No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Sapte mituri despre legume

Ultima modificare: 2010-07-23 | Primul publicat: 2010-06-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Sapte mituri despre legume
Ce este mai sanatos: sa consumam legumele crude sau sa le gatim? Este broccoli-ul proaspat mai hranitor decat cel inghetat? E consumarea unei portii de salata iceberg o pierdere de vreme? In acest articol prezentam sapte mituri legate de plante.

S-ar putea sa fiti surprinsi de raspunsurile la aceste intrebari, insa exista multe idei preconcepute despre legume. Singurul adevar este ca fiecare am putea consuma mai multe.

Pe masura ce vara se apropie, avem tot mai multe legume disponibile dintre care sa alegem. Iata un ghid a ceea ce e mit si ce e real cand vine vorba de legume.

 

 

 

 

Legume in piata
Legume in piata

 

Mit: legumele proaspete sunt mai hranitoare decat cele inghetate


Realitatea: Studiile arata ca de multe ori poti beneficia de mai multi nutrienti din legumele inghetate, depinzand de ce legume vorbim si de cat timp stau acestea pe raftul magazinului. Aceasta deoarece un produs incepe sa piarda nutrientii din momentul in care l-ai cules.

Legumele congelate sunt aduse in aceasta stare imediat dupa ce au fost culese, astfel ca sunt conservate din momentul in care aveau cele mai multe substante hranitoare. Cele mai bune produse sunt cele pe care le obtii si le consumi in timpul sezonului.

Atunci cand aceasta nu este optiune, legumele congelate pot fi o alegere mai buna (din punct de vedere nutritiv) decat spanacul de exemplu ce ajunge pe masa ta dupa doua saptamani de la recoltare

 

Mit: Legumele gatite sunt mai putin hranitoare decat cele crude


Realitatea: Depinde despre ce legume vorbim. "Prin gatire distrugem unii nutrienti, insa eliberam altii" spune Marion Nestle, autorul cartii What to Eat (Ce sa mancam). Poate ca distrugem vitamina C si acidul folic, de aceea nu e o idee buna sa gatim portocalele.

Pe de alta parte spune ea, "prin gatire eliberam vitamina A si substante hranitoare aflate in fibre, ceea ce le face mai usor de digerat. Va fi usor pentru corpul tau sa absoarba mai mult lycopene -un antioxidant care lupta impotriva cancerului- din sosul de tomate decat din rosiile crude"

Incercati sa gatiti legumele la aburi sau sa le rotisati in loc sa le fierbeti, deoarece prin fierbere, vitaminele solubile ajung in apa folosita.

 

Mit: Salata Iceberg nu este deloc hranitoare


Realitatea: Salata iceberg este formata in mare parte din apa, deci nu prea are vitamine, insa o capatana contine cantitati mici de proteine, fibre, vitamine si minerale

Poti avea parte de mai multi nutrienti de la alte verdeturi care nu contin atata de multa apa cum ar fi salata romaine sau salata butterhead, insa contrar a ceea ce se crede, salata iceberg are cateva elemente nutritive.

 

Mit: Legumele de la agricultorii din zona sunt mai ieftine


Realitatea: E adevarat ca produsele obtinute pe plan local pot fi mai ieftine, in special in timpul sezonului, cand fermierii trebuie sa scape de produse si concurenta este maxima.

Cu toate acestea, nu exista garantii ca asa se va intampla. Doamna Nestle spune ca "hrana produsa pe plan local nu este subventionata, deci platesti costul real al producerii ei, iar discounturi nu exista"

Iata cateva sfaturi pentru a gasi cele mai mici preturi de la fermieri: Faceti cumparaturile la finalul zilei, atunci cand producatorii vor dori sa scape de produsele pe care le mai au si vor reduce preturile (dar daca tii neaparat sa ai cele mai aratoase legume, e mai indicat sa mergi dimineata).

Intreaba fermierul ce reducere face daca ii cumperi toata marfa sau o cantitate mai mare si profita de pe urma preturilor mult mai mici avute de produsele putin lovite sau deteriorate. Preturile pot varia mult de la ferrmier la fermier, deci ar fi bine sa faci inainte un tur al pietei

 

Mit: Cartofii ingrasa


Realitatea: Cartofii sunt saraci in calorii si nu contin grasimi. Aceasta leguma delicioasa si ieftina de la care consumam tuberculii contine o doza sanatoasa de fibre, care te poate chiar ajuta sa scapi de kilogramele in plus deoarece prin fibrele pe care le contine creste senzatia de satietate. Nu cartofii in sine te ingrasa, ci modul in care ii gatesti.

 

 

 

 

Cartofi
Cartofi

 

Mit: Salata la punga este foarte curata


Realitatea: Nu e nici pe departe asa. Cei de la Protectia Consumatorului au aflat in urma unor teste ca 39% dintre cele 208 pachete de salata analizate contineau bacterii care sunt "o dovada a curatarii precare si a contaminarii cu fecale'. Nu s-au gasit insa urme de E-coli 0157:H7, listeria, sau alte bacterii daunatoare.

Ramane insa o idee foarte buna sa clatiti verdeturile pentru a inlatura solul, chiar daca pe ambalaj scrie ca sunt pre-spalate sau triplu spalate

 

Mit: Fermierii au doar produse organice


Realitatea: Doar pentru ca o leguma (sau orice altceva) este vanduta la piata fermierilor, nu inseamna ca e organica. Unii fermieri vor spune ca produsele sunt organice, insa nu au banii necesari pentru a trece prin intreg procesul de acordare a licentei, sau ca nu folosesc chimicale decat atunci cand nu au alta alternativa, ori ca nu folosesc ingrasaminte cand roadele se apropie de recoltare. E alegerea dumneavoastra daca ii credeti.


Tu ce zici?