Am auzit ca se pot planta cartofi in ghivece. E adevarat? Si daca da care e procedura de lucru?
Cartofii se pot planta fie intr-o galeata sau in saci din material plastic inchis la culoare, care se incalzesc rapid. Pe fundul vasului trebuie sa faceti niste gauri care asigura scurgerea apei. Apoi puneti un strat de pietris pentru drenaj, un strat de 15 cm de pamant de calitate. Puneti apoi 3-4 cartofi de cultura. Dupa ce lastarii au aproximativ 10 cm inaltime ingropatii in pamant. Lasati sa se vada doar varfurile frunzelor.
Anul acesta am avut o recolta bogata de rosii in gradina, asa ca m-am gandit sa incerc sa prepar o zacusca de rosii verzi.
Im place sa servesc zacusca de rosii verzi cu fasole uscata, verde sau mancare de mazare; de fapt, imi place zacusca langa orice mancare. Eu o prefer mai picanta, putin diferita fata de ceea ce se prepara de obicei. Cu gandul la zacusca si cu o multime de rosii verzi in gradina, iata reteta pe care am nascocit-o. Cred ca o sa va placa.
1. Spalati si pregatit legumele. Indepartati coditele rosiilor verzi si taiati-le in bucati mici, de 1 cm, apoi puneti-le deoparte. Decojiti ceapa si taiati-o in bucatale mici si puneti-o deoparte. Indepartati semintele din ardeii iuti, si taiati-i in bucati mici, apoi puneti-i deoparte.
2. Intr-o tigaie mare, incalziti bine otetul cu zahar. Adaugati ceapa si ardeii iuti taiati. Fierbeti 5 minute apoi adaugati rosiile verzi.
3. Puneti o cantitate mica din zacusca picanta de rosii verzi in fiecare borcan sterilizat. Umpleti-l apoi, dar nu uitati sa lasati aproximativ 1 cm spatiu liber in fiecare recipient.
4. Adaugati mixtura de otet in fiecare borcan, pana cand preparatul de rosii este complet acoperit.
5. Infiletati bine, avand grija deoarece borcanele vor fi foarte fierbinti. Folositi o laveta de bucatarie sau manusi pentru cuptor pentru a le manevra.
6. Asezati borcanele cu capacul in jos, pe un prosop de bucatarie curat si acoperiti-le cu un alt prosop lasandu-le sa se raceasca aproximativ 6-8 ore.
7. Cand s-au racit, intoarceti borcanele si verificati capacele apasand cu degetul. Daca nu intra inauntru, borcanul este bine inchis.
Sfaturi si precautii
Daca preferati zacusca de rosii verzi mai putin picanta, adaugati mai putin ardei iute.
Daca preferati zacusca mai picanta, adaugati mai mult ardei iute.
Nu exista termen de asteptare. O puteti consuma de indata ce este gata