No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Vestitorii primăveri: ghiocelul, laleaua, narcisa

Ultima modificare: 2011-02-22 | Primul publicat: 2009-02-20
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Vestitorii primăveri: ghiocelul, laleaua, narcisa
"Ghiocel, clopotel/ Chiar de-i nea afara / Tu ne porti, pe la porti/ Zvon de primavara". Aşa se sfârşeşte o pozie pentru copiii. Şi are dreptate. Ghiocelul face parte din rândul celor mai curajoase flori. Aceastea înfruntă frigul şi înfloresc în februarie spre deliciul şi încântarea privitorilor. Află care sunt celelalte.

1. Ghiocelul (Galanthus nivalis)

 

Pentru multă lume ghiocelul anunţă sfârşitul iernii, şi începutul mult aşteptatei primăveri. Sunt foarte rezistenţi şi vor înflori chiar dacă iarna e grea şi friguroasă. Cresc aproximativ 15 cm în înălţime şi înfloresc între februarie şi martie.

Se spune ca atunci când Dumnezeu a creat lumea i-a spus zăpezii să meargă şi să roage florile să-i dea un pic din culoarea lor. Rând pe rând florile au refuzat. Atunci foarte tristă zapada l-a întrebat pe ghiocel dacă poate să-i dea din culoarea lui. Ghiocelul a acceptat. Ca răsplată, zăpada îl lasă să înflorească primul primăvara.

 

 

ghiocel
ghiocei

 

 

2. Narcisa (Narcissus)

Soiul "February Gold (Aur de februarie)" arată superb plantată în grupuri. Culoarea narcisei este de un galben strălucitor. Creşte aproximativ 30 cm în înălţime şi înfloreşte prin februarie, martie.

 

 

narcise
narcise

 

 

 

3. Brânduşa (Crocus)

 

Leganda brânduşei este strâns legata de Valentine's Day. Valentinus era un doctor în Roma ce pe lângă tratamentele naturiste ce le aplica pacienţilor săi se ruga pentru ei. Din păcate în acele vremuri creştini erau persecutaţi aşa ca în timpul lui Claudius al II,  Valentinus a fost arestat şi condamnat la moarte.

Fata oarbă a temnicerului era una dintre pacienţii doctorului. Înainte de execuţia sa, Valentinus i-a trimis fetei o scrisoare. În ea era şi o brânduşă galbenă. Când fata a deschis scrisoarea ochii i s-au vindecat astfel că prima floare pe care a văzut-o a fost brânduşa. Doctorul a scris: „De la Valentinul tău". A fost ultima scrisoare a doctorului şi prima scrisoare de Valentine din lume.

 

 

brandusa
brânduşe

 

 


4. Laleaua (Tulipa)

Sunt mai multe specii de lalele care cresc în grădini, dar aceasta  "Tulipa Turkestanica" este una dintre cele mai rezistente. Este originară din Asia Centrala şi are flori mirositoare. Florile au culoarea untului, cu partea centrală galbenă sau portocalie. Creşte aproximativ 30 cm în înălţime şi înfloreşte între Februarie şi Martie.

 

 

lalea
laleaua turkestanica

 

 

5. Toporaşul (Viola)

Viola odorata este singura specie din genul „Viola" cu miros. Datorită parfumului delicat, se credea că este floarea Afroditei, zeiţa iubirii. Are frunzele în formă de inimă, cu o tulpină lungă ce poartă în vârf o floare colorată mov sau alb. Creşte aproximativ 7 cm în înălţime şi înfloreşte în februarie martie.

 

 

toporas
toporaş

 


Tu ce zici?