No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Cum se face socata?

Ultima modificare: 2010-04-16 | Primul publicat: 2010-04-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum se face socata?
In jurul socului circula o multime de legende. Una dintre ele spune ca socul apara oamenii de prezenta raului si in special a vrajitoarelor. Cat din aceste legendele o fi adevarat nu vom sti niciodata. Ce stim insa cu siguranta e ca proprietatile terapeutice ale socului sunt folosite cu succes impotriva reumatismului, guturaiului, arsurilor si afectiunilor afectiunilor oculare.

Cum se prepara socata?


Socata

 

Ingrediente socata:

  • 1 litru apa
  • 1 lingura de flori
  • 120 g zahar
  • sucul unei lamai.

Se pune apa rece intr-un borcan, impreuna cu zaharul, se amesteca, se adauga florile de soc, sucul (eventual si coaja) de lamaie. Apoi se acopera borcanul cu o panza subtire sau cu o farfurioara si se lasa pe masa de bucatarie sa fermenteze vreo trei zile, amestecandu-se cu o lingura curata de 3-4 ori pe zi. Cand incepe sa faca basicute pe margine, limonada se trage la sticle care se tin la frigider. Ea trebuie consumata in cateva zile, ca sa nu fermenteze prea mult.

 

Limonada din flori de Soc - are o durata de pastrare mai lunga:

 

Ingrediente:

  • 1 kg zahar
  • 10-12 inflorescente de soc mai mari (proaspete sau uscate)
  • 4 - 5 lamai sau un pachetel cu sare de lamaie
  • 150 g zahar pentru caramel
  • 8 l apa

 

Kilogramul de zahar se fierbe timp de 15 minute in 3 1 apa careia i s-a adaugat sarea de lamaie sau zeama unei lamai. In acest lichid acidulat, zaharul se transforma in glucide mai simple (glucoza, levuloza) care grabesc fermentarea, fara a adauga drojdie de bere (numai cu drojdiile salbatice care se afla pe inflorescente si in aerul din mediul inconjurator).

Solutia acidulata de zahar se toarna intr-un borcan cu o capacitate de 10 l, adaugandu-se restul de apa rece (5 l), zeama de lamaie, coaja de la 1-2 lamai (pentru aroma) si florile de soc.

Pentru culoare, se caramelizeaza zaharul (maro deschis) si cand se formeaza putina spuma deasupra, se stinge cu 1-2 l din lichidul respectiv, care se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul, apoi se toarna in borcan, amestecandu-se bine. Borcanul se acopera cu un tifon. Continutul lui se lasa 3-4 zile la fermentat, amestecand cu lingura, de 3-4 ori pe zi. Pentru ca fermentarea sa decurga mai repede (in doua zile), se adauga 10 g drojdie de bere frecata cu o lingurita de zaliar.

Fara drojdie de bere (numai cu drojdiile salbatice), sucul fermenteaza mai lent, in circa doua saptamani, si se poate pastra, la rece 3-4 luni. El se consuma ca o bautura alcoolizata.

In ambele variante (cu sau fara drojdie de bere), dupa ce lichidul devine putin sifonat, se strecoara prin tifon dublu, cu un strat subtire de vata deasupra, si se toarna in sticle, care trebuie astupate foarte bine cu dop de pluta legat cu sfoara, pentru a preveni expulzarea lui de catre gazele ce se formeaza in cursul fermentarii, care continua pana la epuizarea zaharului. Limonada obtinuta fara drojdie de bere are un gust mai placut. Gand se deschide sticla, ea spumeaza, ca o sampanie.

 

Citeste mai multe retete cu socata pe culinar.ro


Tu ce zici?