No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Retete cu gutui (I)

Ultima modificare: 2010-11-30 | Primul publicat: 2010-11-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Retete cu gutui (I)
Gutuile sunt tari si aromatice cu pulpa astringenta si isi mentin aroma ferma, consistenta si aciditatea chiar si dupa fierbere. De asemenea au continut ridicat de pectine, datorita carora se gelifica cu usurinta.

1. Suc de gutui

 

Avem nevoie de: 8 kg gutui, zahar (dupa gust)

Din gutui se poate obtine un suc placut, puternic aromat bogat in substante pectice, tanin, fier si cupru. Continutul in zahar este potrivit, dupa preferinta putandu-se adauga 50-70 g zahar la 1 litru de suc. Datorita continutului ridicat in substante pectice si in tanin, sucul obtinut se recomanda pentru bolile de stomac. spre deosebire de alte fructe, gutuile ajung la  maturitate tehnologica dupa 2-3 saptamani de la recoltarea soiurilor timpurii si dupa 2 luni la soiurile tarzii. Prin sedere, fructele capata o culoare placuta, aroma se intensifica, miezul devine mai fin, creste continutul in zahar si scade continutul in tanin si substante pectice.

Pentru prepararea sucului fructele se spala si se zdrobesc printr-un zdrobitor casnic sau se maruntesc prin masina de tocat. Se pun la presa si se obtine sucul. Acesta se pune intr-un vas emailat si se incalzeste la foc mic pana la 80oC. Apoi, sucul fierbinte se filtreaza printr-un tifon impaturit in patru. Se toarna fierbinte in sticla, se astupa cu dopuri, se acopera sticlele cu o patura si se lasa pana a doua zi. Sticlele racite se pasteurizeaza si se pastreaza la loc rece.

 

2. Nectar de gutui

 

Avem nevoie de: 5 kg gutui, 2 kg zahar; 1l apa

Gutuile bine coapte, de culoare galben intens, aromate si cu pulpa inmuiata, se spala bine si se curata de puful de pe suprafata lor. Se taie felii cu un cutit de inox si se indeparteaza casa seminala, cu celule tari pietrificate, in timp ce se executa aceasta operatie, se pune la fiert 1l de apa intr-un vas mai mare. Fructele curatate se pun toate odata in apa clocotita, se amesteca bine pe foc 4-5 minute pana se inmoaie pulpa fructelor. Fierbinte, se strecoara printr-o strecuratoare de aluminiu si apoi printr-o sita mai deasa. Piureul obtinut se amesteca cu un sirop de concentratie 30% (300 g zahar la 1 la apa clocotita) si se omogenizeaza bine continutul.

Nectarul de gutui fierbinte se toarna in sticle care se astupa, se pasteurizeaza 20 minute, se racesc si se depoziteaza la loc rece si uscat.

 

3. Jeleu de gutui

 

Avem nevoie de: 5 kg gutui, 4 l apa, 2,5 kg zahar

Gutuile se spala, se taie cubulete si se pun intr-un vas in care se toarna apa cat sa le acopere. Se pun la fiert la foc potrivit, amestecand continuu. Cand compozitia devine usor consistenta, se ia vasul de pe foc, se toarna siropul intr-un saculet de tifon si se atarna deasupra unui vas sa se scurga.

 

Dulceata de gutui
Dulceata de gutui

 

4. Dulceata de gutui

 

Avem nevoie de: 1 kg gutui, 1,5 kg zahar, 4 pahare apa, zeama de la 1/2 lamaie

Gutuile se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu dinti mari sau se taie in fasii subtiri. Se pun apoi intr-un tifon si se fierb pana incep sa se inmoaie. Apoi, in timp ce fierbe zaharul pentru sirop, se lasa gutuile sa se scurga. Siropul se pregateste din zahar si apa. Cand este legat se adauga fructele. Inainte de a se lua dulceata de gutui de pe foc se adauga zeama de la 1/2 lamaie si se mai lasa sa clocoteasca putin pana observam ca siropul se leaga bine. Nu se adauga vanilie, deoarece aroma gutuilor este foarte puternica si placuta.

 

5. Peltea de gutui

 

Avem nevoie de: 2 kg gutui, 500 g mere, 1 kg zahar, 1/2 lamaie, apa

Se taie gutuile in sferturi fara a le scoate semintele si mijlocul pietros. Se taie de asemenea in sferturi si merele. Totul se pune intr-un vas, la fiert, turnand peste ele apa rece cat sa se acopere de 3 cm. Dupa ce fructele au fiert bine si zeama a scazut mult, separam fructele de zeama prin strecuratoare. Se masoara 1l zeama si se lasa sa se limpezeasca o jumatate de zi. Se toarna apoi zeama in vasul de fiert impreuna cu zaharul, la foc mic, si se fierbe pana ce se topeste zaharul. Cand este aproape legata pelteaua, se ia de pe foc, se aduga zeama de lamaie si se mai pune pe foc pana se leaga mai tare ca dulceata. Pelteaua de gutui nu trebuie sa-si schimbe culoarea si nici sa se arda. se pune calda in borcane si se acopera cu un prosop ud, pana a doua zi.

Compot de gutui

 

6. Compot de gutui

 

Avem nevoie de: 1,5 kg gutui, 400 zahar, 1,51 apa, 1/2 lamaie

Gutuile spalate se curata de pielita si se pun in apa rece. Din apa si zahar se prepara un sirop, se lasa sa fiarba pana incepe sa se lege, dupa care se adauga gutuile taiate in felii. Cand gutuile sunt fierte, se adauga zeama de lamaie si se mai fierbe cateva clocote.

 

Cititi si partea a II a articolului: "Retete cu gutui"

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura M.A.S.T. Mai multe puteti citi in cartea "Parul si gutuiul".


Tu ce zici?