No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 

Ceaiul si ecologia

Ultima modificare: 2011-03-09 | Primul publicat: 2011-03-09
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ceaiul si ecologia
Exista foarte multe sortimente de ceai, dar in acest articol ne vom concentra asupra celei mai populare bauturi aromate din lume, fabricata din frunzele uscate si mugurii plantei de ceai, Camellia sinensis.d

Desi cantitatea de ceai folosita pentru prepararea unei singure cesti pare minuscula, mai mult de 4 milioane de tone de ceai sunt produse anual in toata lumea. Ceaiul este probabil una din cele mai naturale bauturi, deoarece in forma sa cea mai simpla, consta doar in plante uscate, fara prea multa pregatire. Cu toate acestea, ca orice recoltare anuala intensiva, cultivarea ceaiului are impact asupra mediului.

Generarea acelei cantitati de 4 milioane de plante uscate pe an inseamna utilizarea extensiva a pamantului pentru cultivarea plantei. Pe masura ce cererea creste, la fel se intampla si cu suprafata necesara de pamant. Prin transformarea masiva a habitatelor pentru cultivarea ceaiului unele specii de plante si animale din acele zone au de suferit.

 

camelia sinensis
Camelia sinensis. Sursa foto: Harisankar


In plus, pesticidele si ingrasamintele artificiale sunt folosite adesea pe plantatiile de ceai, pentru a reface substantele nutritive folosite de planta de ceai si pentru a tine departe parazitii. Degradarea continua a solului este o problema majora, una rezolvata prin folosirea unei cantitati mai mari de ingrasaminte si substante chimice, care amplifica problema degradarii solului. Scurgerea substantelor chimice in sursa de apa poate fi, de asemenea, o problema.

Spre deosebire de recolta altor tipuri de hrana, planta de ceai nu este smulsa din pamant in timpul recoltarii – se culeg doar 2,5 – 5 cm din partea de sus a plantei mature, asa ca, in aceasta privinta, recolta este una destul de durabila. O singura planta de ceai poate fi viabila din punct de vedere comercial timp de aproape un secol.

In  imaginile plantatiilor de ceai, arbustii sunt inalti cam pana la brau, dar plantele de ceai pot creste pana la incredibila inaltime de 15 metri, daca nu sunt recoltate.

Dupa cules, frunzele sunt lasate la fermentat pentru un timp, in functie de aroma dorita. Aceasta fermentare se numeste „ofilire” si, asa cum sugereaza si numele, consta in uscarea naturala a frunzelor intr-o perioada de timp.

Dupa uscare, frunzele de ceai sunt inserate intr-un dispozitiv si uscate complet. Acest lucru nu se face prin uscare la aer – frunzele sunt incalzite cu ajutorul unor combustibili, cum este lemnul sau gazul. Conform datelor primite de la WWF (Fondul Mondial pentru Natura), in Sri Lanka este nevoie de 1,5 - 2,5 kilograme de lemn pentru a produce 1 kilogram de ceai. Desi lemnul necesar pentru uscare este cultivat pe plantatii speciale, in unele cazuri, el inca este luat din padurile locale.

 

frunze uscate de ceai
Frunze uscate de ceai

 

Cateva dintre aspectele prezentate mai sus cu greu pot fi numite ecologice, dar in comparatie cu alte bauturi si tipuri de ceai, sunt destul de prietenoase cu mediul; pana ajungem la ambalajele folosite pentru anumite produse din categoria ceaiului.

Ceaiul din frunze libere este ambalat intr-o cutie captusita – asa ca din punct de vedere al mediului nu se poate intampla nimic rau (prin comparatie cu alte produse). Ambalajele care intr-adevar au un impact deosebit sunt pungile de ceai facute din nailon. In mod traditional, pungile cu ceai erau facute dintr-o hartie speciala, derivata din abaca (un tip de bananier), dar in urma cu cativa ani se pare ca s-a facut o presiune majora din partea companiilor de ceai pentru utilizarea nailonului.

Probabil ca cealalta problema majora de mediu este cea a distantelor parcurse de ceai – deoarece plantatiile de ceai sunt predominante in Africa, Asia si India, distanta de la ferma la ceasca este foarte mare.

Citind cu atentie paginile de internet ale diverselor companii de ceai, atunci cand faceam documentarea pentru acest articol, m-am bucurat sa vad ca multe dintre ele contin o sectiune ecologica, unde sunt detaliate eforturile si planurile lor de a minimaliza impactul activitatilor pe care le desfasoara asupra mediului. Unele companii au trecut la frunze de ceai crescute organic, dorind Certificarea Rainforest Alliance, prin folosirea unor cutii si pungi biodegradabile si, foarte important – prin implementarea unor concepte de comert echitabil, protejand astfel, atat oamenii, cat si planeta.

 

plantatie_de_ceai_width
Plantatie de ceai

 


Daca ai o marca preferata de ceai, viziteaza pagina de internet a companiei, pentru a vedea ce eforturi ecologice fac.

Sfat: Nu sunt mare bautor de ceai, dar mi s-a spus ca ceaiul la pliculete este de o calitate mai slaba – „pulbere” de ceai. Asa ca, daca vei trece la ceaiul din frunze libere, nu numai ca vei reduce folosirea ambalajelor, ci vei obtine si o ceasca de ceai cu un gust mai bun.

Sfat bonus: Daca vei folosi in continuare pliculete de ceai, in loc sa le arunci la cosul de gunoi – le poti folosi pentru compost sau la o ferma de viermi.


Tu ce zici?