No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Despre soia si ecologie

Ultima modificare: 2011-03-10 | Primul publicat: 2011-03-09
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre soia si ecologie
Cand eram mic, soia se cam limita la ceva ce era folosit in mancarea chinezeasca la pachet sau ceva despre care cantau hipiotii si sustinatorii alimentatiei sanatoase … cel putin, asta intelegeam. Umila boaba de soia joaca acum un rol important in viata noastra si desi este in mod sigur o planta minunata, increderea noastra in ea si exploatarea teritoriilor potrivite pentru cultivarea ei au reprezentat provocari majore.

Soia – Avantaje

 

Boabele de soia sunt o recolta uimitor de elastica, furnizand ulei, carbohidrati si proteine. Continutul de proteine este in jur de 40%, cel de ulei de aproximativ 20% si restul de 35% din boabele de soia reprezinta carbohidrati.

Boabele de soia pot creste pe mai multe tipuri de pamant, si cum soia este leguma, poate ajuta la restabilirea nivelurilor de azot ale pamantului sarac in nitrogen. Multiplele utilizari ale boabelor de soia includ:

  • Aliment de sine statator
  • Inlocuitor pentru carne; asa cum este folosita pentru tofu si ca baza pentru multe produse pe baza de carne artificiala.
  • Inlocuitor pentru produse lactate – lapte de soia si branza de soia
  • Sursa de combustibil ecologic pentru motorina ecologica
  • Nutret
  • Lumanari
  • Sapun
  • Ulei de gatit
  • Faina
  • Unt (asemanator cu untul de arahide)
  • Inghetata
  • Chipsuri
  • Cosmetice
  • Imbracaminte
  • Rasini
  • Materiale plastice
  • Cerneluri
  • Vodca
  • Izolatie

 

Pe vremea cand eram brutar, foloseam faina de soia in loc de gluten, pentru dospirea painii, deoarece aveam multi clienti alergici la gluten. Astazi, daca te uiti pe lista de ingrediente a mai multor produse procesate de alimentatie, mai mult ca sigur vei vedea faina sau ulei de soia.

O masa sau doua pe saptamana care sa contina un inlocuitor de carne pe baza de soia poate reduce impactul consumului de carne asupra mediului. Dat fiind faptul ca produsele ca tofu absorb aroma celorlalte alimente cu care sunt gatite, chiar si o inlocuire partiala este o alegere buna, daca nu poti renunta la carne. Acelasi lucru e valabil si pentru produsele lactate.

Lumanarile sunt facute de cele mai multe ori din petrol, titei, ca si cosmeticele, materialele plastice si rasinile – asa ca soia ofera o alternativa ecologica (intr-o oarecare masura) la acestea doua.

Avand atatea utilizari, poate crezi ca putem trai doar cu soia; dar exista anumite dezavantaje pe care trebuie sa le cunosti inainte sa faci schimbari radicale in modul tau de alimentatie si obiceiurile generale de consum, prin inlocuirea produselor traditionale cu soia.

 

cultura soia

 

Soia – Dezavantaje

 

Desi orice vegetarian bine educat sau inrait iti va spune ca soia este extrem de benefica pentru sanatate, iti va si atrage atentia ca nu este inlocuitorul suprem al carnii si laptelui din soia. De exemplu soia nu este bogata in calciu si fier, doua elemente importante pentru sanatate; asa ca aceste substante nutritive trebuie sa fie obtinute din alte produse. Multi producatori de inlocuitori de lactate pe baza de soia isi suplimenteaza produsele cu calciu, pentru a rezolva aceasta problema.

Soia contine si niveluri considerabile de fitoestrogeni – hormoni vegetali. Exista multe controverse referitoare la modul in care o dieta bogata in soia contribuie la problemele barbatilor, cum ar fi libidoul scazut, la cresterea posibilitatii de cancer mamar la femeile cu risc crescut de cancer la san, iar laptele praf pe baza de soia pentru sugari se crede ca influenteaza cresterea riscului de boli autoimune ale glandei tiroide.

S-a demonstrat ca faina de soia a provocat cazuri de cancer la cobai, dar nu s-au facut studii echivalente pe oameni. Conform site-ului Wikipedia, aproximativ 8% dintre copiii din Statele Unite sunt alergici la proteinele din boabele de soia. Alergiile pot provoca iritatii ale pielii.

In anul 2000, un studiu publicat in Jurnalul Colegiului de Nutritie din America declara ca, in cazul oamenilor in varsta, care consuma tofu de cel putin doua ori pe saptamana, timp de mai multe zeci de ani, creierul imbatraneste mai repede decat in mod normal.

Nu sunt un expert in dieta, dar mi se pare ca aproape totul provoaca astazi cancer sau alt tip de maladie, si este mai mult o problema de genul „trebuie sa fii cumpatat in toate” – si unele aspecte din cele enumerate mai sus ar putea fi cauzate de lipsa altui lucru care a fost inlocuit de soia, sau poate de modul in care a fost cultivata recolta – de exemplu, folosirea pesticidelor.

Daca te gandesti sa treci la o dieta bogata in soia, fa o verificare in prealabil si documenteaza-te serios.

 

soia

 

Soia – Partea urata

 

Probabil una din cele mai neplacute probleme legate de industria infloritoare a produselor din soia este distrugerea padurii amazoniene si defrisarea, in alte tari, pentru a face loc pentru cultivarea de soia. In acest caz, carnea are legatura directa cu cantitatea de nutret de soia cu care sunt hranite turmele de vite. Soia are o legatura mai complexa cu defrisarea din Amazon.

In Amazon, padurile tropicale sunt taiate pentru a face loc pasunilor pentru vite, astfel incat pamantul se degradeaza rapid. Fermele de vite sunt inlocuite de cultivatorii de soia, care cumpara sau inchiriaza pamantul de la vacari. Ca urmare, crescatorii de vite intra mai adanc in padurea amazoniana.

Pentru aceia dintre noi care consumam carne, sau chiar soia, dieta noastra reprezinta un impact dublu asupra mediului.

Motorina ecologica fabricata din soia reprezinta si ea o problema. In jur de 500 de milioane de galoane de motorina ecologica (aproximativ 1.455.000 de tone) se vor produce anul acesta in Statele Unite, din boabe de soia, reprezentand aproximativ 12,5 milioane de acri pentru productia de soia – asta inseamna mult pamant folosit pentru a produce ceea ce reprezinta o mica parte din consumul de carburant lichid in SUA – nu reprezinta nici macar castigul pe o zi.

Parerea mea este ca acest concept de hrana pe post de combustibil, la scara industriala, este gresit din mai multe puncte de vedere – atat ecologic, cat si umanitar. Asta presupune o suprafata incredibila de pamant si o cantitate enorma de materie prima, pentru a fabrica destul carburant pentru a face plinul unei masini. Mai mult, preturile produselor de alimentatie cresc in toata lumea, partial din cauza cererii de combustibil ecologic. Exista alternative mai bune si sper din tot sufletul ca guvernele vor realiza ca hrana pe post de combustibil va cauza tot atatea probleme cate a provocat si titeiul.

Piata profitabila de soia a facut ca activitatea economica agricola sa preia controlul asupra recoltei. Boabele de soia sunt o recolta populara de hrana in biotehnica, ceea ce inseamna ca este din ce in ce mai mult modificata genetic.

Companiile de biotehnica au drept de proprietate asupra acestor variante si nimeni nu le poate folosi fara aprobare. Pericolul este acela ca, in afara de efectele necunoscute, pe termen lung, asupra sanatatii si mediului, ale recoltelor modificate genetic, si pe langa implicatiile legale ale infectarii recoltelor care nu sunt modificate genetic de catre cele care sunt modificate, marile corporatii ne controleaza hrana, si viitorul acesteia. De exemplu, in cazul boabelor de soia, Monsanto detine 25% din cota de piata globala.

Ca orice alt produs pe care il cumparam astazi, doar pentru ca ceva este facut din soia, nu inseamna ca aceasta a fost cultivata in mod ecologic. Fii atent cand cumperi produse din soia – pana la urma, daca alegi soia din motive ecologice, ar fi groaznic sa descoperi ca padurea tropicala a fost distrusa pentru ca tu sa ai o alternativa „eco”.


Tu ce zici?