe foc mic. Se lasa sa se raceasca.

Compot de cirese
Compot de cirese

 

4. Compotul dietetic din cirese se prepara in cantitati egale de cirese si apa, puse in borcane si sterilizate 30 minute.

5. 1kg de cirese, 100 g zahar

Ciresele curatate de codite si spalate, se pun intr-un vas si se presara cu foarte putin zahar. Se amesteca si se lasa cca. 3 ore (nu mai mult deoarece incep sa fermenteze). Apoi se pun in borcane pana la gura acestora (chiar presate) si siropul se toarna peste ele, fara a mai adauga apa. Borcanele se inchid si se sterilizeaza 30 minute. Fructele vor lasa suficient lichid, incat vor fi complet acoperite de sirop, deoarece la fier isi lasa sucul si cad in borcan

 

Compot de vişine

 

Se prepara ca si cel de cireşe cu urmatoarele deosebiri:

1. 3 kg vişine, 3l apa, 2 kg zahar

Siropul de acoperire se prepara din 3 l apa si 2 kg de zahar, fara adaos de sare de lamaie. Sterilizarea se face timp de 20 minute.

Compot de visine
Compot de visine

 

2. 1 kg visine, 300 g zahar, 1 pachet zahar vanilat, 1 pahar de apa

Se spala vişinele si se curata de codite. Se adauga zaharul si 1 pahar de apa. Se pun la fiert, se adauga zaharul vanilat, se lasa sa se raceasca.


Tu ce zici?