No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Lucrari de primavara efectuate pentru animalute si pasari

Ultima modificare: 2010-03-29 | Primul publicat: 2010-03-29
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Lucrari de primavara efectuate pentru animalute si pasari
La sfarsitul iernii, apar noi oportunitati de observare a animalelor din jurul nostru si de ajutorare a acestora. In randurile urmatoare, vom enumera cateva modalitati prin care le putem ajuta in sezonul de reproducere.

 

Informatii privind ajutorarea pasarilor, cu scopul de a le proteja:

 

  • inceperea sau continuarea adaparii pasarilor se va face in vase cu un diametru de aproximativ 30-40 cm nu mai mult, si o adancime de 10 cm, deoarece un asemenea vas le va permite pasarilor sa se si scalde.
  • pe tot parcursul anului, putem sa le confectionam, cu multa maiestrie si pricepere, colivii in care, micutele cantatoare, se vor putea muta cu placere (pasarile le vor lua in primire abia prin mai-iunie).
  • trebuie sa fim foarte atenti la modul in care executam taierea crengilor pentru ca, in cioturile ramase sau chiar in crengile taiate, se intampla des sa cada victime cuiburile cu oua sau cu puisori (mai ales, cele ale randunicii).
  • sa nu ardem iarba, miristea si stuful deoarece, in aceste teritorii cuibaresc pasarile calatoare, iar prin ardere, le distrugem nu doar perimetrul de vietuire ci si fauna.

 

pasari in gradina
pasari in gradina

 

Alaturi de pasarile ce isi duc viata, in aceasta zona, ies din hibernare prin martie-aprilie o multime de vietuitoare care ne atrag atentia si pe care, este bine sa stim cum sa le ingrijim. Iata cateva sugestii care pot fi foarte utile:

 

  • sa plantam flori anuale in gradina sau in jardinierele din balcon; florile sunt locurile preferate de procurare a hranei pentru miile de fluturasi sau albine si sunt o incantare pentru privire. Sunt o oaza de frumusete la indemana oricui vrea sa-si „infloreasca", macar putin viata.
  • pentru a veni in sprijinul albinelor ratacite sau a viespilor, putem pune afara plante cu flori.
  • sa punem afara flori care sa tenteze fluturii si sa confectionam spatii de siguranta pentru broscute si arici.
  • daca avem posibilitatea, sa amenajam o gradina din roci, pietricele si pietre in care soparlele sa se simta in elementul lor.
  • cu ocazia primei tunderi a ierbii, printre tufisuri, in colturile cele mai indepartate ale gradinii, sa lasam petice de iarba netunsa. Aceste oaze sunt un microclimat umed, extrem de agreat de artropode, de melcii cu casuta si broscute, asigurandu-le refugiu.

 

animale in gradina
animale in gradina

 

Sa nu uitam ca existenta fluturilor, a melcilor si, mai ales, a broastelor este importanta, nu doar pentru frumusetea lor sau experienta care se castiga prin observarea lor, ci si pentru ca aparitia lor inseamna ca gradina noastra este sanatoasa.


Tu ce zici?