No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Cele mai otrăvitoare plante

Ultima modificare: 2010-05-11 | Primul publicat: 2009-11-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cele mai otrăvitoare plante
Majoritatea plantelor conţin o anumită doză de toxine (ca şi alcaloizii) pentru apărare. Până la urmă altă şansă nu au! În timp, după o grămădă de încercari reuşite şi altele mai puţin oamenii şi-au dat seama care plante sunt otrăvitoare şi care nu. Astăzi am pregătit o listă cu cele mai letale 5 plante.


1. Ricinul

 

articole
ricin

 

Ricinul este una dintre cele mai otrăvitoare plante de pe pământ. Seminţele conţin un alcaloid netoxic, ricinina, cât şi o toxalbumină, ricina, în cantitate de 3-5 %, care nu e liposulibilă. În cantitatea de câteva miligrame ricina poate produce intoxicaţii grave, doza de 30 mg poate fi letală. Prin urmare consumarea unei singure seminţe poate să provoace moartea unui om. Sunt unele regiuni, chiar şi în ţara noastră în care planta este crescută în scopuri ornamentale.

 

2.Matraguna

 

articole
matraguna

 

Toate părţile plantei sunt otrăvitoare. Accidente se ivesc mai ales cu fructe care pot fi consumate de copiii dat fiind că sunt atrăgătoare şi au un gust dulceag. Simptomele intoxicaţiei sunt: ameţeală, delir, halucinaţii. Caracteristică este pupila dilatată datorită midriazei cu paralizia acomodării. Gura devine uscată, iar vocea răguşită sau se dezvoltă chiar o afonie. Primul ajutor constă în evacuarea rapidă a părţilor vegetale prin spălarea stomacului. Se administrează apoi purgative saline şi cafea neagră.

 

3.Cucuta

 

articole
cucuta

 

Planta este extrem de otrăvitoare. Frunzele ei pot fi confundate cu cele de pătrunjel, fructele cu cele de anason sau cu părţile altor specii de umbelifere. Coniina produce o paralizie ascendentă a centrilor motrici, care în doze letale duce la oprirea respiraţiei. Prezintă şi o acţiune anestezică. Primul simptom al intoxicaţiei este o senzaţie arzătoare în gură şi faringe, urmată de tulburări vizuale; doze mai mari produc paralizii în scurt timp. Primul ajutor constă pe lângă măsurile generale de evacuare şi de adsorbţie a alcaloidului, în respiraţie artificială şi administrarea de excitanţi ai centrului respiratoriu.

 

4.Maselarita

 

articole
maselarita

 

Frunzele de măselariţă conţin în general mai puţin de 0.1%, alcaloizi totali. Cei doi alcaloizi principali, hiosciamina şi scopolamina se găsesc în organele de măselariţă în proporţie aproape egală. Seminţele de măselariţă se folosesc în medicina populară pentru calmarea durerilor de dinţi. Această folosire a măselariţei este periculoasă. Intoxicaţia cu măselariţă se recunoaşte prin uscarea gurii, sete puternică, pupilă sensibilă la lumină. Urmează ameţeală, dureri de cap, delir erotic şi veselie exagerată, uneori accese de furie, accelerarea pulsului. Daca mortea nu apare în 5-6 ore supravieţuirea este posibilă.

 

5.Brandusa de toamna

 

articole
brandusa de toamna

 

Este una dintre cele mai toxice plante de la noi. Intoxicaţia poate să survină nu numai în urma ingerării de seminţe sau flori, ci şi în urma consumării laptelui de oi şi capre care au mâncat frunze de brânduşă. La om primul simptom al intoxicaţiei, care apare după 2-6 ore de la consumare, este o senzaţie arzătoare în gură şi faringe şi o sete pronunţată, urmată apoi de vomă. Mai târziu apare diareea însoţită de colici şi o retenţie de urină. Intoxicaţia letală se manifestă prin paralizie ascendentă şi oprirea respiraţiei.

 

 


Tu ce zici?