No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Dulceata de cirese sau visine

Ultima modificare: 2011-01-17 | Primul publicat: 2011-01-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Dulceata de cirese sau visine
Dulceturile de cirese si visine sunt preparate iubite de multi consumatori, mai ales daca vine vorba de clatitele pe care le poti umple cu acestea. Cititi in continuare si aflati cum se prepara aceste bunatati.

Dulceata de cirese albe

 

Dulceturile sunt preparate care se obtin prin fierberea fructelor in zahar. Spre deosebire de gemuri, dulceturile nu trebuie sa gelifice, aspectul final fiind de fruct in sirop.

La o farfurie adanca plina de cirese fara samburi ( 5 cani cu varf sau 1 kg de fructe) se adauga 1 kg zahar, vanilie, suc de la 1 lamaie.

Ciresele coapte (maturate), se curata de cozi si samburi, se aseaza intr-un vas in straturi alternative cirese - zahar. Se pastreaza 2-3 ore la rece pentru difuzie, apoi se pune vasul pe foc mic pana se topeste zaharul (le putem lasa chiar 24 ore usurand astfel faza urmatoare de fiebere a dulcetii si calitatea acesteia). Se da apoi la foc iute, amestecandu-se din cand in cand, sa nu se lipeasca fructele de fundul vasului. La inceputul fierberii se produce spuma, volumul creste si siropul va da in foc. Este momentul cand se leaga dulceata, adica se concentreaza in zahar. spre sfarsitul fierberii se adauga zeama de lamaie sau sare de lamaie, pentru a mari aciditatea produsului si a impiedica zaharisirea ulterioara, in timpul depozitarii.

 

Dulceata de cirese amare

 

1 kg cirese amare, 1,250 kg zahar, 1 lamaie, 1 baton de vanilie, 50 ml rom

Dupa ce s-au spalat ciresele, se indeparteaza samburii iar ciresele se pun intercalate cu zaharul intr-un vas cu volumul dublu fata de cel al cireselor cu zahar si se lasa in repaus, de seara pana a doua zi, pentru ca zaharul sa extraga sucul din fructe. In momentul cand se pune vasul cu dulceata pe foc, fructele se stropesc cu rom, se adauga vanilia si felii de lamaie, curatate de coaja alba (care este amara), taiate la 5 mm grosime si fara samburi. In loc de lamaie se pot adauga 100 g glucoza sau 1 g de sare de lamaie, care impiedica zaharisirea dulcetii. Se lasa sa fiarba pana se leaga siropul si incep sa pluteasca ciresele in el, pana la fundul cratitei. imediat se ia dulceata de cirese de pe foc, se leagana intre maini intr-o parte si in alta ca sa se adune toata spuma la un loc si se aduna toata cu lingura. Nu se indeparteaza spuma in timp ce dulceata fierbe pe foc, caci aceasta spuma nu este altceva decat sirop cu bule de aer care vor disparea, o parte cand se va lua de pe foc. Dupa ce s-a racit, se pune dulceata in borcane, care se acopera cu celofan sau se capaceste si se pastreaza in camara.

 

Placinta cu cirese

 

Dulceata de visine

 

1,5 kg visine, 1,250 kg zahar, 2-3 linguri de suc de lamaie sau 100 g glucoza, vanilie.

Se spala visinele, se curata de pedunculi si li se indeparteaza samburii. Se aseaza apoi intr-un vas,  alternativ un strat de visine si un strat de zahar, ultimul strat fiind de zahar, se acopera cu un prosop umezit si bine scurs, lasandu-se asa pana a doua zi. Se pot pune la fiert si dupa cateva ore, daca visinele au lasat destula zeama. Se adauga suc de lamaie sau glucoza (nu se mai adaugi apa), apoi vasul cu visine se pune pe foc domol si nu direct pe flacara. Dupa ce dulceata de visine s-a fiert 20-30 minute si se observa ca visinele plutesc in tot siropul pana la fund, se ia dulceata de pe foc, se roteste vasul, miscandu-se usor inainte si inapoi de cateva ori ca sa nu se adune spuma la un loc, dupa care aceasta se ia cu lingura si se indeparteaza. Dupa ce dulceata s-a racit se pune in borcane.

 

Gem de cirese (visine)

 

650 g zahar, 400 g cirese (visine) pregatite, un varf de sare de lamaie.

Ciresele se curata de pedunculi, se spala si li se indeparteaza samburii. Se pun in straturi alternative fructe - zahar pentru difuzie 8-10 ore. se poate prepara si un sirop de zahar legal in prealabil. Se fierbe totul la foc potrivit sub amestecare continua. Se adauga sare de lamiie.


Tu ce zici?